fbpx

Tavaszi szántáselmunkálás és bokrosítás – Güttler hengerrel

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 08.

Lassan újra itt a szezonja a Güttler tavaly bevezetett újdonságának, a hengerekre szerelhető FlatSpring simító előtétnek. Már sokan tudják, hogy a Güttler PW 45 AS Compact és a PW 48 AS Compact hengerrel rendelkező gazdálkodók számára is elérhető ez a hasznos kiegészítő. Ez a már jól ismert rugós lapokból kialakított Güttler FlatSpring simító, amely a nagyobb munkaszélességű hengerekről is ismerős lehet.

Természetesen aki még nem rendelkezik valamelyik kisebb munkaszélességű, olcsóbb Güttler hengerrel, az együtt is megrendelheti a Compact hengert és a FlatSpring simítót is. Ez a gép 4,5 és 4,8 méteres munkaszélességével alkalmas a kisebb gazdaságok számára is hengerezési és szántáselmunkálási feladatokra, míg a vonóerő igénye sem magas, elég hozzá 80 lóerő. Ilyen kategóriájú traktorok minden kisebb gazdaságban megtalálhatók.

A simítóval felszerelt henger többféle hengerezési munkára alkalmas, azonban most két fontos szezonmunkát említsünk meg!

A FlatSpring simító előtéttel mindenféle szántás elmunkálására és a keletkezett rögök összetörésére alkalmas a henger. Önállóan – a simító nélkül – erősen javasolt a hengerrel, és minden más Güttler hengerrel az őszi kalászosok tavaszi hengerezése. Ezzel a módszerrel serkenthetjük a növények növekedését, és közvetlenül hatással lehetünk a terméstöbbletre, ezáltal a magasabb hozamra.

Páska Norbert – Agrármérnök-tanár