fbpx

Tavaszi Roadshow – Hetet egy csapásra! Plusz egy sztárvendég

Írta: Szerkesztőség - 2011 április 28.

Hat helyszín, nyolc cég és mintegy 500 gazdálkodó: így összegezhető az a bemutatókörút, amin a Güttler Kft. mellett a Fliegl Kft., az Invest Kft., a Pöttinger GmbH, a Farmcenter Kft., a Deraland Kft., az Agrárin Kft. és az Agrobio Kft. kínálatát mutatták be a cégek képviselői gyakorlat közben az érdeklődőknek.

A már hagyományosnak nevezhető tavaszi gyakorlati rendezvénysorozat valóban közel viszi a technikát és technológiát a termelőkhöz, ezt Nagyigmándon, Miklósfa-Nagykanizsán, Mezőfalván, Kartalon, Sajópetrin és Békéscsabán is tapasztalhatták a résztvevők, lapunk Mezőfalván csatlakozott az „utazó szakmai showhoz”.

 

AGRO.bio Hungary Kft.

Az egyenletes- és a növény igényéhez igazodó tápanyagbiztosítás, a növényi hormontermelés, a talajba került növénymaradványok elbontása valamint a talajban lévő kórokozók szaporodásának a gátlása tulajdonítható a talajbaktériumoknak.

Daoda Zoltán szakmai igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a BactoFil-ban lévő természetes talajbaktérium törzsek nagyon erős talajfertőtlenítő hatással rendelkeznek.  A kezelt területen későbben jelentkező és gyengébb fertőzési nyomásra kell számítani, ami azt eredményezi, hogy kevesebb számú permetezéssel és kevésbé erőteljes hatású, olcsóbb készítmény kijuttatásával is meg lehet oldani a kultúra védelmét.

A növény gyökérzete nagyobbra nő, ez a jobb tápanyag- és vízfelvétel mellett azt is eredményezi, hogy például a kukoricabogár lárva kártételét a növény jobban kibírja, vagyis egy nem túl erős kártétel sokkal kisebb veszteséget okoz a kezelt területen.

 

Farmcenter Kft.

A BactoFil Jet készülékkel a talajműveléssel egy menetben hektáronként mindössze 20-50 liter vízzel kijuttathatók az ismertetett talajbaktériumok.

Az AgroBio Kft. és a Farmcenter Kft. több mint 5 éves sikeres együttműködését jelzi a gazdálkodókhoz kikerült ezer fölötti darabszámban eljuttatott és működő permetező adapterek, melyek ez időszak alatt folyamatos fejlődésen mentek át.

Ezen időszak tapasztalatainak termékeként Huszár Jenő a Farmcenter Kft. igazgatója bemutatta egy forradalmian új kijuttató adapter prototípusát, amely „egyszerűségében a nagyszerűség” irányelv alapján került kialakításra.

Az erőgép orrára került elhelyezésre a permetező tartály és az univerzálisan állítható az igényeknek megfelelően szabályozható új rendszerű szórófej csoport.

Ezen berendezéssel megfelelően biztosítható a baktériumok széles spektrumban és cseppméretben történő kijuttatása a különböző BactoFil termékeknél.

Az újszerű kijuttató adapter a gazdálkodók körében nagy érdeklődést és elismerést váltott ki.

Előnyként említhető az is, hogy az erőgép orrára történő elhelyezéssel biztosítható a jó súlyeloszlás, a kijuttatásra a kezelőnek jó rálátása van és a különböző munkaszélességű talajművelő eszközök használatának váltása könnyűvé válik a felhasználók részére.

A kijuttatás hagyományos módjára a Farmcenter Kft. egy speciális adapterrel látta el a Güttler Kft Supermaxx magágy előkészítőjét, amely a tervek szerint opciós tételként rendelhető majd a munkagéphez.

Ez a megoldás is egy teljesen új kijuttatási lehetőséget biztosít a gazdálkodóknak.

Az új szórófej csoportos kijuttató adapter piacra dobását a Farmcenter Kft és az AgroBio Kft. május végén, június elején tervezi, megfelelő üzemi próbák és beállítási kísérletek elvégzése és ezzel egy időben pontos adagolási táblázatok elkészítése után.

 

AGRÁRIN Kft

Mezőgazdasági információs rendszerek, speciálisan az agrárpiacra fejlesztett, illesztett szoftverek, meteorológiai állomások, sorvezető GPS-ek, gabona nedvességmérők, beltartalom analizálók és kamerák, öntözés management-hez szükséges eszközök találhatók a cég kínálatában.

Bíró Zoltán szervizmérnök egy quadon mutatta be a CenterLine220 sorvezetőt, ami talajmunkáknál, műtrágyaszórásnál és permetezési munkáknál egyaránt követi a kívánt távolságú párhuzamos nyomvonalakat.

230-as típusa pedig már területmérésre is alkalmas, a Farmnavigátor pedig a sorvezetésen túl szakaszolásra is alkalmas, jelentős költségcsökkentést eredményezve.

Emellett a TOPCON és Müller TG készülékeket is kipróbálhatták a vállalkozó szellemű gazdálkodók az alkalmi járművön.

 

Fliegl Kft.

A Gigant ASW 270-es letolókocsival a szállított szenázs, szilázs nedvességtartalmától függően akár 60%-kal nagyobb raktérfogat érhető el a tömörítés révén.

Nincs billentés a lepakolásnál, problémamentes a használata az alacsony épületekben is. Rövid idő alatt trágyaszóróvá, nagy teljesítményű átrakócsigás hátfallal pedig könnyen átrakókocsivá alakítható.

További előnye az 5-ször gyorsabb lerakodás és az alacsony súlypont miatt nagyobb stabilitás.

A fel- és lerakodást a roadshow keretein belül természetesen nem, de a könnyű vezetést és fordulást mi is láthattuk.

A 4,5 m belmagasságú, 40 m3-es felépítmény méretei ellenére könnyen mozgatható az elektronikus megoldású hidraulikus kényszerkormányzásnak köszönhetően.

 

Pöttinger GmbH.

A TERRASEM C6 vontatott direktvetőgép 6 (ill. 8) m munkaszélességű gépen 3000 l-es magtartály van, direkt és hagyományos vetésre is alkalmas.

A pontos magvetésről a paralelogramma függesztésű DualDisc vetőtárcsa gondoskodik.

Robusztus csukló és axiális kiegyenlítés teszi lehetővé széles- vagy ikerkerék esetén is a 90°-os elfordulást.

A tárcsákat egy vastag falú, négyszögletű tengelyre (SG 50) szerelték.

A négy mellérakott, 40 mm átmérőjű gumielem lehetővé teszi a tárcsák kitérését, ha kővel találkoznának.

Ez a nonstop-kőbiztosítás abszolút karbantartásmentes.

A kiadagolandó mennyiségtől függően az adagolóhengert normál- vagy apró mag állásba lehet csúsztatni vagy cserélni éppen úgy, mint a hajtó fogaskereket.

Az adagoló szerkezet elektromos, és a traktorból az ISOBUS rendszerrel vagy radarjellel vezérelhető.

A bemutató alkalmával a VitaSem 300 vetőgépet is bemutatták működés közben.

 

Deraland Kft.

Minden, ami a traktor körül számít – nem véletlen a szlogen, ahogy Dér Attila ügyvezető bemutatójából és a cég kínálatából kiderült.

Csak ízelítő a „minden”-ből: mellső hárompont függesztések, TLT hajtóművek, traktoros homlokrakodók, gumiabroncs nyomásszabályozó rendszerek (pl. kézi kofferek), vonóbekötés (vonószem, vonófej) rendszerek, elektromos fékpadok, és diagnosztikai egységek.

A rendezvényen a SCHARMÜLLER K80 vonóbekötési rendszerrel kapcsolatban volt a legnagyobb érdeklődés.

Melynek az oka az, hogy az egyre növekvő teljesítményű traktorok egyre nagyobb tömegű egy-, tandem- és tridemtengelyes vontatmányokat hordoznak közúton és talajon egyaránt.

A vontatmányok megnövekedett vonószem terhelését, és a lassítás és gyorsítás során jelentkező terheléseket, a csapos vonóbekötések már nem képesek hosszú távon biztonságosan elviselni.

A K80 vonóbekötés erre a problémára nyújt holtjátékmentes, nagy teherbírású és hosszú élettartamú megoldást.

 

Invest Kft.

(A bemutatón jelen volt még az Invest Kft. Case IH traktorai közül a Puma és a Magnum is.)

A gyakorlati gépbemutató elengedhetetlen része az erőgép.

Ebben az évben ezt a CASE IH traktorok biztosították, így a kiszolgáló traktortól a legnagyobb teljesítményű gépekig is eljutottunk. Ízelítő a kínálatból:

A JXU traktorcsalád ideális a könnyű szántóföldi munkák elvégzésére, szálastakarmányokhoz és speciális terményekhez való alkalmazáshoz 58-98 LE közötti tartományban kapható 5 modelljével.

A MAXXUM sorozat modelljei erőteljes Case IH közös nyomócsöves technológiával ellátott, 112, 117, 121, 126, 132 és 141 lóerős, turbófeltöltős, intercooleres és elektronikus vezérlésű motorokkal vannak felszerelve.

 

Güttler Kft.

A rendezvény alapító szervezőjét és technológiáját nem kell már bemutatnunk, a tarlóhántás és hengerezés területén már egyaránt ismertek a Güttler gépek.

Páska Norbert értékesítési igazgató a Güttler SuperMaxx univerzális kultivátor bemutatásakor a tarlóhántás céljára hívta fel a figyelmet.

A gépnek az idei belvizek miatt is sikere lehet, mert a lezáró pálcás hengert rugós boronasor helyettesíti, a gyakori beragadás problémáját kiküszöbölve.

Munka közben láthattunk többek között PrimusPlus kultivátort, az erős kultivátorkapák és változtatható mélységű takarótárcsák mögött természetesen minden esetben az agresszív rögtörést szolgáló Güttler hengerrel.

 

 

Sándor Ildikó