fbpx

Főpróba MaxiCut 600 hengerrel

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 17.

A napraforgó- és kukoricatermesztők körében már nagy sikert aratott Németországban és Dániában a DAL-BO késes aprítóhenger, melynek 3-tagú változatát a hazai érdeklődők először az idei Agro+Mash Expo keretében látták.

Időt hagyva a gazdálkodóknak a tapasztalatgyűjtésre, az átgondolásra, még jóval a kukorica-betakarítás előtt, de most már terepi viszonyok között mutatta be a SZEGÁNA Kft. a legújabb DAL-BO családtagot, a MaxiCut 600 hengert, még kukoricaszár hiányában repcetarlón. Július 21-én, a kaposvári telephely nyílt napján, az erőgép- és munkagép kínálat gyakorlati bemutatója mellett a főszerep valóban a hengernek jutott. A tarló szélén a felhasználói kérdések is egyértelműek, lényegre törők voltak: milyen súlyú, milyen hatékonyságú a henger, vajon kötött talajon, a masszív rögökkel is elbír-e, mekkora teljesítményű traktor szükséges hozzá, stb.

Kérdések és válaszok

A gyakorlati bemutatót követően a válaszok természetesen elhangoztak, de láthatóak is voltak:

– munkaszélessége 5,8 m (szállítási szélessége hidraulikusan összecsukva 3 m-en belül van),

– a hengertagok egyenként 15 késsel vannak felszerelve, a kések közti távolság kb. 17 cm,

– a henger tömege üresen 4.500 kg, de vízzel feltöltve 6 tonna felett van, így bőven elegendő a nyomás a késeken, hogy elvágják a szármaradványokat,

– munkája egyenértékű a szárzúzóéval, a gyakorlati tapasztalatok viszont azt igazolták, hogy a letaposott szármaradványok a MaxiCut 600 hengerrel felszedhetők és apríthatók, míg szárzúzóval többnyire továbbra is egészben maradnak,

– óránként 10 hektáros teljesítményét a 18-25 km/h-s munkasebessége igazolja,

– a nagy tömeg és sebesség biztosításához 70 mm-es acél tengelyek és kúpos görgős csapágyak tartják a hengereket, a váz pedig 10 mm vastag szelvényből készül.

– Vonóerőigénye: min. …LE.

A benyomásról

A henger munkája minden bizonnyal meggyőzte a jelenlévőket, legalábbis határozottan elindította a fantáziájukat, hiszen míg eleinte a saját gépeikkel hasonlították össze, keresve az érveket és esetleges ellenérveket, a bemutató végére mégiscsak elhangzott a sokatmondó kérdés: rendben, jól teljesít, de megnézhetem még kukoricában is?

Tehát fogunk még találkozni ezzel a mulcstechnológiát kiegészítő géppel a hazai szántóföldeken, valószínűleg nemcsak repcében, hanem sokkal inkább kukoricában, napraforgóban, de még zöldség és dohányföldön sem kizárt.

Ha már nyíltnap és SZEGÁNA, természetesen McCormick traktorok álltak a DAL-BO henger és talajelőkészítő-munkagépek előtt, így láthattunk munka közben váltvaforgató ekét, JYMPA hengerrel felszerelt lazítót és kombinátort is.

Sándor Ildikó