EURALIS repcék 2011-re - Növelje profitját velünk!

Borítókép

A tavalyi évben a megkésett betakarítások és talaj előkészítések, valamint a későbbre húzódó vetések hatását idén tavasszal is nyögik még a hazai repceterületek. Nem kisebb súlyú ebben a kritikus helyzetben a belvíznek köszönhető veszteség sem, ami további problémákat jelent a repcetermesztők számára. Valamennyivel jobb kilátásra ad okot az a tény, miszerint a repce értékesítési lehetőségei adottak, így vetése ösztönző és jövedelemtermelő az azzal dolgozó gazdálkodó számára.

A 2011-es fajtaválasztásnál már érdemes most figyelni azokra a „sikerre ítéltetett” hibridekre vagy fajtákra, amelyek a határban különösen jól tűrték az idei telet és a tavaszi növényvédelmi munkák végeztével sikeresen startoltak újra.

Az EURALIS üzemi tábláiban tapasztaltakról számos esetben pozitív visszajelzéseket kapunk az idei tél és tavaszi viszontagságok ellenére is. Melyek azok a repcék, amik ennyire jól szerepelnek a termelőknél?

Az idén hazánkban elismert új hibrid, az ES NATALIE a nagy termőképességű (MgSzH, 2010: 3,15 t/ha, 108,6 %), nagy olajtartalmú (MgSzH, 2009: 46,97%) hibridek képviselője. Rendkívül erőteljesen és korán kezd újraindulni a telet követően. Korán kezd virágozni, így az egyik legkorábban betakarítható, alacsony pergési hajlamú, alacsonyabb növénymagasságú hibrid. Betegségekkel szemben jól ellenáll. Másik, korai hibridünk az ES NEPTUNE, amelyet 2008-ban ismert el az MgSzH. Fontos előnyei: a nagyon alacsony pergési hajlam és kiváló termőképesség (MgSzH, 2009: 4,52 t/ha, 104,9%, olajtermés: 46-48% (Euralis kísérletek)). 1000 szem tömege az egyik legmagasabb, míg az 1 növényre jutó termés mennyisége is szintén kiemelkedő. Jó állóképességű és kényelmesen betakarítható közepes magasságú hibrid. Betegségekkel szemben jól ellenáll, kiemelkedik a Scelortinia-val szembeni ellenállósága.

Középérésű, vezető hibrid az ES MERCURE, amely a legnagyobb vetésterületen vetett EURALIS repce. Extra magas terméspotenciál, kiváló betegségtolerancia (főként Sclerotinia-val szemben), tömeges elágazás, nagyobb térállású, de közepes növénymagasságú hibrid. Az egyedi, növényenként mért termésmennyiség igazán kiemelkedő. Kitűnő a műtrágya hasznosítási képessége.

Másik, elterjedt középérésű hibridrepce az ES ARTIST, amely korai virágzású, nagy termőképességű hibrid. Kiemelkedik a Phoma-val, Sclerotinia-val szembeni ellenállósága, emellett remek állóképessége. Pergési hajlama, erukasav és glüközinolát tartalma alacsony.

Fajtarepce az ES ASTRID, amely hazai elismerést szerzett (2004), középérésű anyag. A késeibb fajtákhoz képest termőképessége felveszi a versenyt (MgSzH, 2009: 4,3 t/ha), sőt némely termőhelyen igen nagy különbséggel veri azokat. Szárszilárdsága kiváló, emellett alacsonyabb növény (140-150 cm), így rendkívül könnyű betakarítani. Alacsony a pergési hajlama. Phoma-val és a Scelerotinia-val szemben jól ellenáll. A legnagyobb vetésterületen vetett EURALIS fajtarepce.

Az elmúlt évben több, mint 60 helyen került beállításra bemutató vagy üzemi kísérlet. A következő időszak szakmai rendezvényein az előbb felvonultatott, de az itt nem említett újdonságokkal is találkozhatnak majd meghívott vendégeink. Kérjük, kísérjék figyelemmel híreinket és keressék az EURALIS nevével fémjelzett legjobb francia genetikát felvonultató repcéket a 2011-es szezonban.

EURALIS – Növeljük bizalmát!”

EURALIS Vetőmag Kft.

1118. Budapest, Rétköz u. 5.

Telefon: 06-1-883-8884

Fax: 06-1-883-8885

web: www.euralis.hu

Tartalom közti banner a cikk végére
yes