2018. évi gyártói újdonságok a Väderstadtól

A Tempo precíziós vetőgépek tagadhatatlanul a mezőgéppiac legnagyobb sikernek örvendő szereplői közé tartoznak, amit jól szemléltet, hogy a 4 hónapon át tartó nyári előszezoni akcióban már több mint 200 darabra érkezett megrendelés.


Hidraulikus súlyráterhelés a Tempóhoz rendelhető opció

Vetés - még nagyobb pontossággal

Az idei év októberétől a Tempo L szemenkénti vetőgépcsalád újabb változatokkal bővül, melyek közül nagyobb érdeklődésre tarthat számot a 700-762 mm sortávú 12, valamint a világrekorder 16 soros modellek „seed only", azaz csak magvetésre alkalmas típusa. Az új modellév újdonsága a hidraulikus súlyrá-terhelés, melynek segítségével akár menet közben is változtatható a vetőkocsikra eső nyomás/súly. Ennek akkor van jelentősége, amikor egy-egy táblán belül is eltérő talajviszonyok mellett dolgozunk, ugyanis lazább szerkezetű foltokhoz érve csökkenthető, míg kötöttebb táblarészekben növelhető a nyomás. A hidraulikus súlyráterhelés akkor is hasznos opció, amikor a sekély vetésmélység miatt csökkenteni vagy a leürülő vetőmagtartályok miatt kissé emelni kell a vetőkocsik nyomását. A rendszer az E-Controlvezérlésen keresztül szabályozható, és utólag nem építhető rá korábban vásárolt vetőgépekre. A Tempo vetőgépeken bemutatott másik újdonság az ún. állítható rugóterhelésű sortisztítókerék, amely jobban leköveti a talaj felszínét, mint a korábbi merev változat. Az új típusú, gondozásmentes sortisztítókerék a Väderstad saját üzemében készül, 4,8 mm vastag, nagy kopásállóságú, V-55 típusú acélból. A változtatható sortávolságú Tempo V modell piacra lépése óta egyre több gazdaság használja a precíziós vetőgépét cukorrépa vagy repce 450 mm-es sortávolságra történő vetéséhez. Ezt segítendő a Väderstad a 2018 évi újdonságok között bemutatja az aprómagok vetéséhez ajánlott szettet, amelynek főbb eleme a rugóterhelésű nyomókerék, a 7 különböző pozícióban állítható zárókerék, valamint a magadagoló házban helyet kapó, légáramlást segítő rács. Az egység felszerelésével nagyobb pontossággal vethetünk aprómagvú növényeket, mint pl. cukorrépa vagy repce.

A Väderstad gabonavetőgépeit megújító programja 3 évvel ezelőtt indult, melynek eredményeképpen mind a Rapid, mind pedig a Spirit típusok lényeges modellfrissítésen estek át, így 2018-ra mindössze néhány apró további fejlesztés maradt. Ilyen például a pneumatikus Rapid A vetőgépekhez rendelhető új, kombinátor kapás magágykészítő-egység, vagy például a Spirit 600-900C kombi vetőgépek műtrágyatartályának és az abba integrált ventilátornak az újratervezése.


Tempóhoz rendelhető aprómagvető-készlet


Ferox, a Väderstad új könnyű kultivátora

Újdonság stabil alapokon

Új talajművelő munkagépcsaládként mutatkozik be a Ferox, amely a nagysikerű NZ Aggressive magágykészítő család alapjaira épül, és 5, 6, 7, valamint 9 m-es munkaszélességben érhető el. A munkagép erős, csavartrugós kapákkal készül, és két változatban rendelhető, hasmagassága 18 cm-rel nagyobb, mint az NZ kombinátoroké. A 6 gerende-lyes típus kapaosztása 11 cm, míg az 5 gerendelyesé 12 cm. Mindkét változat alapfelszereltsége a mellső, hidraulikusan állítható CrossBoard simító. A Ferox kiválóan használható tarlómunkákra, szántások elmunkálására, valamint - csökkentett menetszámú technológiákban - magágykészítésre is, hiszen jobban megbirkózik a felszínen hagyott szármaradvánnyal, mint az NZ.

Műtrágyázás differenciáltan!


TopDown műtrágya-kijuttató egységgel

Egyre nagyobb igényként fogalmazódik meg a gazdálkodók körében a talajműveléssel egy menetben történő műtrágya-kijuttatás, hiszen a talajba bekerült hatóanyag jobban hasznosul, kevesebb nedvesség kell a feltáródáshoz. Végül, de nem utolsó sorban, lehetőség nyílik a különböző talajrétegek eltérő mértékű trágyázására is.


Osztott kijuttatást lehetővé tévő műtrágyacsoroszlya

A Väderstad TopDown és Opus kultivátoraira épített műtrágya-kijuttató rendszer alapegysége a traktor mellső függesztő szerkezetére kapcsolt, 2200 literes FrontHop-per műtrágyatartály, a munkagép vázára rögzített elosztófej, valamint a kapáknál elhelyezett csoroszlyák. Egy 5 méter munkaszélességű kul-tivátor 350 kg/ha műtrágyát tud kijuttatni 15 km/h átlagsebességnél kizárólag a talajba, vagy teljes mértékben a felszínre, de tetszés szerint 50-50%-ban megosztva is. A rozsdamentes acélból készülő csorosz-lyák ötletes csapólapos megoldása miatt nyílik lehetőség a műtrágyadózis rétegenkénti megosztására.


Az új CrossCutter Disc

Ultra sekély művelés – megoldás számos problémára

A Väderstad 5 évvel ezelőtt mutatta be ultra sekély talajművelési technológiáját, amely a Carrier rövidtárcsákra felszerelhető két eszközre, a CrossCutter Knife késes hengerre és a CrossCutter Disc tárcsára épül. A technológia lényege a 0-3 cm-es talajrétegben végzett nagyon sekély talajmunka, amely lehetőséget teremt arra, hogy pl. repcetarlón az elper-gett magok (a magráta akár 40-300-szorosa) közel 100%-a csírázásnak induljon és kikeljen, így csökkenhet az árurepcében következő években megjelenő árvakelés aránya, ami jelentősen csökkenti a termésátlagot, akár hektáronként 200-700 kg-mal is. Az ultra sekély művelés megoldást jelenthet nehezen irtható gyomok korlátozására (pl. ecsetpázsit), a kukoricaszárban áttelelni készülő molylárvák jelentette veszély mérséklésére, valamint a takaró- és zöld-trágyanövények állományának felszámolására. Az új fejlesztésű CrossCutter Disc az elődjénél sokoldalúbban használható, hiszen a nagy, akár 20 km/h menetsebességnél végzett rendkívül intenzív talajművelés miatt, kiválóan alkalmazható gabonatarló hántására is, vagy akár a szántott talajok elmunkálására. A 480 mm átmérőjű, V-55 acélból készülő hullámos tárcsa jobban megbirkózik a nagy mennyiségű szármaradvánnyal, mint a korábbi típus. A következő évtől kezdődően az 510, valamint 610 mm-es lapokkal szerelt Carrier L és XL rövidtárcsák ún. Double SteelRunner hengertípussal (dupla acélhenger), választhatóan V vagy X-elrendezésű tárcsás rendszerrel, valamint a függesztőkarokról történő vontatást lehetővé tévő, újfajta vonórúddal is megrendelhetők. Az új opciók tovább szélesítik a Carrier L/XL felhasználási lehetőségeit, hiszen segítik az eltérő talaj- és technológiai körülményekhez való jobb alkalmazkodást.

Az itt bemutatott újdonságok mindegyike látható lesz a svéd gyártó standján a november 12-18. között megrendezésre kerülő hannoveri Agritechnica kiállításon.

Dr. Kalmár Tibor

ügyvezető, Väderstad Kft.