fbpx

Szántóföldi Növénytermesztő Kategória

Írta: Agrárágazat-2020/08. lapszám cikke - 2020 augusztus 16.

Versivet Kft.

Már a negyedik generáció lelkesedik a mezőgazdaságért

„Édesapám még 1978-ban választotta ezt az életformát, tőle tanultam én is a mezőgazdaságot” – vallja Vetési Gábor, aki feleségével, Vetésiné Veres Irén Erikával vezeti a Versivet Kft.-t. Gábor kisgyermekkorától kivette a részét a mezőgazdasági munkákból, így az sem véletlen, hogy 1993-tól egyéni vállalkozó lett, 2006-ban pedig céget alapított, ahol már saját gépparkkal dolgozik. A kétpói központtal rendelkező vállalkozó a közelmúltban az RTK-alapú vetéssel a precíziós gazdálkodásba is belekóstolt. A többségében New Holland flottával rendelkező cég 1000 hektár bérelt területen gazdálkodik, és közel kétszer ekkora területen gépi szolgáltatást végez Mezőtúr, Mezőhék és Kétpó környékén, miközben 150 növendék szarvasmarhával már az állattenyésztésbe is belefogott. „A precíziót könnyű megtanulni, nem kell ettől félni” – vallja, de gyorsan hozzáteszi, hogy ezt sem elég otthonról művelni. Gazdaságukban a terjedőben lévő, egyre népszerűbb szántás nélküli művelést is kipróbálták, épp a hatékonyság növelése érdekében, de talajaik agyagos rétege miatt hamarosan váltaniuk kellett. A legjobb eredményt végül a 60 cm-es mélylazítással kombinált konzervatív technológia hozta meg – a jó döntést azóta a napraforgótermés és a hektáronkénti 14 tonnás kukoricája mindenképp igazolja.

 

Baki Agrocentrum Kft.

Családi vállalkozásban több generáció együttműködésében

A Zala megyei Bakon a környék minden gazdája megfordult már, sőt országszerte ismerhetik a nevét a kis településnek. 1994-ben még Balogh Rudolf sem gondolta volna, hogy az akkor alakult gazdaboltja nemcsak a családjának, de a hazai mezőgazdasági termelésnek is meghatározó szereplője lesz, amelyet ma már a második generáció irányít. Termelési üzletáguk 2.650 hektáros területen gazdálkodik. A vállalkozásnak 2 szárítóüzeme és 30 ezer tonna tárolókapacitása van, vetőmagüzemük pedig évi közel 1.500 t kalászos vetőmagot állít elő.

Példamutató termésátlagokkal rendelkeznek, melyet nagymértékben segít a precíziós gazdálkodás iránti elkötelezettségük – mondta Balogh Ádám, ügyvezető. A mindennapos döntéshozatalban a cégvezetést egy agronómiai vállalatirányítási rendszer is támogatja, amelynek segítségével tudatosan és hatékonyan szervezik a munkát. A munkavállalók modern gépekkel, innovatív szellemben, a szakma iránt elhívatott vezetőkkel dolgoznak, akik elkötelezettek a csapat folyamatos képzésében, oktatásában. A cégcsoport saját területein hosszú évek óta fajtakísérleteket is tart, amely megalapozza a régióban jól teljesítő fajták kiválasztását. A minőségi és piacképes termények illetve a jó minőségű vetőmagok fenntartható előállításban hisznek, és ezért dolgoznak minden nap.

 

Agro-Földes Kft.

A magyar oázis, ahol 3000 hektár öntözhető

A Hajdú-Bihar megyei Földes és Püspökladány környékén gazdálkodó cégcsoport abban a szerencsés helyzetben van, hogy teljes művelt (saját és bérelt) területe öntözhető, az összesen 3.000 hektáros területet behálózzák a csatornák, így már az idetelepített 11 lineár látványa sem meglepő. Azok a területek, ahol hajdanán még a 100 tonnás cukorrépára volt büszke a tulajdonos, ma 7-8 tonnás búzát adnak, azaz adtak volna, ha az utolsó pillanatban nem dönti le a nyár eleji „vízözön”. De a már hagyományosnak számító kukorica, búza vagy napraforgó mellett olyan kultúrákat is termesztenek az egykori 100 tonnás cukorrépaföldeken, mint az olajtök, a vetőborsó, a hagyma, a rozs vagy az olaszperje. Így akár 3-szor is betakaríthatnak évente ugyanarról a területről, főleg, ha két olaszperje után még a silókukoricájuk is jól sikerül. „Ezek az alföldi fekete talajok ilyet is tudnak” – vallja Őzse László, aki családjával nemcsak a növénytermesztési üzletágat vezeti közösen, hanem a hozzá tartozó szárítót, a 70 ezer tonnás tárolókapacitást, a terményfelvásárlást ugyanúgy, mint a jércenevelést és az évi 45 millió tojást termelő baromfitenyésztést, a több mint 1.100 egyedes tejelőszarvasmarha-állományt, az ehhez szükséges takarmánygyártást vagy épp az árufuvarozási üzletágat.

 

Augusztus 15-től várják az Ön szavazatát is az idei közönségdíjasra! A linkre kattintva megnézheti a jelölteket és voksolhat is kedvencére: KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS

Sándor Ildikó