fbpx

Átalakul a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszer

Írta: - 2014 október 01.

Átalakul a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszer szervezeti struktúrája az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) intézkedéseinek megvalósulását segítő szaktanácsadási rendszerről szóló jogszabályi változások miatt – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint október elsejétől a NAK látja el az Országos Szaktanácsadási Központ feladatait. A feladatok átvételével folytatódik az új, a gazdák érdekeit és igényeit szolgáló egységes gazdatámogató rendszer építése. Így a módosuló FVM-rendelet értelmében a továbbiakban a NAK szervezi a mezőgazdasági szaktanácsadók képzését, továbbképzését és vizsgáztatását, értékeli a mezőgazdasági szaktanácsadók munkáját és a Területi Szaktanácsadási Központokat, valamint ellátja a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság titkársági teendőit.

A kamara feladata lesz a kapcsolatépítés az Európai Unió tagországainak mezőgazdasági szaktanácsadó szervezeteivel, illetve a magyar mezőgazdasági szaktanácsadás nemzetközi képviselete. A NAK látja el a Regionális Szaktanácsadási Központok irányításával összefüggő, az Irányító Hatóság által delegált feladatokat, és működteti a Mezőgazdasági Szaktanácsadási Rendszert (MSZR) segítő Integrált Elektronikus Rendszert (IER). Az IER-t érintő kérdésekkel ezen túl is a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézethez (NAKVI) fordulhatnak az érdeklődők. A szaktanácsadáshoz kapcsolódó IER működésének folyamatossága érdekében ugyanis a NAK megállapodást kötött a feladatot eddig ellátó NAKVI-val a rendszer üzemeltetéséről, valamint arról, hogy a feladatot – együttműködve a kamarával – a 2007-2013-as uniós programozási időszakra vonatkozóan is ellátja. A NAK a jövőben is számít a rendszer jelenlegi szereplőire, velük együttműködve kívánja megteremteni az igény alapú, egységes, támogatott mezőgazdasági szaktanácsadást. A kamara honlapján egy új tematikus oldalon (szaktan.nak.hu) érhetők el a szaktanácsadással kapcsolatos legfrissebb információk – tartalmazza a tájékoztató.

MTI 2014. október 1.