fbpx

2021 is erős év lesz a sertéságazatban

Írta: - 2021 március 17.

2020-ban az EU sertéshústermelése és -exportja rekordot döntött. Az USDA elemzői 2021-ben egy új termelési csúcsot várnak, de a sertést már nehezebb lesz eladni, új piacokat kell találnia a közösségnek. A szarvasmarha-állomány tovább fog csökkenni 2021-ben, ami a tejtermelést nem érinti hátrányosan, a marhahús előállítása azonban a nemzetközi piacon versenyképességi problémákkal küzd.

 

sertes vagohid
Idén még több szállítmány érkezik a vágóhidakra (Forrás: MCS Vágóhíd)

 

Egyre kevesebb tehénnel egyre több tej

2021-ben az előrejelzések szerint az EU szarvasmarha-állománya tovább csökken (kivéve az írországi tejelőállományt és a közép-európai állományokat). Az EU tejelőállománya az ágazat megnövekedett hatékonysága miatt csökken (évente 1,6 százalékkal nő a beszállított tej mennyisége), míg az uniós húsmarhaállomány az ágazat versenyképtelensége okán zsugorodik (a támogatások tartják életben). Az USDA-jelentés kiemeli, hogy 2020-ban a marhaállomány több közép-európai országban – Lengyelországban, Magyarországon, Bulgáriában, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában és a balti államokban – a támogatásoknak köszönhetően bővült, míg az Ibériai-félszigeten – Spanyolországban és Portugáliában – az exportpiaci lehetőségek miatt nőtt. A többi európai államban csökken a húsmarhák száma.

A szarvasmarha-állomány csökkenésével a marhahústermelés és -fogyasztás is mérséklődik. 2020 tavaszán a marhavágást megzavarta a koronavírus kitörése, de a logisztikai és vágóhídi korlátozások hatása az év végére megszűnt. 2020-ban a kereslet hiánya miatt csökkent az EU-ba beszállított marhahús mennyisége, míg az exportja növekedett. így az EU 2011 óta először vált ismét nettó exportőrré ebből az árucikkből. 2021-ben az előrejelzések szerint a HoReCa szektor nyitásával a marhahús behozatala ismét a korábbi, magasabbra szintre áll vissza. A marhahús exportpiaca is bővülhet.

 

A sertésszektor legyűrte a nehézségeket

A Covid-válság ellenére az EU sertéshústermelése és -exportja rekordokat döntött 2020-ban. Az EU sertéságazata 2020-at az előző évinél nagyobb kocaállománnyal kezdte, számítva az erős – elsősorban kínai – keresletre. Ugyanakkor számos kihívást kellett legyőzni az év folyamán. Északnyugat-Európában (különösen Németországban) az ágazat teljesítményét fékezték a járvány miatt bevezetett vágóhídi óvintézkedések, csökkentett műszakok. Az év utolsó negyedévében azonban kiegyenlítődtek a vágási kapacitások, és a sertésátvételi zavarok lényegében megszűntek. Nagyobb bajt okozott az afrikai sertéspestis felbukkanása Németországban, ami lezárta a német export előtt a világpiacot. Hollandia és különösen Spanyolország azonban fokozatosan átvette a németek helyét a kínai piacon, és enyhítette az európai túlkínálatot.

 

A talpon maradók ráerősítenek

A Covid és a sertéspestis eredményeként az EU sertésszektora 2021-ben kisebb kocaállománnyal indul. A kocák számában jelentős csökkenéseket jelentettek Németországból (-121.000 egyed) és Hollandiából (-96.000 egyed). A német sertéságazat már 2020 előtt válságban volt, de a sertéspestis kitörésével a válság súlyosbodott. Hollandiában a kormány kivásárlási programot hajtott végre a mezőgazdaság nitrát-kibocsátásának csökkentésére, emiatt ma kevesebb állattartó telep működik az országban. A kocaállomány bővüléséről Franciaországban (+64.000 egyed), Lengyelországban (+58.000 egyed), Dániában (+29.000 egyed) és Bulgáriában (+15.000 egyed) számoltak be. A francia és a dán kocaállomány bővülése részben annak köszönhető, hogy a vágások túl lassú ütemben zajlanak. Lengyelországban a baromfihús-termelés csökkenése (a madárinfluenza-járvány miatt) szerepet játszott a sertéslétszám növekedésében. A 2020 decemberi spanyol kocaállomány (2,58 millió egyed) pedig szinte változatlan a tizenkét hónappal korábbihoz mérten.

2021-ben a takarmányárak emelkednek, ugyanakkor az export nehezebbé válik. A humán és állategészségügyi járványok hatására kialakult válságban kihullanak a termelésből a kevésbé hatékony gazdálkodók, a talpon maradók viszont fokozzák a termelékenységet. Az USDA szerint ez szolgál majd egy új sertéskibocsátási rekord alapjául 2021-ben, és új csúcs születhet a vágóhidakon: 263,5 millió hízó kerülhet bárd alá. Mivel ez az új rekordmennyiség fokozott versenyben lesz a világban, az EU-nak a piacok diverzifikálására kell törekednie ebben az évben.