fbpx

30 év után újra van magyar traktor!

Írta: Kohout Zoltán - 2016 április 07.

Garázsból indult a sikertörténet, amely egyben figyelmeztetés is: elveszhet a magyar tudástőke

Harminc év után ismét magyar építésű traktort fejlesztett a hazai agrárgépszakma – írja az lapunk, az Agrárágazat áprilisi száma. A régi Dutra műszaki alapjait innovatív módon megújító fejlesztésre egy dinamikusan fejlődő és gyarapodó magyar vállalkozás szánta el magát, két év múlva akár a sorozatgyártást is megkezdhetik.

Magyarországon 30 éve nem gyártanak, fejlesztenek traktort, ugyanakkor a magyar gazdák-gazdaságok egy részének a körében határozott igény van az 50-80 lóerős ilyen gépek elérhetőségére. Az Agrárágazat című szakmai havilap értesülése szerint ennek az igénynek a kielégítése érdekében vágott bele egy Bács-Kiskun megyei gépipari cég a maga korában népszerű és bevált Dutra traktorok újratervezésébe. – A célunk az volt, hogy könnyen és olcsón szervizelhető, megfizethető karbantartási igényű és kis költséggel üzemeltethető, ugyanakkor a változatos terep- és talajviszonyok közt is jól teljesítő traktort építsünk a kis- és középgazdaságok számára – mondta az Agrárgazdaság riporterének a vállalat okleveles gépészmérnöke, aki nemcsak a régi Dutra ma már szépkorú tervezőjével konzultált a tervezés során, hanem talaj- és rezgéstani szakértőkkel, agrártechnológusokkal és persze a gazdák-gazdaságok képviselőivel is.

A négy azonos méretű keréken futó, 50 és 80 lóerős, Kubota-motorokkal meghajtott traktorok első példányát áprilisban és májusban mutatjuk be Hódmezővásárhelyen és a kiskőrösi Dutra Napokon is, majd az egyéves nyúzópróba után, 2017-ben meglesz a nullszéria,

2018-tól pedig akár a sorozatgyártás is elkezdődhet.

– Ez a történet 1983-ban, a családi házunk garázsában kezdődött, amikor elkezdtünk önindítók és generátorok javításával foglalkozni, aztán egyre szélesebb körben mind több profilt vállaltunk. A kezdeti párfős apparátushoz képest ma 220 alkalmazottal gyártunk 3000 féle terméket heti 400 ezer darabos nagyságrendben. Ez lehetővé teszi, hogy minden évben több tízmillió forintot költsünk kutatás-fejlesztésre, innovációra. Így született az új magyar traktor is. Ugyanakkor ez a siker egyben figyelmeztetés is: már nemcsak szakképzett munkásokat nehéz találni az iparágban, de félő: mindaz a tudástőke is elveszhet, ami ma még rendelkezésére áll Magyarországnak – nyilatkozta az Agrárágazatnak a vállalkozás vezetője.

A cikk teljes terjedelmében az Agrárágazat áprilisi számában olvasható!

Kép, szöveg: KohoutZ