öntözés

Veszélyben a magyar mezőgazdaság piaci helyzete, versenyképessége, ha a legrövidebb időn belül nem lép előre az ország az öntözés terén.
Hazánk földrajzi elhelyezkedése miatt időjárásunk nagyon változó, ezért a szárazgazdálkodásra alapozott mezőgazdasági termelés hullámzó gazdasági eredményt mutat.
Jelen világunk mezőgazdasági termelése olyan versenyhelyzetet idéz elő, amely a gazdálkodókat a hozam és a minőség folyamatos növelésére sarkallja.
Az Európai Unió részéről, az utóbbi időben egyre fontosabb szerepet tölt be a vizek védelme, és az olyan vízellátási megoldások alkalmazása, amelyek alacsony környezeti hatással járnak, olvasható a NAK honlapján.
A kisebb magyar gazdaságok jellemzője a földterületek széttagoltsága. Ez azt jelenti, hogy a gazda földjei több darabban, egymástól távol eső...
A csepegtető öntözés legnagyobb problémája a vízkő miatti eltömődés, ezáltal az öntözés egyenetlenné válása vagy megszűnése az adott ponton. A csepegtetőelemek jellemzően bemeneti szűrőjüknél vagy a kimeneti nyílásnál tömődnek el.
A nappali középhőmérséklet folyamatos emelkedése mellett a nyári termelési szezonban visszatérő probléma, hogy a talaj vízmegtartó...
A Készenlét Zrt. a 2017. évtől forgalmazza az Irrimec olasz vállalat öntöző berendezéseit.
Az év eleje igen szárazon indult; nem tudjuk, mit hoznak a következő hónapok.
A klímaváltozás, a talaj- és a talajvízszennyezések hatására vízkészleteink drasztikusan csökkennek
A Föld lakosságának folyamatos növekedése egyre több élelmiszert igényel. Ennek megtermeléséhez a felhasznált víz mennyisége folyamatosan nő, mely a világ egyes régióiban már vészesen alacsony mennyiségű. Az optimális mennyiségű víz adagolásához a fejlett öntözést alkalmazó országokban (USA, Izrael) már pontos, egyszerű vezérlőberendezéseket fejlesztettek ki. Az automatizálással munkaerő is megtakarítható, a tápoldatozás pontosabb lesz, így nem terheljük a környezetet sem.
Utánaszámolt már, hogy éves szinten mennyibe került a tófeltöltés, öntözés? Különösen, ha a 600-800 órát is elérte a szivattyú működtetése! Évről évre, hol kevesebb, hol több, de jó kis összeg kerekedik csak az üzemanyagköltségből.
A gazdatársadalom legnagyobb öntözésfejlesztési támogatása kiírásra került! 2016. július 4-től lehetőség van akár 40-70 %-os pályázati forrás lehívására. Most éljen a lehetőséggel, mert 2020-tól az EU megszünteti a mezőgazdasági fejlesztésekre szánt pályázati rendszert.
Az Európai Bizottság eredetileg kizárólag víztakarékos, azaz az öntözésre felhasznált vízmennyiség csökkentését célzó beruházásokat kívánt támogatni a Vidékfejlesztési Programon keresztül.
Az árutermelő gazdaságok közel egyharmada tervez öntözéssel kapcsolatos beruházást. Ötből kettő gazdaságban a megújuló energiaforrások használatát tervezik, míg a termálvíz hasznosítása minden 29. gazdálkodó terveiben szerepel. A gazdák döntő hányada tehát bizakodó a gazdaság jövőjét tekintve, amit a fejlesztési szándék magas aránya mutat.
Sok esetben van ( lenne) szükség arra, hogy idényjelleggel vizet szivattyúzzunk. Ehhez legtöbb esetben a kút már rendelkezésre is áll, sőt valamilyen szivattyút is beszerzett a gazda.
Rákészülve már a 2015-2020 közötti új támogatási ciklusra az év végi záró cikkünkben szeretnénk tájékoztatót nyújtani azon fiatal gazdálkodó olvasóink számára, akik az...
Az öntözés szükségessége nem kérdés. Annak kivitelezése, költségei és azok megtérülése már lehetne vita tárgya, de mindenképpen számolnunk kell. Ezt tette beszélgető...
Országos Öntözési Nap - Tanácskozás Szarvason
A kertészeti termesztés kapcsán a terméshozamok mellett a hangsúly egyre inkább a minőségre és a termésbiztonságra helyeződik át. Míg korábban megkülönböztettünk...