fbpx

Tudatos fogyasztókban bíznak a káposztaféléket termelő gazdák

Írta: Szerkesztőség - 2013 november 12.

 

 

Úgy tűnik, megállt a magyar káposztafélék termőterületének évek óta tartó csökkenése, most nagyjából 6 ezer hektáron folyik fejes káposzta, kelkáposzta, brokkoli és karfiol termesztése, hangzott el a Syngenta hagyományos szakmai rendezvényén, amelyet ezúttal is Ócsán rendeztek, amely a hazai termelés központjában van, október 5-én.

A káposztafélék termelésében az idei szezon átlagosnak mondható.

Az év első részében, egészen nyárig a termelők jövedelmet tudtak realizálni a kedvező áraknak köszönhetően, viszont az utóbbi hetekben az árak és a kereslet is jelentősen csökkentek.

Sajnos európai viszonylatban elveszítette jelentőségét az ágazat, még a hazai fogyasztást sem elégíti ki teljes egészében.

Az uniós csatlakozás óta az év szinte egészében érkezik importáru, amelyekkel a hazai termelők sok esetben alig, vagy nem tudnak versenyezni.

A magyar gazdálkodók csak öntözött körülmények között tudnak – a versenytársakhoz képest jelentős költségtöbblettel – termelni.

Az egyetlen kitörési pont a jobb minőségű hazai termék, amelyekben a magyar fogyasztók jobban bízhatnak.

„A termelőknek idén a szélsőséges időjárás és a kártevők okozták a legnagyobb nehézséget, ezzel párhuzamosan a felhasználható növényvédőszerek száma csökken, viszont a kártevők újabb és újabb köre jelenik meg.”– hangsúlyozta Antal Gyula kampánymenedzser.

 

Az utóbbi évtizedekben átalakultak a termőterületek.

A főváros környéki – Ócsa, Alsónémedi és Bugyi településekkel fémjelzett – terület vált jelentőssé, főképp a friss piaci ellátás tekintetében.

Itt termelik meg a fejes-, kel-, vöröskáposzta, karfiol és brokkoli egyharmadát.

Vecsésről szinte teljesen eltűnt a termelés, csak a feldolgozás, a savanyítás maradt.

A szabolcsi, nyírségi termőtáj is jelentős, a savanyítási káposzta jelentős részét ott termelik meg, és a karfioltermelők is kitartanak.

A Jászságból szintén jelentős mennyiségű, főleg savanyítási káposzta kerül ki.

A korai káposztafélék termelésében Csongrád megye, Szentes térsége a meghatározó, Kecskemét környéke pedig a kelkáposzta termelésben jelentős terület.

A friss káposztaféléket a piacokon és áruházláncokban értékesítik, de a savanyítóipar is komoly mennyiséget dolgoz fel.

A konzerv és hűtőipar teljesen leállt a magyar karfiol és brokkoli feldolgozásával, erre ma már senki nem építhet termelést.

Pedig táplálkozási, élettani szempontból a káposztafélék a legjelentősebb zöldségfélék közé tartoznak.

Relatíve olcsó, vitamin és ásványianyag-forrást jelentenek egész évben.

A brokkoli és néhány színes fajta a daganatos megbetegedések meg-előzésének bizonyítottan hatásos eszközei.

A Syngenta, mint e terület legmeghatározóbb vetőmag forgalmazó és növényvédelmi vállalata, több mint egy évtizede Magyarországon nemesít és az itteni éghajlati, termelési körülményeknek legjobban megfelelő fajtákat kínál a hazai termelők számára.

A minőségi és termő-képességi kívánalmakon kívül a betegségeknek és kártevőknek leginkább ellenálló fajták létrehozása a cél.

Ez minden termelési szegmensben előnyt jelent a termelők számára.

 

„Cégünk komplex megoldásokat kínál minden partnerének.

Különös figyelmet fordítunk arra, hogy a termékcsoportban engedélyeztessük a hatékony szereket, ezzel is segítséget nyújtva, a hatékony, jövedelmező termeléshez.

A jövő évben szinte minden szegmensben kínálunk fajta-újdonságot.

Különösen reménytelinek tartjuk új korai fajtáinkat, amelyek a termesztés legkorábbi időszakának lehetnek sikerfajtái.

Kínálunk erre az időszakra fejes- és kelkáposzta újdonságokat is.

Más, későbbi szegmensekben is kínálunk újdonságokat, szélesebb és rugalmasabb felhasználási lehetőségekkel.

Néhány régi fajtát is lecserélünk korszerűbb, megbízhatóbb változatra.” – hangsúlyozta Rádi László termékszakértő.