fbpx

A digitális agrárium üzemanyaga az adat

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 22.

Jövőbe mutató együttműködésben állapodott meg a Szent István Egyetem jogutódja és a DJP, melynek célja a digitális agrárium és a logisztika területén jelentkező tudás és szakismeret összegzése és transzferálása, valamint az adatgazdaság beindítása.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) megbízott rektora, Gyuricza Csaba és a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője, Gál András Levente az agrárium- és logisztikai területeihez kapcsolódó digitalizáció témakörében történő együttműködésről írt alá szándéknyilatkozatot.

 

drón
Drón alkalmazása a mezőgazdaságban (Fotó: Pixabay)

 

A jövő az adatvezérelt agrárium

A két intézmény az elmúlt időszakban már eredményesen működött együtt – a kormány által 2019-ben elfogadott – Magyarország digitális agrár stratégiájának (DAS) kidolgozásában és végrehajtásában.

Gál András Levente szerint mára egyértelművé vált: a 21. század digitális gazdaságának – ezen belül a digitális agráriumnak is – üzemanyaga az adat. Ezért a megállapodás kiemelt területe az adatvezérelt agrárium fejlesztése. Ennek érdekében közös szakmai műhelyt hoz létre az egyetem és a DJP szervezete, mely tevékenységének részleteit az új adatvagyon törvény elfogadását követően határozzák meg.

 

Az együttműködés kiemelt területei:

  • kutatás-fejlesztési projektekben;
  • szakdolgozatok, doktori kutatási témák készítésében;
  • drónok alkalmazásának fejlesztésében;
  • az 5G felhasználásának kidolgozásában.

Gál András Levente felhívta a figyelmet, hogy a DJP és a MATE sajátos módon azonban nemcsak az agrárium, de a logisztika területén is együttműködést tervez, elsősorban a szakemberképzés és a kutatások területén.

 

drón
A digitalizáció hozzájárul a mezőgazdaság és a vidék fejlődéséhez (Fotó: Pixabay)

 

Gyuricza Csaba kiemelte

A DJP-vel kötött megállapodás eredményeként összefogják azt a tudást és szakismeretet, amely a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen rendszerszinten is rendelkezésre áll. Egy Élelmiszergazdasági Adatközpontot hoznak létre, amely támogatja a programot az új tudás transzformációjában.

Az együttműködési megállapodás hozzájárul Magyarország agrár digitalizációjának sikeréhez, segítve a hazai mezőgazdaság és vidék fejlődését.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc