fbpx

Itthon dolgozzuk fel a hazánkban előállított tej lehetőség szerinti legnagyobb részét!

Írta: Csomor Zsolt - 2018 október 24.

A tejágazatban is a legfontosabb cél a versenyképesség növelése, ezért a tárca több intézkedéssel is segíti a tejelő tehéntartással foglalkozókat, mondta Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztériumban megrendezett tejágazati fórumon.

A tejtermelés a hazai állattenyésztés egyik legnagyobb gazdasági súlyú ágazata, fogalmazott Nagy István: kibocsátása 2017-ben 171 milliárd forint volt, ami a teljes mezőgazdasági kibocsátás 6-7%-a, az állattenyésztés kibocsátásának pedig közel 20 %-a volt, olvasható az AM Sajtóiroda hírei között.

A cél a jelenlegi állomány megőrzése, illetve növelése, valamint a tej beltartalmi értékeinek javítása. A magas zsírtartalmú nyerstej iránt világszerte egyre nagyobb a kereslet, a tejzsír-árak pedig nagymértékben emelkednek. A zsírtartalom növelése szakszerű apaállat használattal, takarmányozási és tartási körülmények optimalizálásával, valamint célirányos selejtezéssel oldható meg.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a fórumon kiemelte, hogy az elmúlt években a piaci válságok és a járványok ellenére sikerült stabilizálni az állattenyésztés, így a szarvasmarha ágazat helyzetét is. A KSH adatai alapján a szarvasmarha állomány és ezen belül a tejelő tehenek száma 2011 óta folyamatosan növekszik. Az európai tejválság leküzdése óta a tejtermelők jövedelmi pozíciója jelentősen javult. Az államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a termelők kiszolgáltatottak a nyerstej felvásárlási ár európai változékonyságának, ezért fontos lenne az egységes érdekképviselet kialakítása.

Mezei Dávid, a szaktárca vidékfejlesztési stratégiáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a kormány kiemelt célja, hogy a magyar gazdák által megtermelt, kiváló minőségű nyerstej minél nagyobb arányban kerüljön hazánkban feldolgozásra. Ennek érdekében az Agrárminisztérium úgy döntött, hogy az élelmiszeripari fejlesztésekre kiírt pályázatot még az idén újra nyitja, mintegy 50 milliárd forintos keretösszeggel. A tejágazat másik fontos vidékfejlesztési intézkedése, hogy a szerkezetátalakítási támogatás keretében a hazai tejtermelő gazdák további 57 milliárd forint támogatáshoz jutnak.

Összeállította:
Csomor Zsolt