fbpx

Pályázati aktualitások

Írta: Szerkesztőség - 2012 május 17.

I. Támogatás fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2012. évben

Egy szakmai portál előzetes anyaga szerint két rendelet tervezetet követően várhatóan április második felében kihirdetik a nagy érdeklődéssel várt új VM rendeletet, mely több ponton lényegesen eltér majd az előző kiírástól. Az április elején megjelenő rendelet tervezet alapján ezt ismertetjük röviden, természetesen az egyeztetéseket követően a munkaanyag még változhat. A rendelet tervezet szerinti információkat azért közöljük előzetesként, mert a következő lapszám megjelenéséig a speciális (elektronikus űrlapkitöltő szolgáltatással) beadási feltételek miatt akár le is zárhatják a kérelmek benyújtását. Aki számára érdekes lehet a jogcím, kövesse a fejleményeket az MVH honlapján.

 

A támogatás jellege – Mire kaphatunk támogatást?

Vissza nem térítendő, jövedelempótló támogatás vehető igénybe egy alkalommal költségek fedezetére vagy fejlesztési célra a mezőgazdasági tevékenység megkezdéséhez.

A támogatás lehetőséget nyújt a mezőgazdasági tevékenységgel összefüggésben ingatlan és termőföld vásárlásra, épület építésre, felújításra, új, illetve használt gép-technológia beszerzésre, tenyészállat vásárlásra is.

 

A támogatás igénybevételének feltételei

Támogatás igénybevételére jogosult az a személy, aki:

  • a támogatási kérelem benyújtásakor elmúlt 18 éves, de a 40. életévét még nem töltötte be,
  • gazdaság vezetőjeként, első alkalommal új gazdaság létrehozásával vagy meglévő gazdaság átvételével kezd gazdálkodni,
  • rendelkezik mezőgazdasági szakképesítéssel vagy végzettséggel.

Az üzemeltetési kötelezettség a támogatási kérelmet jóváhagyó határozat jogerőre emelkedését követő év január 1-jétől számított ötödik naptári év végéig tart.

Nem vehet igénybe támogatást az, aki a támogatási kérelem benyújtása előtt már nyújtott be agrár, vagy agrár-vidékfejlesztési célú támogatási kérelmet, vagy pályázatot az MVH-hoz.

Kivételt képez a kizárás alól az aki AVOP és EMVA Fiatal gazdálkodók induló támogatásra nyújtott be pályázatot, támogatási kérelmet, és azt az MVH nem hagyta jóvá és erről jogerős döntéssel rendelkezik.

Kivétel még ha felülvizsgálat, vagy bírósági eljárás nincs folyamatban, továbbá a támogatási kérelem benyújtási időszak megnyílta előtt, az egyéb jogcímre benyújtott pályázatát, támogatási kérelmét az arra vonatkozó támogatási határozat jogerőre emelkedése előtt visszavonta.

Továbbá a tehéntej termékpálya szabályozásában alkalmazott kvótarendszerről szóló jogszabály alapján az országos kvótatartalékból történő, közvetlen értékesítési és beszállítási tejkvóta térítésmentes igénylésére nyújtott be kérelmet, vagy örökösödés útján történő átszállás miatt nyújtott be átírás iránti kérelmet.

 

A támogatás forrása, keretösszege, mértéke

A támogatás keretösszege legfeljebb 4 milliárd forint, ez várhatóan 320-330 db pozitív elbírálású kérelmet jelent.

A támogatás összegét a 4. év végére vállalt gazdasági méret nagysága alapján állapítják meg, ennek megfelelően a támogatás:

  • 4-7 EUME nagyságú üzemméretnél 20000 eurónak,
  • 7-10 EUME nagyságú üzemméretnél 30000 eurónak,
  • 10 EUME feletti üzemméretnél 40000 eurónak megfelelő forintösszeg.

 

A támogatási kérelem benyújtása, elbírálása

A támogatási kérelem főlapja 2012. május 14. napján 0 óra 00 perctől kezdve, ügyfélkapus azonosítással az MVH honlapján található elektronikus űrlapkitöltő szolgáltatás segítségével nyújtható be.

A támogatási kérelem főlapjára vonatkozó benyújtási időszak utolsó időpontja a rendelkezésre álló keretösszeg 200 %-ának megfelelő összeghatár elérésének időpontja, de legkésőbb 2012. május 31-e.

A támogatási kérelem főlapot alátámasztó mellékleteket 2012. május 15. és 2012. június 15. között lehet benyújtani postai úton az ügyfél lakóhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltségére.

Ha a kérelem főlapjának elektronikus úton történő benyújtása alkalmával az ügyfél helyett annak meghatalmazottja jár el, akkor a postai úton, vagy személyesen benyújtott meghatalmazást legkésőbb a meghatalmazásban szereplő eljárási cselekmény elvégzését megelőzően húsz nappal kell benyújtani az ügyfél lakóhelye szerint illetékes megyei MVH kirendeltségre.

A támogatási kérelem benyújtási időszakot követően hiánypótlásnak helye nincs.

A támogatási kérelmet az MVH a rendelet mellékeltében meghatározott pontrendszer figyelembevételével bírálja el.

 

Változások az előző kiíráshoz képest – Mire figyeljünk?

  • A támogatási jogosultság kötelezettségátadás, illetve jogutódlás keretében nem átruházható.
  • Nem adható támogatás abban az esetben, ha a kérelmező:
    • az értékelési rendszer alapján kapott összes pontja nem éri el a maximum pontszám legalább 50%-át,
    • az értékelő táblázat „A” Szakmai szempontok rész értékelési szempontjai alapján kapott pontjai nem érik el a 40 pontot,
    • az értékelő táblázat „C” Pénzügyi terv rész értékelési szempontjai alapján kapott pontjai nem érik el a 4 pontot.
  • Változott a pontozási rendszer.
  • A támogatási kérelmek benyújtására nyitva álló időszak lerövidül, továbbá felfüggeszthető a rendelkezésre álló keretösszeg 200 %-ának megfelelő összeghatár elérésének időpontjában.
  • A támogatási kérelem főlapját elektronikusan kell feltölteni, a további csatolandó dokumentumokat azt követően postai úton kell majd megküldeni. Az elektronikus felületen a kérelmező meghatalmazottja is eljárhat a kérelem feltöltésekor.
  • A kérelem benyújtását követően hiánypótlásra nincs lehetőség.
  • Az ügyfél a támogatási összeg 90%-ára vonatkozó kifizetési kérelmet a támogatási kérelmet jóváhagyó határozat jogerőre emelkedését követő 90 napon belül köteles benyújtani.

Változások a pontozási rendszerben

Az előző kiírás értékelési szempontjaihoz képest a megmaradó pontszámok belső átcsoportosítása mellett, új szempontként jelenik meg a főállású termelővé válás, az ökológiai gazdálkodási tevékenység végzése, a tanyán, illetve az 1000 fő alatti településen folytatott életvitelszerű tartózkodás, a gazdaságátadás-átvétel,

A működtetési időszak kezdetétől annak teljes időtartama alatt az ügyfél életvitelszerű tartózkodási helyéhez képest a gazdaság legtávolabbi pontja legfeljebb 30 km-es sugarú körön belül található. Korábban ez 60 km volt.

 

Összegzés

A korábbi évek tapasztalatai alapján az egyik legnépszerűbb támogatási kérelem esetében a rendelkezésre álló keret nagyságát, a várható érdeklődők számát és a benyújtási határidő vége előtti kérelembenyújtás lezárásának lehetőségét szem előtt tartva várhatóan a megszerezhető pontok 80 %-át el kell érni, illetve meg kell haladni a kérelem pozitív bírálata szempontjából.

A jogcímmel kapcsolatos híreket, közleményeket ajánlatos folyamatosan figyelemmel kísérni a rendeletet érintő változtatási lehetőségek miatt.

 

II. Várható támogatási kérelmek

Ebben a rovatban a következő hónapokban várhatóan megjelenő agrár- és vidékfejlesztési támogatási jogcímeket foglaljuk össze.

A táblázatban feltüntetve a jogcím státuszát, azaz hogy már megjelent, végleges jogszabályról van-e szó, vagy milyen információra alapozzuk a várható megjelenést.

A hónapról hónapra frissülő információk alapján folyamatosan aktualizáljuk a táblázatot.

 

Jogcím

Beadási határidő

Támogatás

%

Támogatás

Ft – Euro

Státusz

Egyéb információ

Fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása

2012.05.14 – 2012.05.31.

(nem végleges!)

40.000 Euro

Várható

Nincs új kihirdetett rendelet. Várható időpont VM közlemények és tájékoztatók alapján.
Mezőgazdasági termékek érték-növelése

2012. tavasz

40-60 %

1.600.000 Euro

Várható

Nincs új kihirdetett rendelet. Várható időpont VM közlemények és tájékoztatók alapján.
Nem mezőgazdasági tevékenységgé történő diverzifikálás

2012. tavasz

?

?

Bizonytalan

2007-13 közt nem volt még ilyen. Várható időpont VM közlemény alapján.
Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése

2012. nyár

60-65 %

35.000.000 Ft

Várható

Nincs új kihirdetett rendelet. Várható időpont VM közlemények és tájékoztatók alapján.
Turisztikai tevékenység ösztönzése

2012. nyár

60-100 %

35.000.000 Ft

Várható

Nincs új kihirdetett rendelet. Várható időpont VM közlemények és tájékoztatók alapján.
Állattartó telepek korszerűsítése

2012. nyár – ősz

40-60 %

2.757.000 Euro

Bizonytalan

Hivatalos információ nincs a megjelenésről, de az agrártárca szándéka az ágazat erősítése, így lehet számítani az indítására.
Tanyafejlesztési Program

2012. első félév

75-90 %

150.000-30.000.000 Ft

Várható

Nincs új kihirdetett rendelet. Várható időpont VM közlemények és tájékoztatók alapján.
Falumegújítás- és fejlesztés

2012.09.01 – 2012.09.30.

70-100 %

200.000 Euro

Előzetes

Időpont jogszabály módosítás alapján. Feltételek előző kiírás szerint.
A vidéki örökség megőrzése és fenntartható fejlesztése

2012.09.01 – 2012.09.30.

70-100 %

200.000 Euro

Előzetes

Időpont jogszabály módosítás alapján. Feltételek előző kiírás szerint.
Borászati gépek, technológiai berendezések beszerzése

2012.10.16 – 2012.12.17.

20-40%

100.000.000 Ft

Várható

Időpont jogszabály módosítás alapján. Feltételek előző kiírás szerint.

 

III. Pályázati hírek, információk

  • A 2012/2013. borpiaci évben is igényelhető vissza nem térítendő támogatás a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál olyan új borászati gépek és technológiai berendezések vásárlására, amelyek javítják a vállalkozás összteljesítményét. A támogatás feltételeit a 83/2011. (VIII. 31.) VM rendelet szabályozza. A támogatási kérelmeket a 2012. október 16. – december 17. közötti időszakban lehet benyújtani olyan gépekre, amelyeket a gazdálkodó 2012. március 1-jét követően vásárolt meg, és a vételárat a támogatási kérelem benyújtásáig teljes egészében kifizette. A támogatás mértéke mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő igénylők esetében a vásárolt gépek nettó vételárának 40%-a, míg nagyvállalatoknál annak 20%-a. Az odaítélhető támogatás összegének meg kell haladnia az 1 millió forintot, de nem lehet több mint 100 millió forint. A 2012/2013. borpiaci évben ezen a jogcímen 4 millió euró támogatás fizethető ki.
  • Április 2-án megnyílt az egységes kérelem elektronikus kitöltő felülete, amelyet az MVH honlapján lehet elérni. Az előző évhez képest 5 új jogcímmel bővült az igényelhető támogatások száma. Az egységes kérelem elektronikus kitöltő felületen lesz lehetőség a kertészeti ültetvények korszerűsítése, korszerű ültetvények telepítése támogatási kérelem kifizetési kérelmének benyújtására is.

 

Somogyi Tibor – Tavaszi Attila

Som-Tan Pályázati Tanácsadó Iroda – Bábolna