fbpx

130 éves születésnapot is ünnepelnek

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 november 11.

Jelentős újdonságokkal rukkolt elő a Kubota

A közelmúltban nemzetközi online sajtókonferenciát tartott a Kubota, amelyen megemlékeztek a vállalat 130 évvel ezelőtti alapításáról, másrészt sok gépújdonság bemutatására is vállalkoztak.

Vízvezetékektől a motorokon át a mezőgazdaságig

A Kubota útja 1890-ben kezdődött, Japán első vízvezetékeinek gyártásával. Alapítója, Gonshiro Kubota egy olyan vállalat alapjait fektette le, amely napjainkra már a globális mezőgazdaságban, építőiparban és a vízzel kapcsolatos iparágakban az egyik legfontosabb szereplővé vált. Az elmúlt 130 évben a cég folyamatosan bővítette üzleti tevékenységét a szolgáltatások és termékek választékával együtt. 1922-ben petróleummeghajtású motorokat kezdett gyártani agráripari felhasználásra, és jelentős előrelépést ért el ezen a területen. Később, az 1960as években a vállalat piacra lépett mezőgazdaságitraktor-kínálatával, majd megkezdte vízellátási projektjeit, és a szennyvízrendszerek kiépítését. 1974-ben a Kubota bemutatta saját kompakt mini kotrógépét. 1998-ig a nemzetközivé válási stratégiájának részeként tovább bővítette mezőgazdaságigép-üzletágát.

Ma a Kubota az egyik vezető gépgyártó, amely referenciává vált a vállalatok számára szerte a világon. A japán vállalat a világ kompakt dízel- és benzinmotorjainak vezető előállítója ipari, mezőgazdasági, építőipari és generátoros alkalmazásokhoz is. Motorjai, fűnyírói és kompakt építőipari eszközei, precíziós felszerelései és anyagai hozzájárulnak a kommunális feladatok tökéletes elvégzéséhez.

Yuichi Kitao, a Kubota Corporation elnöke és képviselője a közelmúltban a társaság alapértékeit emelte ki tisztelgésként alapítója előtt: „130. évfordulónk alkalmából hiba lenne, ha nem emlékeztetnénk magunkat alapelveinkre, és hogy innováció nélkül nem lesz növekedés”. Az elnök kifejtette, hogy a Kubota továbbra is azért dolgozik, hogy a legjobb minőségű és legmegfelelőbb termékeket és szolgáltatásokat nyújtsa, miközben garantálja a környezetvédelmet annak érdekében, hogy jobb világot hagyjon a jövő generációjának. Az innováció, a kutatás és a legfontosabb, az ügyfelekkel való hatékony kommunikáció révén a vállalat hű marad a „Földért, életért” mottójához.

 

A szántóföldi zászlóshajó M7003-as sorozat tágas és csendesvezetőfülkéje egy tökéletes parancsnoki központ
A szántóföldi zászlóshajó M7003-as sorozat tágas és csendesvezetőfülkéje egy tökéletes parancsnoki központ

Egy új traktor a kínálatból

A közel kétórás bemutatón több kommunális és szántóföldi traktorújdonságot is bemutattak. Terjedelmi okok miatt ezek közül most csak egyet választunk ki: a szántóföldi zászlóshajó M7003-as sorozattal kapcsolatos érdekességeket gyűjtöttünk össze.

Az M7003 tágas és csendes vezetőfülkéje egy tökéletes parancsnoki központ. Magasszintű komfortjának, a kiemelkedő ergonómiának és a felhasználóbarát kialakításnak köszönhetően a traktorvezető a munka során végig koncentrált maradhat, akár hosszúra nyúlt munkanapokon is. Az opcionális automatikus légkondicionáló és az elektromosan állítható külső tükrök tovább növelik a kezelő kényelmét.

„Minden egyben” terminálként a traktor K-Monitorja a funkciók széles skáláját kombinálja az intuitív működtetéssel. A TIM- (Tractor Implement Management) rendszer lehetővé teszi a traktor funkcióinak automatikus vezérlését, új lehetőségeket kínálva ezzel a precíziós gazdálkodásban.

Akár 30F/15R, akár 54F/27R sebességváltót használunk, az M7003 átviteli rendszere biztosítja a maximális hatékonyságot, minden üzemelési körülmény között. A „Multi Speed Steering Control” funkció lehetővé teszi a kezelőnek az optimális kormányzási arány beállítását. Akár három különféle beállítás aktiválható könnyen az oldalkonzol kapcsolójának használatával.

Az új Kubota 6,1 literes V6108 TIEF5 motor tervezésénél egyetlen célt tartottak szem előtt: a lehető legtöbb erő kell! Ez a négyhengeres motor ugyanolyan teljesítményt nyújt, mint kategóriájában sok 6 hengeres motor, és tökéletesen alkalmas a nehéz területeken történő használatra. Fontos emellett, hogy az innovatív SCR-technológiája csökkenti a káros anyagok kibocsátását.

A nagyobb teljesítmény és az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás érdekében a Kubota optimalizálta motorja teljesítménygörbéjét. A maximális nyomaték 1500 fordulat/percnél és a maximális teljesítmény 1900 fordulat/perc sebességnél magasabb teljesítményt jelent az egész teljesítménygörbénél, és mindezt akár 7%-kal alacsonyabb fajlagos fogyasztás mellett. Ráadásul ez alacsonyabb zajszinttel, így a vezetési kényelem növekedésével is együtt jár. Az egyrészes motorháztető és a könnyen hozzáférhető karbantartási pontok teszik az M7003-ast szervizbarát traktorrá.

 

Fodor Mihály