fbpx

Technikától – Technikáig – 2016 I.

Írta: Szerkesztőség - 2016 február 22.

Versatile RSM161 - az eddigi legnagyobb teljesítményű orosz kombájn

A Rostselmash hű maradt az általa eddig is beépített Cummins-motorokhoz. A hathengeres, 8,9 liter lökettérfogatú, 264 kW/360 LE teljesítményű motor megfelel a Tier 4 final emissziós előírásoknak. Üzemanyag-tartálya 1050 literes és érdekes egybeesés, hogy ez pontosan egytizede a magtartály 10.500 liter befogadóképességének. A magtartályból másodpercenként 115 liter termény üríthető az 5,05 méteres magasságig kihajtható ürítőcsigán keresztül. A 6-7 vagy 9 m munkaszélességű PowerStream vágóasztal a Schumacher-féle kaszagerendellyel és kaszahajtással korszerű megoldás, de opcióként a betakarítási teljesítményt tovább fokozó, aktív termény-továbbítású, a behordó csigára több, egymás melletti ráhordó gumiszalaggal ellátott ZÜRN-vágóasztal is elérhető. A kombájn LuxuryCab vezetőfülkéje Adviser III informatikai rendszerrel segíti a vezetőt a betakarítógép vezérlésében. A gyártás felfuttatása után évi 400 darab kombájnra lehet számítani.

Lemken Solitair 25 magágykészítő-gabonavető gépkombináció

A német Lemken cég eddigi Soltair 9 gabonavetőgép családot továbbfejlesztve készítette el a legújabb, nagy teljesítményű, félig függesztett, szállításkor (hidraulikusan) felhajtható szárnyrészű Solitair 25 gabonavető gépét. Az új – 6 m munkaszélességű – gépen a Lemken több technikai módosítást is elvégzett, amely a gépkombináció magadagolási pontosságát, kereszt- és hosszirányú vetésegyenletességét, teljesítményét, valamint üzembiztosságát is növeli. A gép – keresztben elhelyezett, osztott kivitelű -mag- és/vagy műtrágya-befogadó tartálya 3.000 literes, amelynek széles fel-töltő nyílása a vetőmag és műtrágya gépi feltöltését is lehetővé teszi. Az elektrohidraulikusán szabályozható vetőmag és műtrágya adagolóegységek külön-külön elektromos motoros meghajtásúak, az adagolások alapkivitelben le-szakaszolhatók, illetve a művelőutas vetések elvégzésére alkalmasak. A Solitair 25 gépkombináció a magágy-készítő eszköz futóművére épül, és a Zirkon 12 forgó boronás talaj-előkészítő egységen kívül még a Lemken más talajművelő (rövid tárcsás boronák, szántóföldi kultivátorok) egységeivel vagy pl. az Azurit szemenként vető géppel is összekapcsolható. A vetőegységen – a már sok Lemken gabonavető gépen jól bevált, soronként 70 kg csoroszlyaterhelésű – két sorban elrendezett OptiDisc/ OptiDisc M ikertárcsás vetőcsoroszlyákat alkalmazzák, a soronkénti magnyomó-tömörítő kerekekkel és talajlezáró rugós szárú boronafogakkal. A gépkombinációhoz két új kezelő-vezérlő rendszer is választható: az alapváltozatú „EcoDrill” a CAN-Bus rendszeren keresztül (egy 4,8″-os érintőképernyőről), az opcióban beszerezhető ISOBUS kompatibilis „MegaDrill” a CCI 200 terminálról vezérelhető.

Lemken Solitair 25 magágykészítő-gabonavető gépkombináció

Teljesen új technikai-innováció a Solitair 25 gépkombináció automatikus vetőmagmennyiség kalibráló (leforgató) rendszere, amellyel a gabonavetés előkészületei lerövidülnek, a gépkezelő munkája sokkal egyszerűbb és könnyebb. A vetést megelőző vetőmag-leforgatási próbát a gépkezelő a vezetőfülkéből indíthatja: a terminálba elégséges az alapadatok – vetőmag ezermagtömeg, kivetendő magmennyiség és a vetés maximális sebességének – bevitele, és a vezérlés minden adagolási beállítást automatikusan elvégez. A leforgatási művelet elindítása – a vetőegység bekapcsolása – után a ventilátor a magvakat az adagolóegységtől a gép mérlegelő rendszeréhez szállítja, itt a kivetett magmennyiséget a számítógép automatikusan kiszámítja, és az eredményt a terminál a gépkezelőjének kijelzi. Amennyiben ez a gépbeállítás a kívánalmaknak megfelelő – a gépkezelő „OK”-ja után – a vetés máris megkezdhető, kedvezőtlen eredmény után a kalibrálás megismételhető. A Lemken Solitair 25 gépkombináció automatikus vetőmagmennyiség kalibráló rendszerének technikai innovációját az AGRITECHNICA 2015 gépkiállítás egyik ezüstéremével ismerték el.

Great Plains új tárcsás talajművelő eszközök

A Great Plains új, két tárcsasorral és egy visszatömörítő hengerrel dolgozó, nagy munkasebességű X-Press típusjelű tárcsás boronái nemcsak kitűnő tarlóművelők, de ideális eszközök nyári szántás elművelésére és lezárására, mechanikus gyomirtásra, valamint kiválóan használhatók időjárásálló magágy készítésére is. A színét az angol Simba-narancsról amerikai Great-Plains zöldre váltó X-Press rövidtárcsa sorozat most sikeres „fazonigazításon” esett át. A 80-140 LE közötti erőgépekkel üzemeltethető függesztett modellek 3,0, 3,5 és 4,0 m szélesek lehetnek, a megújult vontatott típusok pedig 5-6 és 7 m munkaszélességűek. A „régi” modellsor 8 és 10 m munkaszélességű változatai továbbra is kaphatók, így a teljes paletta 80 és 480 LE közötti motorteljesítményeket fed le. Bővült a tárcsalevél választék is: az 508 vagy 560 mm átmérőjű új SoilRazor tárcsalevelek például a kukorica visszamaradt szártömegének bedolgozásakor tesznek hasznos szolgálatot, míg az 515 mm átmérőjű Turbo tárcsalevelek a talajszerkezet kímélésében jeleskednek. A tárcslevelek maximális vágási hatékonysággal, derékszögben hatolnak be a talajba, mégsem igénynek különösebb terhelést, és 2016-tól még több visszatömörítő hengersor közül is lehet majd választani.

Great Plains új tárcsás talajművelő eszközök

A Great Plains a vontatott Turbo-Max® 8.0 TM tárcsás talajművelő eszközét az amerikai sikereket követően idén már Európában is forgalmazza. A Turbo-Max erőssége a nehéz tömegű gépek és a nem mindig sikeres talajművelés után visszamaradt, egyenetlen felszín megszüntetése. A vetés előtti magágykészítésre alkalmas 8 m munkaszélességű, de szállításkor 3 méterre behajtható gép két sorban elrendezett, 510 mm átmérőjű tárcsái középről kiinduló, egyre erősebb hullámos élükkel vágják át a szármaradványokat. A Turbo-Max munkája után az altalaj felszíne is teljesen sík, így nem fordulhat elő az, hogy vetéskor a magvak szerteszét pattannak, ami az egyenlőtlen kelés és az abból eredő alacsonyabb hozam legfőbb oka.