fbpx

MF 5600 – három hengerrel hódít

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 10.

Kristóf Gábor és Kristóf Ádám – Balatonberény – 2 db MF 5609 – 90 LE

Kristóf Gábor és Kristóf Ádám - Balatonberény - 2 db MF 5609 - 90 LE

A fő profilként szőlőtermesztésből és vegyes gazdálkodásból (búza, kukorica, őszi árpa) élő testvérpár a traktor beruházásnál szinte minden márkát megnézett. 100 LE-s erőgépet 12-től 17 millió Ft-ig kerestek és elsődleges szempont volt az ár/érték arány: egyszerűen az, hogy milyen gépet kapnak pénzükért. Azonban nem csak az árcédula számított, hanem a hosszú távú fenntartási költségek, a szervízhálózat és a minőség egyaránt. Éles versenyben esett választásuk a háromhengeres Massey Ferguson traktorokra, pedig minden vetélytársuk négy hengerrel volt szerelve.

„Első hallásra a SISU motor végett jónak tűnt a traktor, de kételkedtem a három henger miatt. Az Agro-Alfa Kft-nél aztán megnéztük a gépet, beindítottuk és pozitívan csalódtam: ugyanolyan a hangja, járása, mint a négyhengereseké. Kipróbálás után pedig tényleg ugyanazt tudja, mint egy négyhengeres 100 LE-s. Jól bizonyítja erejét, hogy kötött-vizes talajban is szántok vele háromfejes váltvaforgató ekével 25-27 cm mélyen, és bírja a terhelést a gép. Onnan látom, hogy mennyire kötött a föld, hogy a pillanatnyi fogyasztás szántásnál 18.5 l/óra vagy csak 14.5 l/óra. A motornak ereje már 1.400 F/p-től van, de 1.950 fölé soha nem kell pörgetni. A fülke rendkívül halk, mint egy személyautóé. A hengerűrtartalmat sem találom kevésnek, és látom, hogy más márkák is már jönnek ki a háromhengeres traktorokkal. De említhetném a személyautó iparban a BMW-t is. Öt év és minden erőgépgyártónak lesz ilyen traktora. Az MF 5600 hátulját emelném még ki, látszik rajta, hogy erősebb gépekhez tervezték: minden masszív és robusztus, bírja a gyűrődést. A munkahengerek legalább 140 LE-s traktorhoz is elegendők lennének. A hidraulika mindent megemel. Sokat számít szántóföldön, hogy 50 mázsa a traktor súlya feltöltve és nagyon hosszú a tengelytávja.”

Munkaeszközök és feladatok, amire a háromhengeres traktort használják: 3 fejes váltvaforgató eke, vetőgép, kombinátor, vontatott tárcsa, műtrágyaszóró 2 db 700 l-es Big Bag zsákkal töltve, 2.000 l-es permetező, 2.6 m-es grubber.

Kocsi Zoltán – Dombrád – MF 5610 – 100 LE

Kocsi Zoltán - Dombrád - MF 5610 - 100 LE

A Kocsi Zoltán által vezetett családi gazdaság fő tevékenységi köre a szántóföldi növénytermesztés mellett a dohány (30 ha-on) és gyümölcstermesztés (12 ha-on). Fiatal gazdálkodó révén nyitott az újdonságokra és keresi a költségcsökkentő és hatékony megoldásokat. Az MF 5610 beszerzésekor olyan erőgépet keresett, ami prémium kategóriába tartozik, nagyon jól felszerelt és nem mellékesen jól néz ki. A Massey Ferguson 5610 elmondása szerint ideális választás volt:

Roppant kényelmes, a fülkében a kétéves kisfiam el tud aludni még teljes terhelés alatt járó motornál is. Az erőforrás elsőre meglepett, hogy háromhengeres, de az élet igazolta, hogy csak a tudat furcsa. Járása, ereje és alacsony tartományokban ébredő nyomatéka miatt teljesen egyenértékű a négyhengeres 100 LE-s társaival. Egy tényezőben azonban jóval kevesebb másoknál, ez pedig az üzemanyag felhasználás. Elképesztően keveset fogyaszt a traktor, pedig szinte az összes szántóföldi és szállítási munkára használtuk már. Szezonban rengeteget közlekedünk, napi akár 150-200 km-t is. Itt az automatikus váltót (AutoDrive) csak beállítom, hogy milyen motorfordulatok között kapcsoljon és mind a 16 fokozatot magától „pakolja” a rendszer – ez rengeteg pénzt spórol nekünk, és a gép is erőteljes. Ezt a traktort ki kell próbálni, magáért beszél a teljesítménye. Például használjuk 3 fejes Lemken váltvaforgató ekével kötött földben és gond nélkül viszi. A lejtős orr elsőre furcsa volt, de nagyon hasznos munka közben. A tágas fülkéből előre mindent látni, nem zavar a hosszú motortér. A hidraulika minden olyan munkaeszközünket megemeli, amiket előtte egy négyhengeres géppel mozgattunk.”

Kocsi Úr továbbá kiemelte a Szentmihályi Gép Kft. hozzáértő, gyors és precíz szerviz szolgáltatásait.

Munkaeszközök és feladatok, amire a háromhengeres traktort használják: 3 fejes eke, 4 m-es kombinátor, szállítás, tárcsázás, vetés, öntözés, bakhát készítés dohánynak.

Drenyószki Tamás – Nyíregyháza – MF 5610 – 100 LE

Drenyószki Tamás - Nyíregyháza - MF 5610 - 100 LE

A 700 hektáros családi kézben lévő gazdaság változatos talajkörülményekkel rendelkezik (szikestől a homokig), és a tulajdonosok klasszikus szántóföldi növénytermesztésből keresik meg kenyerüket. A területek 90%-án őszi kalászosokat, kukoricát és napraforgót vetnek. Az 5610-es már a második MF a gazdaságban, az első egy 135 LE-s négyhengeres MF 5470-es volt, amellyel maximálisan meg voltak elégedve, csakúgy, mint a helyi kereskedő Agroker Holding Zrt-vel. Így a döntés is könnyen született meg a háromhengeres kistestvér mellett.

„Nyitott vagyok a fejlesztésekre, bár első hallásra nem bíztam a háromhengeresben. Szerencsére az élet igazolta, hogy alaptalanok voltak a félelmeim. Nagyon erős, nyomatékos és takarékos traktor az 5610-es, örülünk, hogy ezt választottuk. Az erőforrásról tudtuk, hogy nem új fejlesztés, hiszen a Massey Ferguson a nagy hathengerest (6.6 l-es SISU) „vágta” gyakorlatilag ketté. A SISU motorokban bízunk, csak jót hallani róluk. Jól eltalált ez a verzió is, ugyanis a teljes nyomaték már 1.400 F/p-től rendelkezésre áll és megvan a kellő erő is. A Dyna váltó hiba nélkül teszi feladatát, egyáltalán nem is hiányzik több fokozat, bőven elegendő a 16. Mi egy négyhengeres 110 LE-s gépet váltottunk ki ezzel a 100 lóerőssel és ugyanazt a teljesítményt tudja, csak jóval alacsonyabb fogyasztás mellett. Biztos vagyok benne, hogy minden lóerő leér a talajra, nem veszik el a hajtásláncban. Ez pedig nagyon hatékonnyá teszi a gépet. A SISU motorok nagyban is keveset fogyasztanak, de így három hengerrel igazán sokat spórolnak nekünk. Sokat segít a kényelmen a fülkerugózás, javaslom minden gazdatársamnak, hogy csak kényelmes traktort vegyen. Az erőgép elejét minden gond nélkül látom köszönhetően a csapott orrnak. Így mindig biztonságban tudok közlekedni. Az AutoDrive automatikus váltó pedig szállításban egy igazi áldás, hozzá sem kell érnünk a váltókarhoz, a gép csak kapcsolja a fokozatokat és nincs ezer euró a felára. Ez nagyon megéri!”

Munkaeszközök és feladatok, amire a háromhengeres traktort használják: 3.5 m-es nehéztárcsa, kisebb parcellákon háromfejes eke, permetezés, szállítás.

www.austrodiesel.hu