fbpx

Új preemergens gyomirtó szer repcében

Írta: Szerkesztőség - 2014 augusztus 11.

1. ábra. Tyúkhúrral (A) és veronikával (B) erősen fertőzött repce (Paks, 2013; Újmohács, 2010)1. ábra. Tyúkhúrral (A) és veronikával (B) erősen fertőzött repce (Paks, 2013; Újmohács, 2010)

1. ábra. Tyúkhúrral (A) és veronikával (B) erősen fertőzött repce

(Paks, 2013; Újmohács, 2010)

Hosszú enyhe ősz esetén a T4-es gyomnövények is kikelhetnek: libatopfajok, disznóparéjfajok, parlagfű, csattanó maszlag, de ezek a gyomok az első fagy hatására elpusztulnak. A repcék többnyire őszi kalászos gabonák után kerülnek, így az árvakelésű gabona is problémát tud okozni, főleg az elmúlt években, mikor a gabonák aratása után száraz időszak következett, a tarlón nem kelt ki az árvakelés, így az a repce kelésével együtt okozott problémát. Új keletű, de a repce gyomirtásában annál súlyosabb probléma a sebforrasztó zsombor egyre erőteljesebb gyomosítása és térhódítása (2. ábra).

2. ábra. A sebforrasztó zsombor agresszív gyom a repcében (Balatonszabadi, 2012.05.16.)

2. ábra. A sebforrasztó zsombor agresszív gyom a repcében

(Balatonszabadi, 2012.05.16.)

Az őszi káposztarepce azonnali gyomirtása elengedhetetlen, hiszen nagyon fontos, hogy a jelenlévő gyomokat mielőbb hatástalanítsuk, annak érdekében, hogy a kultúrnövény zavartalan tápanyag-, víz- és fényellátottságát biztosítani tudjuk. Ehhez nagyon jó megoldást kínál a Cheminova Magyarország Kft. preemergens gyomirtási lehetősége, amely előnyeit a következőkben összegezhetjük:

  • gyomkonkurencia leggyorsabb kiiktatása,
  • őszi időjárási szélsőségek elkerülése (vetés után azonnal)
  • új hatóanyaggal szerrotáció megvalósítása

Nero (400 g/l petoxamid+24 g/l klomazon)

A Nero gyári kombináció, amelyben a két hatóanyag nagyon jól kiegészíti egymást a repcében előforduló gyomok ellen (4. ábra). A klomazon kitűnő hatékonysággal rendelkezik a kétszikű gyomok (galaj, veronikafajok, tyúkhúr, árvacsalánfajok, pásztortáska stb.) ellen, a hatóanyagot a növények gyökéren és hajtáson keresztül is felveszik. A petoxamid egyszikűirtó hatása (nagy széltippan) mellett több kétszikű gyomot (kamillafajok, pipitérfajok, árvacsalánfajok, pásztortáska, veronikafajok, tyúkhúr, mezei tarsóka) is irt. A kelő, csírázó gyommagvakat károsítja, a kikelt gyomokra kevésbé hatékony. A Nero a repce legtöbb gyomnövénye ellen megfelelő hatékonyságot biztosít (5-6. ábra). Dózisa: 3 l/ha. A megfelelő hatás kifejtéséhez a permetezés után 14 napon belül 20-25 mm bemosócsapadék és jól elmunkált aprómorzsás talajfelszín szükséges. A készítményben a két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag két különböző ponton avatkozik be a gyomnövények élettani folyamataiba, amellyel tökéletes blokkolást biztosít. A petoxamid felszívódása egyszikű gyomok esetében a csíranövényen keresztül, kétszikű gyomoknál a gyökéren keresztül történik, míg a klomazon gyökéren és csíranövényen keresztül is felszívódik (3. ábra). Mindezt kiegészíti a petoxamid talajon keresztül biztosított tartamhatása! A készítmény használata alacsonyabb szervesanyag-tartalmú talajokon (1% humusz alatt) nem ajánlott!

3. ábra. A petoxamid + klomazon hatóanyagok hatásmechanizmusa

3. ábra. A petoxamid + klomazon hatóanyagok hatásmechanizmusa

4. ábra. A Nero 3 l/ha-os dózisának gyomirtási spektruma

4. ábra. A Nero 3 l/ha-os dózisának gyomirtási spektruma

5. ábra. Nero 3 l/ha gyomirtási hatékonysága repcében (Kisharsány, 2013. október)5. ábra. Nero 3 l/ha gyomirtási hatékonysága repcében (Kisharsány, 2013. október)

5. ábra. Nero 3 l/ha gyomirtási hatékonysága repcében

(Kisharsány, 2013. október)

6. ábra. Nero 3 l/ha gyomirtási hatékonysága repcében (elöl kontroll) (Balatonföldvár, 2013.10.31.)6. ábra. Nero 3 l/ha gyomirtási hatékonysága repcében (elöl kontroll) (Balatonföldvár, 2013.10.31.)

6. ábra. Nero 3 l/ha gyomirtási hatékonysága repcében (elöl kontroll)

(Balatonföldvár, 2013.10.31.)

A Nero előnyös tulajdonsága, hogy az egyéb termékekkel nehezen írtható sebforrasztó zsombor ellen is megfelelő hatékonysággal rendelkezik (7. ábra).

7. ábra. Nero 3 l/ha gyomirtási hatékonysága repcében sebforrasztó zsombor ellen (Középhidvég, 2014.05.23.)

7. ábra. Nero 3 l/ha gyomirtási hatékonysága repcében sebforrasztó zsombor ellen (Középhidvég, 2014.05.23.)

A Nero pipacs elleni hatékonysága az adott évjárattól függ. A kezelést követően 20-25 mm csapadékkal a hatékonyság elérheti 80-85%-os értéket. (8. ábra).

8. ábra. Nero 3 l/ha pipacs elleni hatékonysága (Csávoly, 2011. 06.04.)

8. ábra. Nero 3 l/ha pipacs elleni hatékonysága (Csávoly, 2011. 06.04.)

Gyöngyösi Zsolt

Cheminova Magyarország Kft.