fbpx

Mascar Maxi = precíz vetés

Írta: Szerkesztőség - 2011 augusztus 01.

A SZEGÁNA Kft. termékpalettáján az olasz MASCAR gyár termékei több mint 10 éve előkelő helyet foglalnak el.

Magyarországon legismertebb termékeik a pneumatikus szemenkéntvető gépek, a bálázók és a bálacsomagolók, de ezek mellett gyártanak még mechanikus és pneumatikus gabonavetőgépeket, kaszákat és traktorra szerelhető rakodókat. Általánosan elmondható, hogy a MASCAR termékei egyszerű, funkcionális felépítésűek, a gépek működése, az alkatrészek funkciója könnyen követhető, ez a gazdák körében igen közkedvelté teszi ezeket a munkagépeket.

A MASCAR Futura szemenkéntvető gépek csúszó csoroszlyásak, míg a Maxi kivitel kéttárcsás csoroszlyás. A nagy átmérőjű vetőtárcsákat mindkét kivitelnél könnyedén lehet cserélni, mindösszesen az alumínium öntvény vetőházat rögzítő két szárnyas anyát kell letekerni, és a fedelet máris le lehet emelni. Az erős fém tetős magtartály soronként 45 literes. A vetőelemek erős, paralelogramma felfüggesztéssel kapcsolódnak a vázhoz, mely nem csak ideális talajállapot esetén biztosít sima futást. A felfüggesztés perselyei önkenőek, karbantartás mentesek. A vetőgép jól követi a talaj egyetlenségeit, mivel a talajkerekek közvetlenül a vetőelemekre vannak felszerelve. A vetőtárcsák hajtása láncos, mely külön burkolt és a fellépő túl nagy erők ellen biztosított. Előny, hogy a poros környezet miatti kopás, elhasználódás esetén a láncot olcsón lehet cserélni, ellentétben a más gépeknél alkalmazott hajtóművel. A gépen az egyes tagok talajnyomása, a vetési mélység és a különféle magnyomó kerekek talajnyomása egyszerűen, precízen állítható. A talajkerék a hajtást a vetőelemek felé egy 18 sebességes váltón keresztül viszi.

A szemenkéntvető gépek 4-6-8-12 soros kivitelben kaphatóak, a váz lehet fix, egyszeres ill. kettős teleszkópos valamint felcsukható. A nyomjelző hidraulikus működtetésű, hossza lehet traktornyomot vagy traktorközepet jelző. Műtrágyaszóró tartály is kapható a vetőgéphez több féle méretben (akár 960 literes befogadó képességgel), csúszó ill. kéttárcsás csoroszlyával. A műtrágyaszóró mellett a több méretben vásárolható granulátum szóró és a Digitroll vetésellenőrző teszi a vetést még pontosabbá, precízebbé. A precíz vetés eredményeként haszonnövény egyszerre kel, egyszerre lehet kezelni az állományt. A vetőgépet az igényeknek megfelelően különféle magnyomó kerékkel, műtrágya adagolóhoz feltöltő csigával és közúti világítással is fel lehet szerelni.

Nagy Márk

Bakonyi Gábor, Hács: 125 ha területen, 13-14 AK minőségű homokos területen gazdálkodik.

Géptípus, évjárat: Mascar Futura Maxi, 2005

Traktor: IH MX 135, 135 LE

Tapasztalat, vélemény:

A gépet 2005-ben vásároltuk, műtrágya, talajfertőtlenítő adagolóval, monitorral együtt. Éves viszonylatban kb. 150 ha-t vetünk el, amely ettől az évtől 50 ha-ral növekedni fog. Tapasztalataink alapján elmondható, hogy könnyen kezelhető, a vetés pontossága kielégítő. Az eltelt négy év alatt meghibásodás még nem történt, így javíthatóságáról nincs tapasztalatunk, reméljük, jó ideig így is marad.

Szilágyi Tamás, Hajdúböszörmény: Összesen kb. 500 ha területet vetett a géppel.

Géptípus, évjárat: Mascar Maxi 6 soros, 2008

Traktor: Valtra N111

Tapasztalat, vélemény:

A gép megvásárlása előtt szétnéztem a piacon, ennek a vetőgépnek az ár/érték aránya volt a legkedvezőbb. A területeim szétszórva helyezkednek el Hajdúböszörmény környékén, nem ritka, hogy 15 km-t is meg kell tenni két terület között, ezért nagyon hasznos a 3 m szállítási szélességet biztosító teleszkópos váz. Jellemzően kukoricát, csemegekukoricát és napraforgót vetek a géppel. A kukorica vetőtárcsa alkalmas csemegekukorica vetésére is, így ehhez külön vetőtárcsát beszerezni nem szükséges. A vetőgép a beállított tőtávolságot pontosan tartja. A műtrágya tartály rozsdamentes acélból készült, így ellenáll a korróziós hatásoknak.

Egyedüli problémám a géppel, hogy a granulátum szóró tartály mérete kicsi. Utólag még felszereltem rá egy sorpermetezőt is. (SZEGÁNA válasza: A granulátum szóró tartályából több méret is kapható.).

Domonkos Szilárd, Egyed

Géptípus, évjárat: Mascar Maxi 6 soros, 2006

Traktor: McCormick Mc 135 P6, 132 LE

Tapasztalat, vélemény:

4 szezont és több mint 2.000 ha-on vetettünk kukoricát és napraforgót a géppel. A vetőgép 960 l-es műtrágya tartállyal (ezért is kell nagy traktorral használni) és utólagosan prokerékkel lett szerelve. A gép mélységtartása, és tőtáv tartása nagyon pontos, egyenletes. Üzemeltetés 11 km/h sebesség körül történik. A nagy műtrágyatartálynak köszönhetően Big-Bag zsákból gyorsan tölthető. A vetésellnőrzővel sem volt semmi gond, csak jót tudok róla mondani. Nálunk bevált a gép, teljesíti az elvárt feladatot. A SZEGÁNA Kft-vel régóta jó a kapcsolatunk, többek közt vásároltunk náluk már McCormick XTX200 E-plus traktort és JYMPA SJ 5-7R+SJ-5 lazítót is.

Niedermayer Attila, Elek: Növénytermesztő mérnökként 70 ha-on gazdálkodik szüleivel, mint családi gazdaság. Fő tevékenység a szántóföldi növénytermesztés.

Géptípus, évjárat: Mascar Maxi 4 soros, 2007

Traktor: Zetor 4340, 43 LE

Tapasztalat, vélemény:

Területünk jelentős részén termelünk kukoricát és napraforgót, melynek vetéséhez vásároltuk a Mascar vetőgépet. A gépet műtrágya- és mikrogranulátum szóróval, valamint vetésellenőrzővel rendeltük. Eddig két szezonban használtuk és a tapasztalataink kedvezőek. Kategóriájában robosztus felépítése miatt tökéletes munkát végez a nehezebb, keményebb talajokon is. Munkáját követően a növények kelése egyenletes volt még az elmúlt év száraz időjárási körülménye közt is. A vetés pontossága 10 km/h sebességnél megfelelő. A vetőtárcsák cseréje könnyen és gyorsan elvégezhető. A vetésterület nagysága miatt választottuk a 4 soros gépet, mellyel a tavaszi vetéseket kényelmesen el tudjuk végezni. Ezen felül a vetőgéppel a közúton is jól tudunk közlekedni. Technikai problémánk ez idáig nem volt, ami az eszköz jó minőségén túl köszönhető a szükséges karbantartások elvégzésének, illetve a megfelelő tárolásnak. Összességében az a véleményem, hogy ez a Mascar vetőgép jó technika elérhető áron.