fbpx

Kerítésrendszerek felsőfokon

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 14.

A mező-, erdő- és vadgazdálkodásban két fő kerítéstípus terjedt el hazánkban, mechanikus és elektromos kerítésrendszereket használ a szakma.

A mechanikus kerítések lehetnek pontheggesztett táblás rendszerűek, ezek bárki számára egyszerűen telepíthetőek, de rugalmatlanságuk miatt a használati értékük alacsony. A feszített drótfonatos mechanikus kerítések jelentik a megnyugtató megoldást, készülhetnek a hagyományos hurkolt kivitelben, vízszintes két irányból érkező csavart függőleges kötőszál darabokkal. Kiemelkedően jó minőséget viszont gyakorlati tapasztalatok alapján a rugalmas kerítésmezőt adó csúszásmentes csomózással készült TORNADO TITAN drótfonat nyújt. A vízszintes huzalsorokat a függőleges kötőszál amely csak a fej illetve a lábdróton van hurkolva metszéspontjaiknál külön anyagú kötőszálakkal létrehozott biztonsági csomó. Itt a technológia akár 8 méteres oszlop osztásközt említ, azonban az igazán hosszútávon biztonsággal üzemelő kerítésrendszer 5-6 méterenként kerül oszlopozásra. Ajánlott a telepítés során a réseléses technológia alkalmazása (előfúrás nélkül hidraulikus oszlopverőgép üti a talajba szerelésre kész hegyezett, lehetőség szerint akácoszlopokat).

Elektromos kerítésrendszerek, rendeltetésük szerint két fő csoportra oszthatóak állandó illetve portábilis rendszerek.

Állandó helyen felállított elektromos kerítések anyagaként általában a gondos gazda a legmagasabb minőséget és teherbírást tűrő időálló alkatrészeket választja. A fent említett oszlopveréses technológiával hozható létre a legjobb szerkezet, ez esetben az oszlop osztásköz 5 – 12 méter. Az oszlopokra szigetelők kerülnek csak UV stabil erős polipropilén vagy poliamid szigetelőt alkalmazzunk. Az első hangsúlyos pontja a hatékony elektromos kerítésnek a szigetelés. A vezetőként a szigetelőkben alkalmazhatunk horganyzott huzalt lehetőleg nagy szilárdságút.

Villanypásztorok alkalmazásakor figyelembe kell vennünk, hogy milyen állatfaj miatt készítjük, mert egyes fajok például: ló esetében szükséges, hogy a területének határaiként szolgáló kerítés számára látható legyen. Ezt az igényt villanypásztor optikai szalaggal tudjuk lefedni, amely az elektromosságot tőle elvárható módon vezeti. A rendszer második hangsúlyos pontja a földelés, inkább a lelke. A tápegység hatékonysága a földelés minőségétől függ. Anyagát tekintve nem korrozív fémből, minimum 1 méter mélyen kerüljön a talajba, legkönnyebben beszerezhető a horganyzott vízvezetékcső.

Portábilis elektromos kerítések főként az időszaki kultúrák bekerítésénél valamint a legelőterületeken történő területváltás illetve állandó kerítéseken belüli legelőadagolás, rekesztékelés jutnak szerephez. Gyorsan telepíthető leszúróheggyel, taposóval, anyagában szigetelt polipropilén vagy üvegszál erősítésű műanyag karókon telepíthetjük, vezetőként fémhuzal nem javasolt főként villanypásztor zsinór és optikai szalag alkalmazandó.

Elektromos kerítést tápláló villanypásztor készülékek, két fő csoportra osztható hálózatról üzemeltethető illetve akkumulátoros üzemű napelemmel is kiegészíthető villanypásztorok.

Hálózatról működő villanypásztorok legfontosabb előnye a megbízható működés , aránylag kis fogyasztás mellett (1- 15 W) magas teljesítés várható jóval olcsóbb, állandó üzemre alkalmas. A LACME BIpulstronic technológia (gyors lefutási ciklus, párhuzamos kisülés) tökéletesen veszélytelen az állat számára a szabványnak megfelel, kiemelt őrzésbiztonságot nyújt. Másik fontos szempont a vagyonbiztonság. GSM alapú riasztórendszer csatlakoztatható a LACME Secur Alt készülékekhez, amelyek riasztanak a rendszerfeszültség beállított kritikus érték alá esésekor.

Akkumulátoros villanypásztor készülékek, melyek napelemmel, áramfejlesztő szélmotorral is kiegészíthetőek. Azokon a területeken ajánlott, ahol hálózati áramvétel nem megoldható. Előnye a könnyű áttelepíthetőség, hátrányai a kiemelt ellenőrzési- gondozási igény, magasabb ár.

Vargyas Csaba ügyvezető

Cont-Eco Kft. Szombathely