fbpx

Havi Mezőgazdasági Árelemző

Írta: - 2017 június 14.

Műtrágya

Május hónapra véget ért a hazai műtrágyaszezon. Ez magával hozta a kereslet csökkenését is. Egyesek csökkenésről beszélnek, mások viszont a teljes kereslet eltűnéséről. Gyakorlatilag a szezonalitásnak köszönhetően erre minden évben mindenki felkészül, hiszen a tavaszi szezonnak vége van, míg az őszi szezon még előszezon formájában sem kezdődött el. A hazai árak ennek megfelelően érdekesen alakulnak: természetesen a kereskedők próbálnak árcsökkentésekkel bárminemű forgalmat generálni, ami a visszacsatolások alapján nem nagyon talál rá a kuncsaftokra. Mindenesetre a hazai árszintek a nitrogénfronton a szezon után enyhén gyengültek. Május második felére az ammóniumnitrátot átlagosan 67-68 ezres szinteken árultak, de bizony ez alatt is lehetett hallani ajánlatokról. Ezek big-bagben leszállított ajánlatok voltak. Hasonlóan jutányos áron lehetett hozzájutni a kalcium-ammóinum-nitráthoz, vagy, ahogy a két környékbeli legnagyobb gyártó hívja ezt a terméket, pétisóhoz, vagy MAS-hoz. Itt a tonnánkénti leszállított árszint 58 ezer forintos szinten mozgott. A karbamid ára pedig 72-73 ezer forint volt az árajánlatok alapján. Azonban sokak szerint ezek csak ajánlatok és a hozzájuk tartozó kereslet egyenlő a nullával. Ez azt jelenti, hogy aki most gondolkodik bevásárláson, jelentős alkupozícióba kerülhet.

A hazai piaci vélekedések alapján az őszi szezonra erősödés várható mind foszfor-, mind káliumfronton. Persze ezek a vélemények most érvényesek, az elkövetkező hónapokban bármi megtörténhet a piacon, ami bármely irányba mozdíthat az árszinteken. Május második felében a CIF dunai paritáson az ömlesztett MAP/DAP ara 430 dolláros szinten mozgott. Ezt nyilván forintosítani kell, illetve hozzá kell adni az átrakási és egyéb logisztikai költségeket a csomagolással együtt, hogy leszállított ár legyen belőle. A kálisó ára hasonló, azaz CIF dunai paritáson 170 eurós szinten mozgott június hónaphoz közelítve, cikkünk leadásának idejében.

Nemzetközi szinten hasonló a szituáció, mint hazánkban. A kereslet lelassult, ami miatt a nitrogéngyártók helyzete gyengült, és kénytelenek – ha ideiglenesen is – de csökkenteni áraikat. Azonban a kínálat is lassult, mert ugyanezen termelők egyelőre nem akarnak kötődéseket sem a következő szezonra, így kivárnak, hogy milyen irányba mehet tovább a trend. A román/horvát kikötőkben az urea tonnánkénti ára 185 dollár körül mozgott május közepén. Gyakorlatilag tovább folytatódott a január-februári kiugrás utáni árcsökkenés május hónapban is. Az egyetlen érdekesség itt is Kína, ahol az árak nem nagyon csökkentek, mi több le is álltak az exporttal. Annak ellenére, hogy világszinten az utóbbi két évben az egyik legnagyobb exportőrre nőttek ki magukat, a helyi kereslet is kimagaslik, ezért export nélkül is meg tudjak tartani a magasabb 210 dollár körüli FOB értékű árakat.

Annak ellenére, hogy a hazai piacon arról lehet hallani, hogy inkább emelkedés várható majd foszforfronton, a világpiaci árak jelenleg nem támasztják alá ezt az irányzatot. Mi több, gyakorlatilag március óta az árak a stagnálás után csökkenést mutattak minden kontinensen. A DAP ára most már az OCP csoportnál is csökkent, egyes kereskedők adatai alapján csak május elején 10 dollárral, de hasonlóan csökkenést mutatott a fekete tengeri árszint is. Igaz a csökkenés mértéke nem ugyanaz, hiszen itt mar korábban is volt korrekció. Május közepén egy tonna orosz MAP/DAP ára a Fekete-tengernél vagy a Baltikumban 340 dollár körül mozgott.

Valóban tovább erősödött azonban globális szinten is a kálium ára. Ez az erősödés feltehetően most majd megtorpan, hiszen mind az európai, mind a dél-amerikai vevők befejezték vásárlásaikat, és így a kereslet jelentősen csökkenni fog. Az ázsiai kereslet azonban meg mindig jelen van, és továbbra is tenderek jönnek majd mind Kínaból, mind Indiából. A káliumgyártóknak nem jó hír, hogy a kukoricatermés feltehetően csökken majd, de reálisan nézve a csökkenés mértéke nem olyan mértékű, hogy a két evvel ezelőtti szintig süllyedt volna vissza a kereslet.

Gabona

Kikerült az európában irányadó Párizsi Árutőzsdéről az óbúza, és már csak az új termésűvel lehet kereskedni (1. ábra). A szeptemberi lejáratú árak sokakat megzavarnak ilyenkor, de ahogy az aratás közeledik, úgyis egybeforrnak az árak, így csak idő kérdése ez az átmeneti állapot. Alapvetően a májusi esős időszak Európában jót tett a termésnek, feltehetően már nem tudunk olyan meleg es száraz időjárást látni aratásig, ami lerombolna a búza, illetve repce terméseket. Az időjárás kockázat így minimálisnak mondható, de ez nem csupán Európára vonatkozik, hanem Észak Amerikára is. Európában ugyan nem volt átlagos időjárás, kise szárazabb területeket lehetett találni a keleti-európai régiókban, illetve a nyugat-európai területeken akar meg fagyosakat is, de ezeken a helyeken is vagy már esett az eső, vagy melegszik az idő, úgyhogy jó átlagos össztermést vár a piac. Természetesen azért meg van idő az aratásig. Globális szinten előszőr jöttek ki májusban hivatalos adatokkal az USA Mezőgazdasági Hivatalának elemzői. Ezek alapján a termés nagysága nem éri ugyan el a tavalyi mennyiséget, de enyhén a két évvel ezelőtti felett lesz. A jelentős méretű zárókészlet stagnálni, pár millió tonnával emelkedni fog az idei év végére. Európai viszonylatban nagyobb lehet a termés nagysága a tavalyinál, de nem éri majd el a két évvel ezelőtti igen jó termés nagyságát. Enyhén, de tovább csökken az átmenő készlet nagysága, ami arra enged következtetni, amennyiben igen kedvezőtlen árakat látnak a termelők, főként a jó minőségű malmi búzák tekintetében, nem érdemes értékesíteniük az aratás során, inkább várjanak a kora tavaszi időszakig, mikorra csökkenhetnek a készletek és szétnyílhat az olló a minőségi és átlagos búza között. A közeli volt szovjet köztársaságok termése várhatóan gyengébb lesz a tavalyinál, de jobb lesz a két évvel ezelőttinél. Hasonlóan csökkenés várható az átmenő készlet nagyságában, ami szinten megerősítheti a kivárási döntést az értékesítésben. Jelentős résekkel esett a búza ára az árutőzsdén, ami egyrészről erős jel az árcsökkenésre, másrészről egy esetleges rossz hír hallatán mindig lehetőséget kínál arra, hogy sokkal gyorsabban erősödjön vissza az ár azokra az árszintekre, amiken a rések vannak, hiszen ott kimaradtak kereskedését, és feltehetően ragadtak be üzletek.


1. ábra A szeptemberi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén
Forrás: barchart.com

A kukorica a nemzetközileg irányadó Chicago-i Árutőzsdén gyakorlatilag oldalazott cikkünk leadásának időpontjáig (2. ábra). Ettől igen eltérő irányt mutatott a Párizsi Árutőzsdén (3. ábra), ahol májusban jelentősen csökkent az ára. A kettő között a különbség a vetés, illetve annak már meglevő aránya. Az USA-ban még gyakorlatilag nagyban dolgoznak rajta, általában az utolsó pillanatokig gondolkodnak és számolgatnak a farmerek, hogy most akkor kukoricát, vagy szójababot vessenek-e. Európában ez tervezettebben történik, ami egyébként nem biztos, hogy előnyt jelent, hiszen az üzleti nyereségesség nagyban függ attól, mit termel az ember az adott évben.

Mindenesetre Európában az előzetes felmérések, elemzések alapján nőni fog a kukorica várható termése, míg az USA-ban feltehetően csökkenni. Világszinten nem lesz a termésnagyság a tavalyi szintjén, de még így is bőven 1 milliárd tonna felett várható. Tovább nőhet a felhasználás is, ami szinte minden évben növekszik, így év végére csökkenhet az átmenő készlet nagysága. A globális készletek csökkenését Kínára vetítik egyelőre, ami mindig egy kérdőjel, hiszen általában soha sem úgy viselkedik a kínai piac, mint ahogy azt valahogy Washingtonban elvárják tőle.

Európa mellett érdemes mindig figyelni Ukrajnát és Oroszországot is, hiszen az Unió nettó kukoricaimportőrnek számít. Várhatóan most is 14-15 millió tonna kukorica-behozatallal lehet kalkulálni, ami elsősorban Ukrajnából, illetve Oroszországból áramolhat az Unióba. Ezekben az országokban egyelőre nem számítanak az elemzők jelentős elmozdulással, így továbbra is 28, illetve 48 millió tonnás termelések lehetnék.


2. ábra A júliusi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása a Chicago-i Árutőzsdén
Forrás: barchart.com


3. ábra A júniusi lejáratú kukorica áralakulása a Párizsi Árutőzsdén
Forrás: barchart.com

Takarmány

Az irányadó Chicago-i Árutőzsdén a szójadaraárak májusban folytatták az áprilisi hangulatot és megtartották az árszinteket (4. ábra). Több irányból is van esély az ármozgásra, egyrészről az emelkedésre adhat okot, hogy a kínai szójababkereslet növekszik. Másrészről az is, hogy a brazil valuta értéke folyamatosan csökken, aminek hatására az ottani farmerek kivárnak. Azonban ugyancsak emiatt, amikor úgy érzik, most már értékesíteni kezdenek, a gyengülő valutájuk árcsökkenés felé is vezethet, hiszen ugyanannyi szójababot több reálért tudnak értékesíteni. Mindenesetre ez ideiglenesen fel tudja tornászni az amerikai igényeket, aminek hatására az amerikai árutőzsdei ár magasabbra tud ugrani. Azonban ahogy megy az idő, és Észak-Amerikában egyre kevesebb kukoricát vetnek, úgy nő az esélye annak, hogy szójababot vetnek helyettük. Úgyhogy most a valuta- és időjáráspiacban van a szója komplexum, mielőtt megtalálják majd a megfelelő irányt. Az USDA jelentése alapján az idei várható zárókészlet nagysága nem változik nagy mértékben. Enyhe csökkenéssel kalkulálnak, azonban az USA-t nézve emelkedést várnak. Ez annak függvényében, hogy a kereslet átcsoportosul az északi féltekére a már korábban leírt indokok miatt, elképzelhető hogy felülvizsgálatra kerül a következő jelzés után.


4. ábra: A júliusi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása,
Forrás: barchart.com

Továbbra is erősödő, emelkedő szintet mutat a C-vitamin, illetve egyes B-vitaminok, míg az E-vitamin továbbra is gyenge lábakon áll. A vitamin és egyéb, főként Kínában gyártott alapanyagok tekintetében továbbra is áll az a kijelentés, hogy az elkövetkező években enyhe vagy éppen gyors ütemű emelkedésekre lehet számítani. Ennek egyik oka az, hogy gyakorlatilag a kínai gyártók átvették a gyártást a világ egyéb tájairól, a konkurencia megszűnt, és az eddig gyenge profittal működő cégek, vagy éppen veszteségesen működő, dotált cégek most már éhesen nagyobb profitra szeretnének szert tenni. A másik ok pedig a valós környezetvédelmi problémákra adott válasz. Az eltelt évek alatt rájöttek, hogy igenis fontos a környezet, amiben élnek, és oda kell figyelni, nem lehet felelőtlenül a vizeket, levegőt szennyezni. Ennek köszönhető, hogy a kínai kormány, illetve felügyeletek sorra zárnak be gyárakat, termelő egységeket, illetve követelik meg korszerűsítésüket.

Végtermék

Az európai sertéshús piaca, a kínálati és keresleti tényezők nagyjából egyenlőséget mutatnak, illetve mutattak az elmúlt hetek során. Ennek következtében az egy hónappal ezelőtti emelkedések inkább stagnálása váltak. Az árak a legtöbb EU-s országban kitartottak, egyenletesek voltak. Németországban például a 18., 19. és 20. hetekben is átlagosan 1706 euró volt a sertéshús ara. Ez alól kivételt jelentett néhány ország, mint például Dánia, vagy Belgium. Ezen időszak alatt is folyamatosan emelkedtek a dán árak, igaz nem volt olyan mértékű kiugrás a 17. es 18. hetek között, mint Németországban. Dániában lassabb, de folyamatos volt az emelkedés mértéke. A sertéshús ára a 20. heten Olaszországban volt a legmagasabb, ahol a 2 eurós szintet közelítette. A májusi emelkedésből kimaradt Franciaország, aminek okát az elemzők a rengeteg májusi ünnepnapra fogják. Azonban a konszenzus alapján mindenki szerint a 20. hét után emelkedés várható ott is. Az uniós elemzők úgy vélik, hogy enyhe emelkedés várható az elkövetkező időszakban. A hazai árak gyakorlatilag követik az uniós ármozgásokat. A hasított hidegsúlyban Brüsszel felé leadott adatok alapján a 16. és 19. hetekben több mint 2,8%-os áremelkedésről lehetett hazánknak is beszámolnia. A hazai áremelkedés Dániához hasonlóan folyamatosnak tűnik, de hétről hétre nem kiugró mértékű. Amennyiben az előrejelzések alapján az Unióban tovább folytatódhat az enyhe emelkedés, úgy minden bizonnyal a hazai környezetben is tapasztalható lesz ez. A csökkenő ütemű, vagy éppen stagnáló emelkedés ellenére az egy évvel ezelőtti adatokkal összehasonlítva kifejezetten jóknak mondhatóak az európai árak. Egy évvel korábban kilónként átlagosan 0,43 euróval voltak alacsonyabbak a felvásárlási árak. Április végén, amikor a német árak elérték a cikkünk leadásakor is érvényes árszintet, közel 3 éves szintekre jutottak, hiszen utoljára 2014 nyarán volt hasonló szinten a sertéshús ára (5. ábra). A nyugat-európai országokban a BBQ szezon kifejezetten kedvez a sertéshús árának. A szakértői elemzések azt is kiemelik, hogy az idei, szokatlanul hideg időszak ellenére nőttek eddig az árak, ami most, a melegedő napok, hétvégék segítségével tovább növelhetik a keresletet, illetve ezzel összefüggésben az árak alakulását. Hozzátartozik persze, hogy a belső kereslet csak egy dolog, a teljes képhez fontos látni az export alakulását is. A harmadik országok piacán pedig az észak- és dél-amerikai árukkal kell versenyre kelni.


5. ábra A sertéshús-referenciaárak az EU-ban
Forrás: EU Bizottság

Valuta

Az elmúlt időszak az amerikai dollár gyengeségéről szólt, ami minden valuta ellenében veszített szintjéből. Mi több, május közepére már több támasztékot is áttört, ami esetleg arra enged következtetni, hogy tovább tart majd a mélyrepülés. Ezt az elemzők egyértelműen az amerikai elnök nyilatkozataira és tetteire vezetik vissza, hiszen az alapok, illetve a kamatszint emelése is az ellenkező irány fele mutattak még néhány hónappal ezelőtt. Így a dollár az euro ellenében elérte azt a szintet (cikkünk leadásának időpontjában), ami Donald Trump elnökké választásának idejére esett. Akkor is negatívan érintette a világot az új elnök személye, de később ezt átértékelték. Mostanra azonban újfent előjöttek a Fehér Házat érintő politikai-diplomáciai ügyek. Technikai elemzők véleménye alapján ez meg nem is a vége a gyengülésnek, hiszen több olyan úgynevezett ellenállás is elbukott, ami határt szabott volna a lejtmenetnek. A forint szemszögéből szintén olcsóbb lett a zöldhasú, mi több egyéves mélypontra zuhant, hiszen az elmúlt időszakban nem csupán az euro erősödött a dollárral szemben, de a forint is erősödött az euro ellenében. Ez azonban már kérdéses, hogy meddig tud tartani, illetve meddig tarthat. Már 310 forint alatt van a forint, de mint korábban is elemeztük, valahogy a hazai fizetőeszköz képtelen erősödni az euro ellen. Még akkor sem, amikor minden gazdasági tény ezt segítené. Mindenesetre nyíltan senki sem dolgozik azon hazánkban, hogy gyengén tartsa a forintot. A jegybanknak nincs hivatalosan árfolyamcélja, csak inflációs célja.

A jegybanki alapkamat mértéke továbbra is változatlan szinten van. A következő kamatmeghatározó ülését a Monetáris Tanács május 23-an kedden tartja. Egyelőre a piac nem vár változást, feltehetően valóban nem is lesz mozgás, legalább is meglepetést okozna a Magyar Nemzeti Bank egy esetleges emelés bejelentésével. Az április végi ülésének jelentésében továbbra is az inflációs cél elérésére koncentrál a kommunikáció, kiemelve szokásosan, hogy jól teljesít a gazdaság, de vannak meg tartalékok.

A gazdaság teljesítésével kapcsolatban egyébként kijöttek az új GDP-növekedés negyedéves adatai is, amelyek jobbak lettek a vártnál. Legalább is a hivatalos kommunikáció alapján meg a minisztériumban sem vártak 4% feletti eredményt. Mindezek ellenére a forint egyelőre nem mutat áttörő erősödést, és amennyiben a dollár tovább gyengül, elképzelhető egy gyengülési hullám is.

Tömösi Attila