fbpx

Szántóföldi permetezőgépek kiválasztása és üzemeltetése

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 25.

Függesztett permetezőgép
Függesztett permetezőgép

A gépek kiválasztása

A legfontosabb szempont, hogy csakis igényes kivitelű, jó minőségű, üzembiztos típus mellett célszerű dönteni. Védekezéseknél a költségek legnagyobb részét a vegyszerek teszik ki, a korszerű permetezőgépek nagyobb ára a vegyszerek megtakarítása, illetve jobb hasznosulása révén általában gyorsan megtérül. A gyakori meghibásodások pedig nemcsak nagy költséggel járnak, hanem a munkák időben történő elvégzését is megakadályozhatják.

Engedély köteles!

Tudni kell, hogy növényvédő gépek csak a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet engedélyével hozhatók forgalomba. Az engedélyt a gyártónak, illetve forgalmazónak a gépeken elhelyezett matricával kell tanúsítania, ezt a vásárlásnál célszerű ellenőrizni. A forgalmazási engedély azért is fontos, mert a támogatás csak a megfelelő bizonylatokkal rendelkező típusokra jár. Nem megfelelő típus beszerzése további gondokat okozhat a permetezőgépek időszakos felülvizsgálatánál is. Az engedélyezett gépek felsorolása az Intézet honlapján a Forgalomba Hozatalra Engedélyezett Növényvédelmi Gépek Jegyzéke címszó alatt folyamatosan frissítve megtalálható. Az engedéllyel rendelkező függesztett szántóföldi gépek száma jelenleg 136, a vontatott gépeké 243. A választható típusokat a főbb méretekkel az 1.-2. táblázatok tartalmazzák.

8-12 m munkaszélességű gépek

A 10-20 hektáros területen alkalmazhatók a kisebb, 300-600 dm3-es tartállyal felszerelt 8-12 m munkaszélességű szórókeretes gépek. Általában hegesztett idomacél vázon helyezkedik el a polietilén permetlé tartály, a szivattyú, valamint a nyomásszabályozó és kapcsoló armatúrák a manométerrel. Két vagy háromkamrás membránszivattyú szállítja a permetlevet a szórófejekhez. A vázhoz rögzített szórókeretek nyitása és zárása, valamint magasságának állítása kézi működtetéssel történik. A függesztett gépeknél fontos szempont, hogy olyan traktor álljon rendelkezésre, amellyel a stabilitás a gép felszerelése és feltöltése után is megfelelő marad. Az egyszerű kivitelű, olcsó gépek üzembiztossága és tartóssága nem mindig kielégítő, üzemeltetésükhöz megfelelő hozzáértés és nagy gondosság szükséges

18-24 m munkaszélességű gépek

Nagyobb felületeken 1.000-3.000 dm3-es tartállyal, 18-24 m-es kerettel készült függesztett vagy vontatott permetezőgépek alkalmazása lehet célszerű, ezekkel gyorsabb és gazdaságosabb munka végezhető. Ebben a kategóriában a legnagyobb a választék, nagy számban kaphatók különböző kivitelű, felszereltségű és minőségű gépek (2. ábra).

Vontatott permetezőgép
Vontatott permetezőgép

Amire még érdemes odafigyelni

A legtöbb esetben 3-6 kamrás, 15-20 bar nyomású membrán szivattyút alkalmaznak a folyadék szállítására. Az igényesebb típusokon a göngyölegeket nem kell a tartály tetejére felemelni, mert a gép oldalán vegyszer bemosó szerkezetet helyeztek el. Ennek kialakítása többnyire olyan, hogy a kiürített göngyölegek (kannák, ballonok, zsákok) kimosását is lehetővé teszi. A permetlétartály fontos tartozéka a pontos szintjelző, amelynek segítségével követni lehet a tartályban lévő folyadék mennyiségét, így a töltést a kezelendő terület nagyságának megfelelően lehet elvégezni.

A szórófejekhez irányuló folyadék nyomásának és mennyiségének beállítása leggyakrabban a traktor üléséből távvezérléssel történhet. A nagyobb teljesítményű, igényesebb gépek többnyire szabályozó automatikával vannak felszerelve. Ez biztosítja, hogy a fajlagos permetlé felhasználás (dm3/ha) állandó maradjon, a fordulatszám vagy a haladási sebesség változásai esetén is, továbbá adatokat szolgáltat az üzemeltetés jellemzőiről (nyomás, szórásteljesítmény, kezelt terület nagysága, a kiszórt permetlé mennyisége, stb.), megkönnyítve a kezelő munkáját.

A 18 m-es és nagyobb szórókeretek nyitása-zárása általában hidraulikus munkahengerekkel történik. A permetezés minősége szempontjából döntő fontosságú, hogy a szórófejek és a permetezett felület távolsága megfelelő és állandó legyen. Ezért a keret magasságának állítása ezeken a gépeken hidraulikusan történhet. Érdemes olyan gépet választani, amelyen a keretlengés hatékonyan csillapított, mert ez a munkaminőségre jelentős hatással van.

A korszerű szórószerkezetet úgy alakítják ki, hogy a legfeljebb 4,5-6,0 méteres szakaszokat külön lehessen kapcsolni. Ezáltal lehetővé válik a nagyobb távolságokon bekövetkező nyomásesés elkerülése mellett az is, hogy olyan esetekben, amikor nem kell teljes munkaszélességben permetezni (például a tábla szélén), a felesleges szakaszok lezárhatók legyenek, és így elkerülhető legyen egyes területek kétszeri kezelése.

A szórófejek és fúvókák szerepe

A permetezés minőségét alapvetően a szórófejek határozzák meg. A fúvókák, illetve a folyadék megvezetésére alkalmas magjuk bronzból, műanyagból, rozsdamentes acélból vagy kerámiából készülhet. A kopásállóság, illetve az élettartam ennek a sorrendnek megfelelően jelentős mértékben növekszik. Tehát nagyobb éves teljesítménnyel üzemelő gépekhez feltétlenül érdemes kopásálló fúvókákat választani, mert így a szükséges állandó szórásteljesítmény és a megfelelő munkaminőség hosszabb időre biztosítható. Az olcsó, igénytelen fúvókák alkalmazása a pontatlanságokból adódó hibák mellett a gyakori cserék miatt jelentős költségnövekedést is okoz. A különböző védekezési feladatokhoz eltérő kialakítású és méretű fúvókák alkalmazása lehet célszerű. Egyenletes szántóföldi permetezésre rendszerint a réses fúvókák a legalkalmasabbak, a hagyományos fúvókák azonban igen apró cseppeket képeznek. Ez előnyös a permetlé eloszlása szempontjából, de a kisméretű cseppek könnyen elsodródnak, elpárolognak. Ez különösen a tavaszi vegyszeres gyomirtási munkáknál okoz problémát, amikor a felázott talajok, illetve a növényzet gyors növekedése miatt a rendelkezésre álló idő meglehetősen rövid, és az ilyenkor gyakori erős szelek is csökkentik a permetezésre alkalmas napok számát. Az injektoros fúvókák lényegesen nagyobb cseppeket képeznek, ezért ezekkel nagyobb szélsebesség mellett is biztonságosan lehet dolgozni.

A növényzet jobb és egyenletesebb kezelése céljából és a cseppek elsodródásának még hatékonyabb megakadályozására használhatók a légzsákkal felszerelt permetezőgépek. A szórófejek felett elhelyezett műanyag tömlőbe (esetenként légszekrénybe) nagyteljesítményű axiálventilátor nyomja a levegőt. Ebből az alul kiképzett nyílásokon át áramlik ki a levegő, és a cseppeket a célfelületre szállítja. Növényállomány kezelésénél a légáram megnyitja a permet előtt a lombozatot és olyan örvénylést kelt, amely lehetővé teszi a növény teljes felületének viszonylag egyenletes kezelését. Ez azért fontos, mert a kártevők és kórokozók többsége a lombozat belsejében illetve a levelek fonák oldalán támad.

Nagy teljesítményű gépek

A legnagyobb, több száz-, vagy ezerhektáros gazdaságokban, illetve bérmunka vállalkozók üzemeltetésében alkalmazhatók eredményesen a 3.000-10.000 literes tartállyal és 24-48 m munkaszélességű szórószerkezettel felszerelt vontatott permetezőgépek (3. ábra).

Nagyteljesítményű kéttengelyes vontatott permetezőgép
Nagyteljesítményű kéttengelyes vontatott permetezőgép

Ezek rendszerint számos korszerű megoldással vannak felszerelve, amelyek a nagy teljesítmény és a pontos munkavégzés biztosítása mellett a kezelő kényelmét is szolgálják. Az üzembiztosság, a teljesítmény és a munkaminőség szempontjából egyaránt előnyös, ha a gép alváza pneumatikus rúgózással van ellátva. A csillapított rezgések következtében kényelmesebb az üzemeltető munkája, kisebb a gép elemeinek igénybevétele, nagyobb munkasebesség alkalmazható, kisebb a szórókeret lengése, és javul a kereszt- illetve hosszirányú szórásegyenletesség. A keret optimális magasságának biztosítására egyes gépeken elektronikus rendszer ügyel. A szárnyakon ilyen esetben ultrahangos érzékelők vannak elhelyezve, amelyek a talajtól való távolságot mérik. Ennek alapján történik a szabályozás, amelynek során, ha a keret túlságosan megközelíti a talajt, akkor a vezérlés működésbe lép, és automatikusan megemeli a szárnyakat.

A szántóföldi permetezőgépek üzemeltetése

A permetezés eredményessége szempontjából legfontosabb tényezők a gépek területteljesítménye és a munka minősége. Megfelelő teljesítmény szükséges ahhoz, hogy a munkákat az agrotechnikailag optimális időben el lehessen végezni. A permetezés minősége a kiszórt vegyszerek hasznosulását döntően befolyásolja. A kijuttatás pontosságával kapcsolatos követelmények nagyok mivel előfordulhat, hogy a névlegesnél 20%-kal több hatóanyag fitotoxikus hatást kelt, míg a 20%-kal kisebb mennyiség a védekezés teljes eredménytelenségét okozza. Fontos szempont továbbá a kezeléseknél az elsodródás korlátozása, a környezet védelme.

Területteljesítmény tényezői

A szántóföldi síkpermetezés területteljesítményét befolyásoló legfontosabb tényezők adott gépnél: a munkasebesség, a fajlagos szórásmennyiség, a permetléellátás teljesítménye. A szántóföldi permetezőgépek általában 5- 10 km/h munkasebességgel célszerűen üzemeltethetők. Nagyobb sebességek a keretlengések erőteljes növekedését, a munkaminőség romlását, a gép meghibásodását okozhatják.

A technológiákban előírt fajlagos szórásmennyiség szintén meghatározója az elérhető területteljesítménynek. Kisebb fajlagos szórásmennyiséggel a kiszolgálási idők csökkenése révén nagyobb területteljesítmény érhető el. Ahhoz azonban, hogy megfelelő permetfedettséget, illetve felületegységenként a szükséges cseppszámot létre lehessen hozni, a fajlagos szórásmennyiség csökkentésével a finomabb porlasztásnak, a cseppátmérők csökkentésének is együtt kell járnia. Ennek viszont határt szab az elsodródás veszélye. A permetezőgépekkel csak megfelelő kiszolgálás mellett lehet kielégítő területteljesítményt elérni. Ha nem megfelelő a kiszolgálás, a permetezésben eltöltött alapidő az összes munkaidő 20%-ára is csökkenhet.

A végzett munka minősége szempontjából különösen fontos az üzemi nyomás, a szórásegyenletesség, és a képzett cseppek mérete. A permetezőgépeket többnyire 2-8 bar nyomással üzemelhetjük megfelelően. Fontos tudni, hogy a nyomás ingadozásakor változik a cseppméret, a szórásteljesítmény, a szórási kúpszög, és romlik a szórásegyenletesség.

A cseppméret hatása

A cseppméret alapvetően befolyásolja a permetlé hasznosulását. A növényvédő szer ugyanis akkor fejti ki jól a hatását, ha megfelelő mennyiségben és megfelelő elosztásban kerül a célfelületre. Agrotechnikai igény általában, hogy a herbicidek kijuttatásakor az 1 cm2-re jutó cseppek száma preemergens gyomirtásnál minimálisan 20-30, míg posztemergens gyomirtásnál 30-40 db legyen. Kísérletileg kimutatták, hogy a javasolt értékeknél mintegy 50-60%-kal kisebb cseppsűrűség mellett a vegyszeres védekezés minősége lényegesen romlik, illetve hatástalanná válik. A szántóföldi permetezés munkaminőségének jellemzésére a kereszt-, illetve a hosszirányú szórásegyenletesség mérőszáma elfogadott paraméter. A permetezés szórásegyenletességét üzem közben a permetezőgép konstrukciója; a szórófejek rendszere, a szórócső munkamagassága, a talajegyenetlenség, a haladási sebesség, a szórócső lengéseinek iránya, a lengések amplitúdója és a lengések frekvenciája befolyásolja.

A keresztirányú szórásegyenletesség

Fontos tényező a keresztirányú szórásegyenletesség, amely a kiszórt permetlé mennyiségi eloszlásának változása a szórócső mentén. Üzem közben a gép mozgása (lengés, sebességingadozás stb.) megváltoztatja a viszonyokat, ennek következtében az álló helyzetben végzett mérés a permetezés tényleges munkaminőségéről nem ad elegendő információt. A szórórúd magasságának változásával a keresztirányú szóráskép is megváltozik. A permetezési magasság csökkentésével lényegesen nagyobb mértékben romlik a szórásegyenletesség, mint a permetezési magasság növelésével. Ezért egyenlőtlen talajfelszín esetén a névleges 500 mm-nél nagyobb munkamagasság beállítása lehet célszerű. Figyelembe kell venni azonban, hogy nagyobb munkamagasság esetén viszont nő az elsodródás veszélye.

Összefoglalás

A szántóföldi növényvédelemhez jelenleg nagy választékban állnak rendelkezésre különböző méretű és kivitelű permetezőgépek. A gyors műszaki fejlődés eredményeként egyre újabb, korszerűbb típusok jelennek meg. A kiválasztás megfelelő körültekintést és gondosságot igényel. Az adottságoknak megfelelő gép kiválasztása és a szakszerű üzemeltetés a biztosítéka a védekezések időben történő, biztonságos elvégzésének és a megfelelő munkaminőség elérésének.

Forgalmazásra engedélyezett függesztett szántóföldi permetezőgépek#

Típusok megnevezése Tartályméret

(dm3)

Munkaszélesség

(m)

Gyártó/Forgalmazó
BARGAM 800, 1000 16, 18 INTERAT Zrt.
P-166 300, 400, 600, 800 10, 12 AGRO-MAN

Mándi Sándor

MEGÉV 600, 800, 1000 12 Szekeres Rudolf
FORRÁS 200, 300, 400, 500, 600, 800, 1000 15, 18, 20, 24 FORRÁS GÉPEK Kft.
BERTHOUD 600, 800, 1000, 1500 12, 16, 18, 20, 21, 24, AXIAL Kft.
P-310-810 300, 400, 600, 800 10, 12, 14, 16, IHÁSZ

Kereskedő Ház Kft.

P-329 400, 600, 800 12 WIRAX-HUNGÁRIA Kft.
HARDI 600, 800, 1000, 1200 12, 15, 18 INVEST Gépkereskedelmi Kft.
FSZ, FSZM 300, 600, 800, 1000, 1200 6, 10, 15, 16, 18, 20, 21, 24 FARMGÉP Kft.
AGS 600, 800, 1000 PIRETROID-H Bt.
AGS 200, 300, 400, 1200 8, 10, 08 AGROMEHANIKA

Kft.

AMAZONE 1000, 1200, 1500 18, 20, 21, 24 AMAZONEN-WERKE Kft.
MALUPE-AGRO 300, 400, 600, 800 8, 10, 12, 15, 18 MALUPE-AGRO Kft.
G-JET 300, 400, 600, 800, 1000 10, 12, 15, 18 GARDENJET Kft.
MASTERSPRAY 600, 800, 1000, 1500, 2000 12, 12, 5, 15, 18, 21, 24 VOGEL-NOOT

Mezőgépgyár Kft.

CAFFINI 800, 1000, 1200 12, 14, 15 SZEGÁNA Kft.
JAR-MET 100 5, 9 SATO GÉP Kft.
LEMKEN 1300, 1600, 1900 18, 24 LEMKEN

HUNGÁRIA Kft.

Forgalmazásra engedélyezett vontatott szántóföldi permetezőgépek

Típusok megnevezése Tartályméret

(dm3)

Munkaszélesség

(m)

Gyártó/Forgalmazó
BARGAM 2000, 2500, 3000 18 INTERAT Zrt.
UNIGREEN 2000, 3000 18, 24 AGROKO Kft.
FORRÁS 1000, 1500, 2000, 3000, 4000 15, 18, 20, 24 FORRÁS GÉPEK Kft.
BERTHOUD 2000, 2500, 3200, 4000 16, 18, 20, 21, 24, 30 AXIAL Kft.
HARDI 2500, 3000, 3200, 4000, 4400 18, 20, 21, 24 INVEST Gépkereskedelmi Kft.
KERTITOX 1000, 1700, 2000, 2500, 3000, 3500, 4200 18, 20, 24, 27 FARMGÉP Kft.
AGRIO 2500, 3000, 3500, 4000 18, 24 AGRIO Magyarország Kft.
KVERNELAND RAU 2800, 3800, 3600, 4000 18, 20, 21, 24, 28 KVERNELAND GROUP HUNGARIA Kft.
AGS 1500, 2000 12, 15, 18, 21, 24 PIRETROID-H Bt.
AGS 3000 18, 21, 24 AGROMEHANIKA

Kft.

AMAZONE 2200, 3000, 3200, 4200, 5200 18, 20, 21, 24, 27, 28, 36 AMAZONEN-WERKE Kft.
MALUPE-AGRO 1100, 2200 12, 15 MALUPE-AGRO Kft.
DAMMAN 3000, 4000, 5000, 6000, 7000, 8000, 10000, 12000 24, 27, 28, 30, 36, 42 STARCZ AGROTECHNIK Kft.
HOUSEHAM 600, 800, 1000, 1200, 2000, 2300, 2500, 3000, 3200, 4000 12-32 VALKON 2007 Kft.
KUHN 2400 18 IKR Gépkereskedelmi Kft..
G-JET 600, 1100, 1500, 2200, 3000 12, 15, 18, 24 GARDENJET Kft.
MASTERSPRAY 2800, 3600, 4600 15, 18, 21, 24, 27, 30 VOGEL-NOOT

Mezőgépgyár Kft.

JOHN DEERE 2400, 3200, 4000 18, 24, 27 KITE Zrt.
UNIA PILMET 2000, 2500, 3000 18, 20 Ihász Kereskedőház Kft.
LEMKEN 2200, 2900, 3100, 3800, 4800, 5900 18, 24, 28, 30 LEMKEN Hungária

Kft.

ECOSTAR 2000, 2500, 3000 18, 20, 24 HAUSEHAM Kft.
HUNIPER 3000 18 HUNIPER Kft.
RIKOSMA ATTILA 2500 18 KÉSZENLÉT Kft.
CAFFINI 2200, 2800 18 SZEGÁNA Kft.