fbpx

Az agrárdigitalizáció a versenyképesség záloga

Írta: Csomor Zsolt - 2019 szeptember 09.

A digitális vagy smart technológia alkalmazásához – amely egy eszköz a magasabb jövedelmezőség, a gazdaságosabb és a kímélőbb mezőgazdasági termelés eléréséhez – komoly tudás is szükséges. Ennek összegyűjtése és átadása a gazdálkodók számára az Agrárminisztérium fontos feladata.

A Bábolnai Gazdanapok nyitónapján megrendezett Smart Farm konferencián Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságáért felelős államtitkára „Az agrárdigitalizáció, mint a versenyképesség záloga” címmel megtartott előadásában arról is beszélt, hogy a modern technológiák olyan döntéstámogató megoldásokat kínálnak a gazdálkodók számára, amikkel könnyebben tudnak alkalmazkodni a változó természeti és egyéb körülményekhez. Az összegyűjtött és rendszerezett információk birtokában megalapozottabb szakmai, termelési döntések hozhatók, amelyek alacsonyabb költségek mellett nagyobb versenyképességet és jövedelmet, valamint magasabb hozamot biztosíthatnak.

Magyarország Digitális Agrár Stratégiája Európában elsőként tárja fel és számszerűsíti a modernizáció várható hatásait, a digitalizációban rejlő egyértelmű előnyöket. A stratégia célkitűzéseket fogalmaz meg, továbbá felsorolja azokat a rövid- és középtávon teljesítendő feladatokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a magyar mezőgazdaság továbbra is az élvonalhoz tartozzon az Európai Unióban.

A technológiák alkalmazásának fokozatos átvételére figyelmeztetett az államtitkár. Véleménye szerint nem csak a gazdálkodók képzése rendkívül fontos, hanem az alkalmazottak digitális technológiai jártasságának fejlesztése is. Az államtitkár a következő évek fő kihívásait a tudásátadásban látja. Ezért indította el a minisztérium az agrárkamarával közösen a digitális Agrárakadémiát. Ez egyfajta olyan közös felület, ahol a magyar agráriumban dolgozók térítésmentesen hozzáférhetnek a szükséges tudáshoz, olvasható az AM Sajtóiroda közleményében.

A korszerű mezőgazdasági ismeretek átadását már az iskolában el kell kezdeni. Az „Okos Gazda Program” elsődleges célja a korszerű agrárgazdasággal kapcsolatos ismeretek beillesztése a mezőgazdasági szakképzés tananyagaiba.