fbpx

Havi Mezőgazdasági Árelemző

Írta: Szerkesztőség - 2013 október 22.

Miután a műtrágyapiac lanyha volt, más szolgáltatta az érdekes piaci hírt. Több forrásra hivatkozva is, még hivatalosan meg nem erősített hír, hogy Bige László tulajdonában álló Nitrogénművek Zrt. sikeres tárgyalásokat folytatott a KITE input üzletágának megvásárlására.

Ez magában foglalja a műtrágya, növényvédőszer és vetőmag forgalmazó tevékenységeket is.

Arról már korábban is lehetett hallani a piacon, hogy nemzetközi cégek is érdeklődtek a KITE átvétele iránt, és az értékesítésről a többségi tulajdonos Búvár Géza úr komolyan gondolkozik.

Amennyiben a hír hivatalosan is megerősítést nyer, illetve utána a versenyhivatal is elfogadja (feltehetően ezzel nem lesz probléma), akkor tovább polarizálódik a hazai műtrágya piac.

Tulajdonképpen három fő szereplő lesz a piacon, ahonnan a kisebb, illetve feltörekvő kereskedők kívül maradhatnak.

Ez a három fő résztvevő az osztrák Agrolinz, aki hazai gyártása mellett saját magyarországi értékesítési hálózattal is rendelkezik, a cseh Agrofert csoport, akik nemrégen fejezték be az IKR input üzletágának felvásárlását, és így a saját, elsősorban a szlovákiai Vágsellyén működő Duslo üzemből látják el a kiszolgálást.

Igaz, az Agrofert csoport egyes információk szerint megegyezett a Peremartonban működő, ukrán kézben lévő műtrágyagyárral is esetleges újra indításáről és bérgyártásról.

Ezzel a lépéssel tovább erősítené a szlovák származású Babis úr magyarországi pozícióit.

 

Illetve a harmadik a most kialakuló Bige Holding – KITE páros lenne.

Ez rövid távon feltehetően árháborúhoz is vezethet a hazai piacon, aminek a végfelhasználók láthatják előnyeit, de hosszabb távon akár monopolisztikusabb jegyek is mutatkozhatnak majd.

Főleg annak tükrében, hogy egyre nagyobb a visszhang a horvát Kutina értékesítése körül is.

Hozzátartozik, hogy a horvát műtrágya céget szinte 1992 óta „árulják”, de eddig nem jutottak még el a kiírásig, most azonban megerősödtek a piaci pletykák e téren.

Az elképzelhető pályázók, vevőjelöltek többen is lehetnek, mint az Agrolinz, vagy esetleg a román, marosvásárhelyi Azomures tulajdonosa, az Ameropa, és persze nem utolsó sorban az Agrofert csoport.

A kérdés utána csak az, hogy meddig tud majd Bige úr birodalma függetlenül megmaradni hazánkban, és mikor jön el a pillanat, amikor esetleg valamelyik előbbiekben említett résztvevő ajánlatot tenne le a péti asztalra.

 

Addig is a most szárnyra kapott hírtől volt hangos kis hazánk és a kereskedők, méreteiktől függően kalkulálnak, hogy ez most jó, vagy rossz hír számukra.

Mi történik a Nitrogénművek eddigi partnereivel, ahol a legnagyobb beszállítójuk a legnagyobb konkurensüket vásárolta fel és tulajdonképpen ezzel a lépéssel azzá válik.

Tudnak-e, akarnak-e ezek a cégek új beszállítói vonalakat kiépíteni, mennyire tudnak majd az importból kompenzálni, miként építik majd tovább eddigi hálózatukat, majd kialakul.

Egyelőre most várjuk meg a cégek tulajdonosi közgyűléseinek, majd a Gazdasági Versenyhivatalnak a jóváhagyását.

Ez a procedúra még hosszú hónapokba fog telni.

 

 

Műtrágya összetétel 2012. október 2013. augusztus 2013. szeptember
AN Ammónium Nitrát, big-bag 85000 Ft/t 82000 Ft/t 80000 Ft/t
CAN Cálcium Ammónium Nitrát, big-bag 77000 Ft/t 75000 Ft/t 72000 Ft/t
MAP Mono Ammónium Foszfát, big-bag 165000 Ft/t 138000 Ft/t 130000 Ft/t
MOP Kálisó, ömlesztett, big-bag 110000 Ft/t 105000 Ft/t 100000 Ft/t
NPK 3×15 ömlesztett 123000 Ft/t 112000 Ft/t 110000 Ft/t

 

Termény:

Szeptember hónapban korrigálta a Párizsi Árutőzsde, a Matif az augusztus utolsó napjaiban történt kiugrását. (1-es ábra)

Ez egyrészt a jó termésnek, másrészt a megfelelő amerikai kukorica adatoknak, harmadsorban pedig annak volt betudható, hogy hó végén sokan pozíciókat zártak, és az ezáltal okozott emelkedést a piac kijavította.

A hó végi zárás szeptemberben is várhatóan emelkedést okoz, bár ennek mértéke kérdéses lesz, mint ahogy annak is, hogy vajon elindul-e esetleg egy emelkedés, vagy azt is korrigálva inkább tovább oldalaz majd az ár.

Amennyiben logikusan gondolkodunk, a búza világpiaci helyzete nem rossz, azaz egyelőre nincs igazi indok egy nagyobb mértékű emelkedési hullámnak.

Ki kell várni, mi történik a kukorica fronton is, hiszen a takarmánybúza és a kukorica felhasználásának nagysága befolyásolja a fizikai keresletet.

A dollár gyengülése versenyképtelenebbé teszi az euró alapon drága európai árut.

A fentieket összesítve feltehetően inkább egy oldalazás várható majd, ami 185-191 euró között várható.

 

 

1-es ábra: A novemberi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

 

 

1-es ábra: A novemberi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

Ettől elmozdulást hozhat majd egy vártnál rosszabb vagy jobb kukorica adat.

Az aratás elkezdődött az északi félteke bizonyos részein, köztük hazánkban is.

Hozzátartozik, hogy a világpiaci árakat nem a magyar aratási adatok fogják szabályozni, hanem inkább az amerikai termés nagysága.

A következő USDA jelentés október 11-én várható, ahol feltehetően tovább finomítják majd az előrejelzést, számított adatokat.

Az előző, szeptember eleji jelentés egyébként kedvező volt a búza, mint inkább semleges a kukorica területén.

A búza globális zárókészletét több mint 4 millió tonnával emelték meg a riportban, ami így most több mint 176 millió tonna lett.

A kukorica zárókészletének szintjét szintén emelték, de csak finomabban, közel másfél millió tonnával.

Így a világ év végi átmenő készletének nagysága várhatóan 151,42 millió tonna lesz.

Az európai és az európai viszonyokat számottevően befolyásoló ukrán adatokat gyakorlatilag nem változtatták meg.

Nagyobb lesz a várakozás majd az októberi, vagy esetleg majd a novemberi jelentések előtt, hogy vajon mennyire sikerült a termésnagyságot eddig prognosztizálni, megközelítőleg eltalálni.

Akkor már lesznek kezdeti aratási adatok is.

Szeptember folyamán a kukorica folyamatosan csökkent a Chicago-i Árutőzsdén (2-es ábra).

Itt a 4 dollár 50 centes vékánkénti ár áttörése jelentene újabb gyengülési hullámot feltehetően a 4 dolláros szintig.

Ez feltehetően szeptember utolsó napjaiban nem történik meg, inkább kisebb erősödéssel lehet majd számolni.

Egyelőre nincs negatív hír, ami nagyobb mértékű erősödést katalizálna, de egy kisebb fokú korrekció, erősödés kiszámítható a hó vége, illetve az egy hónapos lejtmenet miatt is.

Amennyiben a kukorica termésnagysága mégis nagyobb Amerikában, mint azt a mostani számítások mutatják, és leesik 4 dollárra a kukorica ára, akkor mit jelenthet ez a hazai árszintek viszonylatában?

Ez olyan 150-155 eurós nyugat–európai árszintet jelentene, hogy versenyképes legyen az európai áru a nemzetközi piacokon.

Amennyiben a holland kikötőkben 150 euró a kukorica értéke, akkor az a FOB Duna szinten 115-120 eurót jelentene.

 

Szeptember vége felé az új termésű kukoricát 135-140 eurós FOB Duna szinteken lehetett exportálni.

 

Termény (országos átlag) 2012. október 2013. augusztus 2013. szeptember
Búza 67000 Ft/t 45000 Ft/t 45000 Ft/t
Árpa 63000 Ft/t 45000 Ft/t 45000 Ft/t
Kukorica 64000 Ft/t 55000 Ft/t 38000 Ft/t
Napraforgó 135000 Ft/t 80000 Ft/t 82000 Ft/t
Repce 132000 Ft/t 102000 Ft/t 91000 Ft/t

 

 

A magyar illetve a régió megítélését nagyban fogja befolyásolni az aratás után az exportra szánt kukorica toxin szintje.

Mint ismeretes az ó termés fennmaradó készletei között jelentős részben vannak még aflatoxinos kukorica tételek.

Amennyiben ezeket bekeverik az új termésbe, és a bekeverés nagysága elcsúszik, akkor az idei évben is leírhatja magát a magyar kukorica a nyugat–európai piacokon.

Tavaly a toxin miatt a régiós kukoricák diszkont áron cseréltek gazdát nyugaton, reméljük idén ez nem történik meg.

 

 

2-es ábra: A decemberi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

 

 

2-es ábra: A decemberi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

 

Takarmány

Az irányadó Chicago-i Árutőzsdén a decemberi lejáratú szójadara ára szeptemberben enyhe gyengülést mutatott (3-as ábra).

 

 

3-es ábra: A decemberi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

 

 

3-es ábra: A decemberi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

Ez az 5% körüli csökkenés a hazai árszinteken is mutatkozott, hiszen a közeli szállításra annak ellenére csökkentek az árak forint alapon, hogy nemzeti valutánk lényegében nem tudott erősödést produkálni.

A 142 ezer forintos leszállított árak mellett a negyedik negyedév ára 140 ezer forintos szinten mozgott, míg az első negyedévet 134 ezer, a jövő év másodiktól negyedik negyedévig tartó időszakot 125 ezer forintos szinten lehetett kötni.

A szeptemberi USDA jelentés nem mutatott kedvező képet, hiszen az egy hónappal korábbi jelentéshez képest 3 millió tonnával csökkentették az amerikai termés nagyságát, köszönhetően a késői vetésnek, illetve az augusztusi szárazabb időjárásnak.

Ezzel párhuzamban azonban hasonló mértékben emelték a brazil termésnagyságot, azaz világ szinten gyakorlatilag változatlan lett a szójabab átmenő készletnagyságának előrejelzése.

A Chicago-i Árutőzsde azonban általában sokkal érzékenyebb az amerikai helyzetre, kínálat-keresletre, mint a világéra, így a hír után emelkedésnek indult a tőzsde.

A kezdeti hangulat azonban alább hagyott és a hó második felére korrigálást lehetett megfigyelni.

 

Ez nem csupán a 3-as grafikonon látható szójadarára, de a babra is igaz volt.

Amennyiben az olajos magvak teljes, globális helyzetét vizsgáljuk, akkor elmondható, hogy a 2013/14-es évre tovább növelte az USDA riport a kínálat nagyságát, és ezzel a várható átmenő készlet nagyságát is.

A világ termésnagysága 495 millió tonna feletti az idei évben, míg ugyanez a szám tavaly 472,59 millió, míg egy évvel korábban, 2011/12-ben 44,57 millió tonna volt.

Ennél fontosabb adat még a számított zárókészlet nagysága, hiszen annak tükrében lehet látni, hogy mennyire szűkös, vagy bő a kínálat.

A zárókészlet szintjét augusztusról szeptemberre fél millió tonnával megemelve 81,23 millió tonnára várják a jelentés készítői.

Ez több mint 10 millió tonnával több mint a tavalyi közel 70 milliós átmenő készlet, és közel 15 millióval magasabb, mint a két évvel korábbi 65,44 milliós érték.

A darák átmenő készlete szintén növekményt mutat, de nem ilyen mértékűt.

Ezek nagysága az elmúlt években 12,5 millió tonna körül mozgott.

Igaz ez azért nem lett idén magasabb, mert az amerikai elemzők a várható felhasználás nagyságát 10 millió tonnával megemelték a tavalyi évhez képest.

 

 

Takarmány 2012. október 2013. augusztus 2013. szeptember
Szójadara 46%-os, brazil, Gépkocsira rakva dunai kikötőben 148000 Ft/t 146000 Ft/t 142000 Ft/t
Napraforgódara Országos átlag 74000 Ft/t 51000 Ft/t 52500 Ft/t
Repcedara Országos átlag 78000 Ft/t 64500 Ft/t 64500 Ft/t
MCP EUR, leszállítva 540 EUR/t 510 EUR/t 490 EUR/t

 

 

A fenti szituációban továbbra is érdemes a közeli 1-2 hónapot fedni, de esetleg kivárni a jövő évre egy olcsóbb árszintet.

A takarmányokban helyett kell kapjon a viszonylag drága szója mellett a napraforgó, illetve repce dara is, hiszen fehérje egységárra vetítve mostani, hazai áraik sokkal kedvezőbbek, mint a szójadaráé.

A napraforgódara a negyedik negyedévre 175 eurós FOB-os áron köthető, míg az első negyedévre 170 eurón.

A repcedara FOB dunai ára ugyanezen szállítási terminusokra 215, illetve 220 eurón mozog.

Itt megfigyelhető, hogy amíg a szója és napraforgódarák árak az idő haladtával csökkennek, úgy a repce már nem, ott már rárakódnak a finanszírozási és tárolási költségek.

Szeptemberben hivatalosan is átadták a Glencore foktői gyárát.

Ezzel a Bunge csoport martfűi gyára most már hivatalosan is erős konkurenst kapott hazánkban.

Jó hír a termelőknek, mert adott piaci helyzetben nagyobb a felvásárlási konkurencia, illetve jó hír a felhasználóknak is, mert a darák, olajok kínálata is konkurenciát kapott.

A most kialakult árkülönbség a kukorica és a szójadara között tovább növelheti a lizin felhasználás nagyságát a takarmányokban.

 

Ez stabil árakat eredményez a negyedik negyedévre.

A legnagyobb kínai gyártó nyilatkozata szerint nem éri meg nekik a mostani árszinteken a lizin gyártása.

Ez szintén nyomásgyakorlás a piacra, illetve előrevetít egy esetleges emelést.

Ameddig a szójadara ára magasan van, addig nem várható a lizin piacon sem csökkenő trend.

Erős emelkedő trend mutatkozik a D3 vitamin piacán.

A legnagyobb kínai gyártó új célárat határozott meg 38 dolláros szinten a mostani 25 dollárral szemben.

A hírre a többi gyártó is reagált és a piac 32 dollárra ugrott szeptemberben.

Ez az ár európai premixgyártók szintjén akár 25%-os erősödést is jelenthet erre az alapanyagjukra.

 

 

Végtermék

Októberben megkezdi az állatjóléti támogatások kifizetését a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Az idei, 2013-as keretösszeg 7,2 milliárd forint a sertés ágazat, illetve 4,8 milliárd a baromfi ágazat esetében.

Mindkét esetben a tavalyi évhez képest növekményről beszélünk, hiszen 800 millióval emelték meg a baromfi, míg 1,2 milliárddal a sertés kereteket.

A kifizetések először az első negyedévre vonatkozóan kezdődnek majd meg, amikorra 1219 baromfitartó 1,33 milliárd forintnyi támogatásban részesül, illetve 584 sertéstartó 1,67 milliárd forint összegű utaláshoz jut.

 

 

Végtermék 2012. október 2013. augusztus
Csirke Vágóbaromfi havi termelői ár 284 Ft/kg 294 Ft/kg
Pulyka Vágóbaromfi havi termelői ár 380 Ft/kg 398 Ft/kg
Kacsa Vágóbaromfi havi termelői ár 339 Ft/kg 358 Ft/kg
Sertés Termelői ár hasított meleghúsban 514 Ft/kg 540 Ft/kg
Bárány Az élőbárány termelői ára 850 Ft/kg 841 Ft/kg
Szarvasmarha Vágótehén ára hasított meleghúsban 673 Ft/kg 644 Ft/kg
Vágóüsző ára hasított meleghúsban 700 Ft/kg 712 Ft/kg
Fiatal bika ára hasított meleghúsban 789 Ft/kg 741 Ft/kg
Tej Nyerstej havi termelői átlagára 86,41 Ft/l 94,5 Ft/l
Tojás 24,55 Ft/db 18,5 Ft/db

 

 

Sertéstenyésztők szeptember 30. és október 15. között igényelhetnek forrást tenyésztést szolgáló technikai eszközök megvásárlására.

A keretösszeg 98 millió forint, mely az előző milliárdok után kevésnek tűnhet, de gyakorlatilag mesterséges termékenyítéshez szükséges laboreszközök vásárlásáról, vagy mérleg vásárlásáról van szó.

A támogatásra jogosultak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál regisztrációval rendelkező törzskönyvezett sertéstenyészet állattartói.

Követelmény, hogy ne legyen köztartozásuk, a tenyésztő munka értekében a szükséges nyilvántartásokat vezetik és a beszerzett állatokat legalább egy éven át tartják, illetve az eszközöket legalább egy évig rendeltetésszerűen használják.

Egyre közelebb kerül a húsokra vonatkozó csökkentett ÁFA bevezetése.

Régóta szó van róla, hogy az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-ját csökkentik, ezt feltehetően idén már nem lépi meg a kormány, de nagy a valószínűsége, hogy jövőre, a választások évében bevezetésre kerülhet.

Ebben az esetben a hús ÁFÁ-ja 7-9% között mozoghat majd.

Bár sokan 5%-ot szeretnének, de a kommunikáció ennél már magasabb szintet emleget.

Az intézkedés kedvező lesz néhány piaci résztvevőnek, de lesznek nagy vesztesek is.

 

Többek között a vágóhidak, feldolgozók, hiszen a csökkentett ÁFA nem lesz érvényes az élő állatra.

Azaz egy vágóhídnak ki kell fizetnie a magas ÁFA tartalmat, majd utána a kis ÁFA tartalommal értékesíti saját termékét.

Ez feltehetően finanszírozási problémát fog okozni sok cégnél, már csak azért is, mert piaci információkra alapozva sokan panaszkodnak arra, hogy vannak olyan területek, ágazatok, ahol nehézkes ÁFÁ-t visszaigényelni, köszönhetően a feketepiac ÁFA trükközéseinek.

Megszigorodtak az ellenőrzések, ami egy felől jogos, hiszen ki kell szűrni az ÁFA csalókat, akik tevékenysége hátrányos helyzetbe hozza a tisztességesen működő cégeket, becsületes termelőket, gazdákat. (megjegyzendő, hogy minél magasabb az adó mértéke, annál nagyobb az esélye a csalásnak, tehát ez egy ok okozati összefüggés)

Ilyenkor a befolyó kis összegű ÁFA tartalom nem fogja kompenzálni a magas ÁFA sújtotta alapanyag kifizetéseket, és ez likviditási gondokhoz vezethet.

Ez az ágazat már most is komoly problémákkal küzd, folyamatosan bezárásokról, állami beavatkozásokról lehet hallani.

Amennyiben nem fordul meg a folyamat, akkor pár nagyobb piaci résztvevőt kivéve szinte minden vágóhíd állami kézbe kerülhet, és ez a szabályozás sem segíteni fog a fuldoklókon.

Úgy néz ki, megoldódott a Zalai Baromfifeldolgozó vesszőfutása, miután az idén Pacsán a cég csőd bement.

A felszámoló cég információja alapján szakmai befektető nyújtott be érvényes ajánlatot.

A pályázó a második körben nyújtott be érvényes ajánlatot, ugyanis az első körben meghirdetett 720 millió forintos vételárra senki sem jelentkezett.

A második körben mintegy 600 millió forintra csökkentették a kiírás szerinti vételárat.

Miután a hitelező bank sem emelt kifogást feltehetően elhárult minden akadály az pályázó előtt a tulajdonszerzésre.

 

Valuta:

Az előzetes várakozásoknak megfelelően tovább csökkentette a jegybanki alapkamatot a Monetáris Tanács, azonban Matolcsy elnök úr irányadó, előrejelző kommunikációjával ellentétben nem 10-15 bázisponttal, hanem 20 bázisponttal, azaz 0,2%-kal csökkentette a ráta mértékét előző cikkünk megjelenése óta kétszer is.

Kétszer volt ugyanis ülés az előző leadási határidő óta eltelt időszakban, először augusztus 27-én, majd szeptember 24-én.

Igaz a második kamatvágás szintjét már a piac is a 20 bázisponton várta, úgyhogy az nem okozott meglepetést.

A kétszeri vágás eredményeként így a Magyar Nemzeti Bank alapkamatjának szintje 3,6%-os szintre került.

A következő kamatmeghatározó ülés, ami egyébként minden hónapban Monetáris Tanács második ülése, október 29-én lesz esedékes.

Feltehetően akkor sem áll majd meg az alapkamat csökkentését illetően.

 

 

Valuta 2012. október 2013. augusztus
EUR/HUF 282,21 299,36
USD/HUF 217,71 224,90

 

 

A nemzetközi befektetői hangulat még továbbra is bizonytalan, ami nem engedi a forintot sem erősödni.

Ahogy az várható volt, hazai fizetőeszközünk szeptemberben a 300 forint közelében mozgott.

Tartósan nem tudta áttörni a 300 forintos szintet, amit enyhe erősödés követett szeptember közepén.

20-án azonban újra korrigált a forint és megint a 300-as szint közelébe került.

Az elkövetkező időszakban továbbra is a 300-302 forint lesz a felső határ, amit ha áttör, akkor további gyengülés várható.

Technikai elemzők látnak azonban pozitív jeleket is, ami esetleges erősödésre utalnak.

Amennyiben magyar valutánknak sikerül ezt a 300-as lélektani szintet megtartania, akkor szeptemberhez hasonlóan újból elindulhat a 290-es tartomány felé.

A dollár tovább gyengült az euróval szemben, így a forint szeptember eleji 230-as szintekről a 220 forintig erősödött.

Az Amerikai Jegybank szerepét betöltő FED elnöke bejelentette, hogy továbbra sem állnak le a zöldhasú nyomtatásával.

Ez a hír egyértelműen tovább gyengítette a dollár értékét, és egyes elemzők nem is várnak fordulatot ebben a tendenciában.

Ez a pénznyomtatás minimum eltart még a decemberi kamatdöntő ülésig, ahol az elvárások szerint majd bejelentik a program lassítását. A lassítás azonban nem leállást jelent, azt az elemzők és a kommunikáció egyelőre jövő nyárra tervezi.

A kamatokat nem kívánják emelni, és utána is az emelés mértéke lassú lehet.

Ezek a hírek nem a dollár erősödését vetítik előre, hiszen ha egy piacon nagyobb a kínálat, azaz jelen esetben több a dollár, illetve a tulajdonlásért szinte semmi kamatot sem fizet a bank, akkor a tőke más irányba menekül.

Ez alapján nem sokan fogadnak a dollár közeli erősödésére.