fbpx

Hogyan válasszunk mezőgazdasági sorvezetőt?

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 21.

 

Magyarországon a sorvezető eszközök kínálata igen széleskörű. A legegyszerűbb sorvezetőtől a legdrágábbig, szinte minden gyártó terméke megtalálható hazánkban.

Nehéz helyzetben van az a vásárló, aki próbál eligazodni, és helyes döntést hozni a vásárlásnál.

A sorvezető eszközök megkönnyíthetik a munkát a szántóföldeken, de az eszköz kiválasztása során sok mindenre figyelni kell. Milyen szempontokon érdemes végigmenni?

 

Külső tulajdonságok

Az eszközök extrém felhasználási körülményei miatt érdemes megnézni, hogy a választott készülék burkolata mennyire strapabíró anyagból készült (pl. vannak műanyagból és speciális alumíniumötvözetből készültek is).

A másik legszembetűnőbb kérdés az eszköz kijelzője, ami lehet fekete-fehér vagy színes, esetleg érintőképernyős. A kijelzők méretében is igen nagy eltérések mutatkoznak meg.

Mindenki a saját igényéhez mértem megnézheti, hogy a választott darab hogyan jelzi a soron tartást.

Elterjedt a LED sor használata, mely minden napszakban jól látható, de választhatunk olyant is, amelyen ezt szoftveresen oldották meg és virtuális LED sort jelez ki.

A LED sor nagy előnye, hogy nem kell a szemnek fókuszálni, hogy „elolvassam”, elegendő csak a látótérbe helyezni az eszközt.

Amíg a soron van a gép, addig úgyis zöld fénnyel világít a LED sor, így nem is kell odanézni.

 

Antenna méret és pontosság

A GPS mérések esetében a pontosság korrekt definiálása az egyik legnehezebb feladat.

Így a különböző eszközök adatlapjain igen eltérő értékek szerepelhetnek.

A GPS mérési technológia alapszabályai viszont minden eszközre egyaránt érvényesek.

Egy GPS mérést alapvetően két tényező befolyásol, az egyik a GPS-vevő antennájának fizikai mérete, a másik a vevőben lévő feldolgozó egység.

Tehát nagy vonalakban elmondható, hogy az olyan párhuzamvezetők, amelyek legalább 10-15 centiméter átmérőjű antennával az ingyenes EGNOS korrekciót használják, képesek lehetnek 15-20 centiméteres csatlakozási pontosságra.

Ez elegendő a permetezési és műtrágyaszórási munkákhoz, esetleg talajmunkákhoz.

Ha ugyanezt a GPS vevőt egy kis méretű (3-5 centiméter) antennával (például egy olyannal, mint amilyent az autós navigációs eszközök használnak) szereljük, akkor a jelfeldolgozó egységhez már egy lényegesen zajosabb, rosszabb minőségű jel érkezik, így a pontosság is jelentősen romlik.

Egy ilyen antennával használt sorvezető csatlakozási pontossága nem jobb, mint 50-80 centiméter.

Ez a pontosság még tökéletesen elegendő műtrágyaszóráshoz vagy állományban használva a sorok számolása helyett, de már tarlókezeléshez nem ajánlott.

 

Szoftverek és frissítésük

Szinte már alapkövetelmény, de mégis érdemes rákérdezni, hogy a kiválasztott eszköz szoftvere rendelkezik-e magyar nyelvű verzióval, és talán az sem mindegy, hogy a szoftver fordítását itthon végezték-e el, vagy esetleg fordító gépekkel külföldön.

Megkönnyíti a munkát, ha olyan szakember végezte a fordítást, aki maga is használt már ilyen eszközt az adott nyelvterületen.

A szoftverek verziói folyamatosan fejlődnek, egy-egy megvásárolt sorvezetőre érdemes a későbbiekben is rátölteni a legfrissebb verziókat.

Érdeklődjön a forgalmazóknál, hogy az adott szoftver hogyan frissíthető: szervizben, internetről, külön adatkábellel, vagy USB pendrive-on keresztül.

 

Műveletek, amelyekre alkalmas egy sorvezető

A sorvezetők beszerzésével csak az első lépcsőt tesszük meg a GPS adta előnyök kiaknázásakor.

Azonban figyelembe kell vennünk, hogy bármilyen sorvezetőt is választunk, nem fogjuk tudni az összes szántóföldi művelethez használni azt.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy egy 15-20 cm-es csatlakozási pontosságú eszközzel nem fogjuk tudni például a vetést vagy a sorköz-kultivátorozást elvégezni.

Egy alap sorvezető készülék a permetezéshez, tarlókezeléshez használható fel, minden további igény kielégítése már extra fejlesztéseket jelent.

Az újabb igények felmerülésekor pedig már fontos kérdés lesz, hogy alapkészülék hogyan fejleszthető tovább.

 

Egyszerű olcsó, vagy drágább fejleszthető sorvezetőt vegyünk?

A döntés előtt üljünk le, és azt próbáljuk megválaszolni, hogy meddig szeretnénk eljutni a GPS-technológia szántóföldi alkalmazásával 5 év múlva, ne azt nézzük, hogy pillanatnyilag milyen feladatokra szeretnénk egy sorvezetőt használni.

A GPS-es eszközpark beruházásának mérete, milyensége sok tényezőtől függ, de leginkább a művelt terület nagysága határozza meg.

Nagy általánosságban elmondható, hogy 400-500 ha felett már mindenképpen a fejleszthető rendszer mellett érdemes dönteni.

A kezdeti nagyobb beruházáshoz már csak kisebb tételeket kell vásárolni, így az alapkészülék kihasználtságát a többszörösére növelhetjük, ezzel is csökkentve a megtérüléshez szükséges időt.

A fejlesztés lehetőségei szinte korlátlanok. Fejleszthetjük az alapkészülékünk pontosságát.

Ezt megtehetjük a FÖMI GNSSnet.hu szolgáltatás előfizetésével (és az eszköz alkalmassá tételével ennek a vételére), vagy saját bázisállomás felállításával (3-4 GPS vevő egyidejű használata esetén már ebben érdemes gondolkodni), így elérjük a 2 centiméteres abszolút pontosságot.

Egy 2 cm-es pontossággal működő rendszer esetében, már a sorköz-kultivátorozás is megoldható feladat.

A pontosság növelésével mindenképpen együtt érdemes a kormányzás automatizálását is megtenni, hogy ténylegesen ki tudjuk használni a GPS adta pontosságot.

Fejleszthetjük a rendszert a munkagépek bevonásával és a precíziós kijuttatás megvalósításával.

Felszerelhetjük a permetezőgépünket (automatikus szakaszolás és terv szerinti kijuttatás) vagy a szemenkénti vetőgépünket (automatikus szakaszolás és terv szerinti kijuttatás), a műtrágyaszórónkat (terv szerinti kijuttatás) vagy a betakarító gépünket (hozamtérképezés), hogy a kezdeti beruházás minél előbb megtérülő befektetés legyen.

 

Extra tulajdonságok

A kiválasztás során nézzen körül, hogy az adott sorvezető milyen különleges funkciókkal bír.

Extra tulajdonságok, amit tudhat egy sorvezető:

  • Lefedési minták, nem csak A-B egyenes (pl. van olyan minta, amit állományban a sorok számolása helyett lehet használni)
  • Adatrögzítés, munkavégzési naplókészítés
  • Virtuális szakaszolás
  • Kamera csatlakoztatási lehetőség
  • Éjszakai nézet (más színösszeállítás, mint nappal)
  • Külső LED sor csatlakoztatási lehetőség, hogy a sorvezető kéznél maradjon
  • Joystick csatlakoztatási lehetőség

A jól felmért igények és a széles kínálat adta lehetőségek birtokában pedig mindenki megtalálhatja azt az ár/érték arányú eszközt, ami számára tökéletes lesz.

Válasszon az igényeihez mérten, mert a GPS adta technológia hasznos kiegészítője az agrár gépek felszereltségének.