fbpx

Százmilliárd a támogatás erdőtelepítés címszó alatt

Írta: Barna Ferenc - 2021 május 04.

Több mint százmilliárd forintot ítéltek már oda erdőtelepítés címén – nyilatkozott Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

 

Mezőgazdaság, erdőtelepítés
Az utóbbi években megnőtt az erődtelepítési kedv (Fotó: Barna Ferenc)

 

Megnőtt az érdeklődés az erdőtelepítés kapcsán

Jelenleg 2600 gazdálkodó telepít több mint 25 ezer hektár erdőt, 112 milliárd forintból. Az elmúlt egy évben ugrásszerűen megnőtt a gazdálkodók érdeklődése az erdőtelepítési támogatás iránt. A minisztérium szerint ez arra vezethető vissza, hogy sikerült úgy alakítani a telepítési, ápolási és fenntartási támogatásokat, hogy a gazdálkodók érdekeltekké váljanak abban, hogy a rosszabb minőségű földjeikre erdőt telepítsenek.

 

2019 a fordulat éve

Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár szerint 2019-ben megfordult az erdőtelepítési trend Magyarországon a támogatások átalakításának köszönhetően.

A korábbi 2000 hektáros telepítési igény 25 ezer hektárra emelkedett, köszönhetően a 80-130 százalékos telepítési egységáremelésnek. A rendszerváltozás óta a magán erdőgazdálkodók 200 ezer hektár erdőt telepítettek, ami a jelenlegi kétmillió hektár 10 százaléka.

 

Mezőgazdaság, erdőtelepítés
Erdőterület Magyarországon (Infografika: MTI)

 

Az erdőkre nagy szükség van, erre uniós tanulmányok, nemzetközi kutatások hívják fel a figyelmet.

 

Forrás: MTI