fbpx

Pályázati aktualitások / Augusztus

Írta: Szerkesztőség - 2014 augusztus 07.
Fogalmazhatunk úgy is, hogy az elmúlt hét éves ciklus eddigi legfontosabb támogatásigénylési időszaka következik, a 2007-2013-as időszakban elnyert – és még folyamatban lévő – pályázatokat 2014. december 31-ig le kell zárni, ami azt jelenti, hogy ezen időpont utáni keltezésű dokumentumokat már nem lehet elszámolni. Jelenlegi álláspont szerint pedig legkésőbb 2015. január 31-ig el is kell számolni velük, vagyis be kell nyújtani a kifizetési kérelmeket. Azért „jelenlegi álláspont szerint?, mert ez ügyben eltérően fogalmaznak a rendeletek.
Az utóbbi időben megjelent pályázati felhívásokban úgy fogalmaznak, hogy legkésőbb 2015. január 31-ig lehet kifizetési kérelmet benyújtani. Az alapvető és főszabályokat tartalmazó rendelet (rövid nevén VHR) alapján ugyanakkor januárban nincsen támogatásigénylési időszak. A rendeletek tehát ellentmondanak egymásnak. Mivel azonban a VHR erősebb rendelet, ezért célszerű úgy számolni, hogy az utolsó kifizetési kérelmeket még idén december 31-ig be kell nyújtani.
Februári cikkünkben már bővebben foglalkoztunk a népszerűbb pályázatokhoz kapcsolódó támogatásigénylésekkel, így most nem is térnénk ki erre, csak apróbb megjegyzésekkel szeretném kiegészíteni.
  • A kifizetési kérelmek benyújtásának időszaka (igazodva a VHR-ben rögzítettekhez) augusztus 1-től december 31-ig tart, és kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani.
  • Mivel ez az utolsó időszak minden jogcímnél a záró időszakot jelenti, várható, hogy túlterhelt lesz az MVH elektronikus rendszere, illetve számolni kell magával az ügyintézési idő hosszabbodásával is.
  • Éppen ezért javasoljuk, hogy aki a beruházás megvalósításával már előrehaladott állapotban áll, az törekedjen arra, hogy a kifizetési kérelem legkésőbb augusztus-szeptemberben beadásra kerüljön a gyorsabb ügyintézés és a támogatás minél előbbi kézhezvételét illetően. (Jelenleg a kérelem benyújtása, illetve elbírálása és a támogatás folyósítása között jobb esetben három hónap telik el, és ez az időtartam még növekedhet.)
  • A mielőbbi ügyintézés főleg azok esetében fontos, akik kettő kifizetési kérelem benyújtását tervezik ebben az időszakban. Ennek semmi akadálya nincsen, azonban a két kérelem benyújtása között legalább 3 hónapnak el kell telnie. (Például egy augusztus 15-én benyújtott kifizetési kérelem után legkorábban november 15-én lehet a következő kifizetési kérelmet benyújtani.)
  • Továbbá a határidőkre azoknak kell nagyon ügyelni, akik elnyert pályázatuk kapcsán még nem adtak be támogatásigénylést. Nekik erre a támogatási határozat jogerőre emelkedését követő 6 hónapon belül van lehetőségük. (Jelen esetben ez a LEADER 2013-as kiírásának nyerteseit és a decemberi, technológiai berendezések korszerűsítésnek nyerteseit érinti.)
Nagyon fontos tehát a határidők pontos betartása, és hogy minél előbb benyújtsuk kifizetési kérelmünket. Mert bár soknak tűnik ez az öt hónap, tapasztalatból mondhatjuk, hogy gyorsan el fog menni, mert valami hibát mindig találni a szerződésekben, számlákban, egyéb dokumentumokban. Ezeknek pedig időt is kell adni a javításukhoz.

Jelenleg igényelhető támogatások

Az erdőterületeket érintő tűzkárok megelőzéséhez nyújtandó támogatás

Az MVH 99/2014. (VI.20.) számú közleménye értelmében normatív, vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe a közepesen és nagymértékben tűzveszélyes erdőterületeken:
a) „A” típusú keskeny tűzpászta kialakítására vagy fenntartására;
b) „B” típusú járható tűzpászta kialakítására vagy fenntartására;
c) „C” típusú széles tűzpászta kialakítására vagy fenntartására;
d) tisztításból származó faanyag eltávolítására;
e) „A” típusú víznyerőhely kialakítására;
f) „B” típusú víznyerőhely kialakítására;
g) „C” típusú víznyerőhely kialakítására.
A kérelemhez csatolni kell a területileg illetékes katasztrófavédelmi hatósághoz benyújtott védelmi tervet, vagy az egyszerűsített védelmi tervet, valamint erdőtűzvédelmi térképet.
Nem igényelhető támogatás
a) karácsonyfatelepre, díszítőgallytelepre;
b) fás szárú energetikai célú ültetvényre;
c) 15 évnél rövidebb vágáskorú faállományra;
d) az Evt. 11. §-a szerinti szabad rendelkezésű erdőre.
A támogatási kérelmet egy példányban az MVH által jelen közleménnyel rendszeresített nyomtatványon, az erdőrészlet elhelyezkedés szerinti területileg illetékes kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságához kell benyújtani.
A támogatási kérelem benyújtására nyitva álló időszak: 2014. július 2. – július 31.

Erdőszerkezet átalakítása

A 95/2014. (VI. 18.) MVH közlemény szerint az EMVA erdőszerkezet átalakításához nyújtandó támogatás iránti kérelmeket 2014. július 2. – 31. között lehet benyújtani, kizárólag elektronikus úton.
A támogatási rendelet alapján a szerkezetátalakítási célok megvalósítása érdekében az alábbi tevékenységekre nyújtható támogatás:
  • erdőállomány alatti erdősítéssel történő szerkezetátalakítás,
  • tarvágást követő szerkezetátalakítás:
  • fafajcserével,
  • fafajcserével, tuskózással, gyökérfésüléssel,
  • fafajcserével, fainjektálással vagy tuskókenéssel,
  • állománykiegészítéssel történő szerkezetátalakítás.
A támogatási kérelem benyújtására nyitva álló időszak lejárta után az alábbi adatok vonatkozásában hiánypótlásra nincs lehetőség:
  • erdőrészlet azonosító,
  • szerkezetátalakítási tevékenység(ek) megjelölése.
Az ügyfél egy támogatási kérelem benyújtási időszakban csak egy támogatási kérelmet nyújthat be.
Egy támogatási kérelemben többféle szerkezetátalakítási tevékenység elvégzését és azokon belül több erdőrészletet is meg lehet jelölni. Egy erdőrészletre viszont csak egyféle szerkezetátalakítási tevékenységre vehető igénybe támogatás.
Az ügyfél a szerkezetátalakítási tevékenységet a támogatási határozat közléséig csak saját felelősségére kezdheti meg.

Erdő-környezetvédelmi intézkedések

Az MVH 94/2014. (VI. 18.) számú közleménye értelmében az igénylők 2014. július 2. – 31. között nyújthatják be a támogatási kérelmeiket az erdő-környezetvédelmi intézkedésekhez nyújtandó támogatás igénylésére.
A kérelmeket kizárólag az ügyfélkapun keresztül, elektronikus úton nyújtható be.
A támogatási rendelet alapján az alábbi célprogramokhoz nyújtható támogatás:
  • agresszíven terjedő, idegenhonos fa- és cserje fajok visszaszorítása célprogram,
  • szálaló erdőgazdálkodás célprogram,
  • erdőállományok kézimunka igényes ápolása célprogram,
  • őshonos erdőállományok tarvágásos felújításának visszaszorítása célprogram;
  • speciális erdei élőhelyek és természetes erdőfelújítás lehetőségének biztosítása célprogramcsoport:
  • mikroélőhelyek kialakítása, fenntartása célprogram,
  • véghasználat során facsoportok visszahagyása célprogram,
  • erdőfelújítás sikerességét biztosító cserjeszabályozás célprogram,
  • véghasználat elhalasztása talaj és élőhely védelem céljából célprogram,
  • közjóléti célú erdők fenntartása célprogram,
  • erdei tisztások kialakítása és fenntartása célprogram,
  • természetkímélő anyagmozgatási módszerek alkalmazása célprogram.

Pályázati hírek, információk

Befejezte a sertés ágazatban igénybe vehető 2014. I. negyedévére vonatkozó állatjóléti támogatási kérelmek érdemi bírálatát a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). Az MVH a jóváhagyott támogatási kérelmek alapján a 28. héten megkezdi a jogszerűnek ítélt összesen 2,2 milliárd forint összegű támogatás kifizetését az érintett 640 sertéstartó részére.
A sertés ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatási kérelmek után a 2014. I negyedévre vonatkozó baromfi állatjóléti kérelmek feldolgozását is befejezte az MVH. Ez alapján megkezdte a jogszerűnek ítélt összesen 2,61 milliárd forint összegű támogatás kifizetését az érintett 1.326 baromfitartó részére.
Megjelent az MVH 100/2014. (VII. 09.) számú közleménye a méhcsaládok pusztulásával kapcsolatos közösségi programokra igénybe vehető pénzügyi hozzájárulás felhasználásának szabályairól szóló 20/2014. (III. 12.) VM rendelet szerinti támogatás igényléséhez rendszeresített nyomtatványokról.
Megjelent a 98/2014. (VI 20.) számú MVH Közlemény a genetikai erőforrások megőrzése intézkedés keretében a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzéséhez nyújtandó támogatás (állati génmegőrzés támogatása) kifizetésének igényléséről szóló 84/2014. (V. 26.) számú MVH Közlemény módosításáról.
Megjelent a 97/2014. (VI.20.) számú MVH Közlemény az Európai Halászati Alapból a 2. támogatási tengely szerint nyújtandó beruházási támogatások kifizetésének igényléséről.
Megjelent a 96/2014. (VI. 19.) számú MVH Közlemény az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások körében az integrált közösségi és szolgáltató tér kialakítására és működtetésére igénybe vehető támogatások kifizetésének igényléséről.
Megjelent a 92/2014. (V. 28.) MVH közlemény a tenyésznyúl tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű (de minimális) támogatásról. A támogatási kérelem benyújtásának ideje a tárgyév július 1. és december 31. közötti időszakban tenyésztésbe állított tenyésznyulak esetében a tárgyévet követő év január 1. és január 31. között lehetséges.
Az EMVA fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2009. évtől nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 113/2009. (VIII. 29.) FVM rendelet alapján megállapított támogatási összeg 90%-ára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtására 2014. október 1. és 31. között lesz lehetőség azon ügyfelek részére, akiknek a támogatási kérelmüket jóváhagyó határozatuk 2014. július 31. után emelkedik jogerőre.
Megjelent a 90/2014. (V.28.) számú MVH közlemény az EMVA a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 91/2013. (VI. 06.) számú MVH közlemény módosításáról.
A 85/2014. (V.27.) MVH közlemény alapján az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Gazdálkodói Információs Szolgálat működtetéséhez nyújtott támogatás kifizetés igénylésére 2014. május 10-31., 2014. július 5-31., 2014. október 5-31. és 2015. január 5-31. között lesz lehetőség.
Somogyi Tibor – Tóth Gergő Péter
Som-Tan Pályázati Tanácsadó Iroda – Bábolna