fbpx

150 milliárd kopogtat Zemplén ajtaján

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 25.

A világörökségi kultúrtájra alapozva hamarosan megkezdődik Tokaj-Hegyalja és a zempléni térség fejlesztése, melynek tervezett költségvetése 149,5 milliárd forint.

 

borospincék

 

A tájékoztatás szerint számos projektet sikerült úgy előkészíteni, hogy azok akár már 2021 tavaszán a kivitelezés fázisába léphetnek. A fejlesztések valóra váltják a térségben élők évszázados törekvéseit, hosszú távon biztosítják a fenntartható fejlődést, növelik a régió népességmegtartó erejét, megállítják és visszafordítják az elvándorlást, javítják az életfeltételeket.

A fejlesztések a világörökségi kultúrtájra építve gazdagítják a meglévő értékeket és a borászati gasztronómiát. A projekt a térséget várhatóan Budapest és a Balaton után legjelentősebb turisztikai régiójává emelik.

A koncepció meghatározó eleme a közlekedési hálózat fejlesztése a régió gyors és minőségi megközelíthetőségének megteremtése.

A projekttel kapcsolatos hírt Wáberer György, a térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos irodája adta ki.

 

Zemplén

 

Wáberer Györgyöt 2020. június 20-án a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztossá nevezték ki.

Feladata a kormány határozata szerint az, hogy összehangolja a térséget érintő projektek előkészítését és végrehajtását, együttműködve az ottani településekkel, a megyei önkormányzattal és a kormányhivatallal.

Közreműködik a fejlesztéshez szükséges pénz előteremtését és a Tokaji Borvidéket érintő kormányzati döntések előkészítésében és végrehajtásában, turisztikai projektek előkészítésében, munkahelyteremtő helyi beruházások tervezésében, a szükséges társadalmi és kormányzati egyeztetésekben.

Forrás: MTI
Fotó: Barna Ferenc