biztonság

A repcetermesztés sikerét a rovaroktól való védelem mellett a gyomirtás határozza meg. A fiatal repcét elnyomhatják gyomnövényei, ennek következtében...
Az egyes vetéstechnológiai műveletek összekapcsolásával munkaidő, energia és üzemeltetési költségek takaríthatók meg, ami különösen akkor hasznos és...
A jól felkészült laboratóriumokban megbízható eredmények születnek, ám ehhez megfelelően előkészített vizsgálati mintákra van szükség – hívták fel a...
A tritikálét a világ legtöbb országában alternatív növényként hasznosítják. Magyarországon is a gyenge homoktalajokon a rozs helyettesítésére...
Az őzek párzási időszaka (üzekedés) időjárástól és a domborzati viszonyoktól függően július közepétől augusztus közepéig terjedő időszakban (4-5 hét), váltakozó intenzitással zajlik.
A hazai zöldség-gyümölcs ágazat innovatív fejlesztését, valamint versenyképességének növelését tűzte ki célul a Szent István Egyetem, olvasható a NAK...
Természetesen ezek a kérdések és válaszok csak arra alkalmasak, hogy egy pillanatnyi betekintést nyerhessünk a mezőgazdasági keletkező károk...
Mint különszámunk több más, a durumbúzával foglalkozó cikkéből is kitűnik, e kalászosféleség termesztése nemcsak szakértelmet, hanem gondos körültekintést is igényel.
Új néven folytatja működését a francia hátterű járványvédelemre és élelmiszerbiztonságra specializálódott Kersia Csoport, amely olyan nagyvállalatok,...
Hogyan lehet ebből a csávából kikecmeregni?
Elsősorban a növényvédő szerek egyoldalú, indokolatlan használata miatt alakulhat ki rezisztencia, de a kártevők genetikai tényezői is okai lehetnek....
Néhány éve még extenzív-intenzív repcetechnológiák versenyeztek egymással, és a kérdés inkább az volt, ki mennyit hajlandó költeni a repcéjére, és...
A szőlő sárgaság betegségeket fitoplazmák okozzák, amelyek sejtfal nélküli baktériumok és a fertőzött növények háncsszöveteiben élnek, telelésük...
Egy dolgot be kell látnunk: az emberiség száma egyre nő, jelenleg 7,6 milliárd ember él a Földön, az élelmezésük nem egyszerű feladat. A...
Először vizsgáljuk meg a takarmány tulajdonságát, így tudjuk megállapítani, hogy mire figyeljünk. A különböző fajta takarmányok eltérő nyomást...
Az őszi káposztarepce a harmadik legfontosabb növényi olajforrás a világon a pálmaolaj és a szójabab után
A modern élelmiszergazdaság, benne a növénytermesztés az emberi lét fenntartásának alapjait megteremtő nemzetgazdasági ágazat, mely az ember által...
A klímaváltozás és a globalizáció modern trendje – emberek, élőállatok és élelmiszerek határokat átszelő, egyre gyakoribbá váló mozgása, ill....
A carcinogén hatáshoz mindenképpen hosszan tartó és rendszeres expozíció szükséges, ezért az olyan felhasználásokat igyekeznek megszüntetni, amelyek...