fbpx

Nyitottak vagyunk a biogazdálkodásra, de ott a „ha”

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 20.

Az agrártársadalom szemléletben megérett a biogazdálkodás széles körű, gyors terjedésére, de sokaknál további feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy elkötelezzék magukat ebben az irányban – a biogazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezet, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. gazdák és agrárszakértők körében végzett friss felmérést.

 

Facélia és méhek
Az ökológiailag művelt területek arányát a jelenlegi 6-7 százalékról 25-re kell növelni (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Pályázat az ökológiailag művelt területek arányának növelése érdekében

Az Európai Unió direktívái szerint 2030-ig 25 százalékra kell emelni az ökológiailag művelt területek arányát. Ez nagy kihívás, de egyben lehetőség is az agrárium számára, mert jelenleg 6,5-7,0 százalékos ez az arány.

A cél elérésének egyik lépcsőjeként a biogazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezet egy 200 fős kutatást futtatott, mellyel egyebek között a hazai termelők és mezőgazdaságban dolgozó szakemberek, tanácsadók ökogazdálkodással kapcsolatos attitűdjét is vizsgálta.

Alapvető változás van folyamatban

A 25 százalékos cél nem elérhetetlen, mivel az ökológiai gazdálkodást az Európai Unió és a magyar kormány is támogatja, és a célok mellé megfelelő forrásokat, magas szakmai színvonalú programokat is rendelnek – mutat rá a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője. Roszík Péter  szerint az agrárium informatikai, automatizálási forradalma alapvetően változtatja meg Európa és Magyarország mezőgazdaságát. A gépesítés elterjedése óta ez lesz a legnagyobb fordulat, és végre fenntartható irányba.

 

Az agrárium informatikai, automatizálási forradalma alapvetően változtatja meg Európa és Magyarország mezőgazdaságát, a gépesítés elterjedése óta ez lesz a legnagyobb fordulat, és végre fenntartható irányba.

 

Kukorica
A gazdák többsége nyitott a biogazdálkodásra, de bevezetését feltételekhez kötik (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Élnek hamis sztereotípiák a biogazdálkodásról

A felmérésben 88 százalék volt az elvben, és 58 százalék a gyakorlatilag is nyitott válaszadók aránya a biogazdálkodásra, ami alátámasztja, hogy az agrártársadalom szemléletben megérett a biogazdálkodás széles körű, gyors terjedésére. Ugyanakkor sok esetben élnek hamis sztereotípiák a biogazdálkodásról, a félelmek egy része az elégtelen tájékozottságra vezethető vissza.

Az összefoglaló szerint az elv és a gyakorlat közötti különbséget jól szemlélteti, hogy csak a válaszadók 12 százaléka zárkózott el kategorikusan attól, hogy a biogazdálkodást másnak ajánlja, ugyanakkor a saját átállásával kapcsolatban már 35 százalék mondott nemet.

 

Forrás: MTI