fbpx

Tápanyagellátás és stresszoldás szőlőben biológiai készítményekkel: NovaFerm® biológiai stimulátorok használata szőlőben

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 június 02.

A szőlészet a mezőgazdasági tevékenység egyik meghatározó ágazata, amelynek hatékonysága nagyban függ az éghajlati adottságoktól, szorosan összefüggve a klímaváltozással, amely a csapadék egyenetlen eloszlásában és a szélsőséges hőmérsékleti értékekben mutatkozik meg leginkább. Ez a két abiotikus tényező együtt és külön is erős stresszhatást okozhat a szőlőben, így befolyásolva annak hozamát és minőségét.

 

Bevezetés

Az aszály okozta stressz kapcsán az öntözés tűnik az egyik legkézenfekvőbb lehetőségnek. De valóban az öntözés lenne a legegyszerűbb megoldás? Helyesen felismerjük-e azt az időpontot, amikor tényleg öntözésre van szükségünk? Elsősorban tudnunk kell azonban, hogy az öntözés nagy hatással van a gyökérzet természetes fejlődésére, valamint a szőlő fiziológiájára.

A szőlészek arra törekednek, hogy megőrizzék boraikban a termőhelyi, „terroir” jellegzetességeket, melyeket az egészséges, hiánybetegségektől és negatív hatásoktól nem szenvedő állományokból származó borok fognak jól mutatni. Ezért a stresszhatások kivédésében a természetes megoldásokra kell törekedniük, amelyekre a biológiai stimulátorok alkalmazása kínál egyszerű és természetes megoldást. Ezeket a mezőgazdaság több ágában már széleskörűen használják. A biológiai stimulátorok olyan anyagokat, mikroorganizmusokat és bioaktív faktorokat tartalmaznak, amelyek javítják a tápanyagok felvételét, optimalizálják azok hasznosulását, növelik az abiotikus és biotikus stresszhelyzetekkel szembeni toleranciát, javítják a termés minőségét (European Biostimulant Industry Concil, 2013).

A mikrobiális együttélés vagy esetleg szimbiózis a növények és a mikrobák közötti olyan speciális kölcsönhatás, amelyben a növények együttműködnek a mikroorganizmusokkal, és olyan kulcsfontosságú folyamatokban vesznek részt, mint például a tápanyagfelvétel, a növények termőképessége, valamint a biotikus és abiotikus hatásokkal szembeni ellenálló képesség (Van den Koornhuyse et al., 2015).

 

Táblázat

 

A mikrobiális biostimulátorok alkalmazása nem jelent mesterséges beavatkozást a növények életciklusába, mert azok különféle mikroorganizmusokkal élnek együtt. A biostimulátorok használatával a hasznos mikroorganizmusok aránya megnövekszik, ezért ez egy fenntartható módja a növények stresszoldásának (Yalkin et al., 2017; Sangiorgio et al., 2020).

A vízhiány okozta stressz megnöveli a másodlagos növényi anyagcseretermékek szintjét. Köztudott, hogy az aszállyal együtt más stresszhatások is fellépnek, mint például az UV és a magas hőmérséklet okozta negatív hatások. Mindezek befolyásolják a növény természetes biokémiai folyamatait, közvetlenül az anyagcserét vagy a másodlagos metabolitok képződését. Vasconcelos és Garofalo Chaves (2019) szerint, ha a növények vízhiánynak vannak kitéve, a képződő szabad gyökök károsítják a sejteket, de a biostimulátorok antioxidáns hatásukkal megerősítik a növény természetes védelmi rendszerét. A növények és a mikroorganizmusok kölcsönhatásának biológiai, fiziológiai és molekuláris vizsgálata alátámasztotta, hogy létezik a mikroorganizmusok által kiváltott növényi stresszre adott válasz (Farrar et al., 2014), amely kiválóan aktiválhatja az abiotikus stresszel szemben kiváltott toleranciát (Jang et al., 2009) vagy ugyanúgy a biotikus stresszfaktorokkal szembeni rezisztenciát is (Pieterse et al., 2014).

A mikrobiológiai eredetű biostimulátorok alkalmazása során nincs szermaradék, alacsony fitotoxicitással rendelkeznek, és kevésbé hajlamosítanak rezisztencia kialakulására, ezért különösen előnyös a használatuk a környezet számára (Sangiorgio et al., 2020).

 

Eredmények

Szőlőtermesztésben a Mendel Egyetem Brno melletti kutatóállomásán, Ledṅicén 2019 óta végzünk gyakorlati kísérleteket és termesztéstechnológia-beállítást a NovaFerm® termékekkel. A készítménycsalád tagjai különböző mikroorganizmusok keverékei: spóraképző baktériumokat és ezek által termelt növényi hatóanyagokat és enzimeket tartalmaznak.

A NovaFerm® DUAL: Azotobacter vinelandii, Azospirillum lipoferum, Bacillus licheniformis;

a NovaFerm® SIRIUS: Bacillus licheniformis (*);

a NovaFerm® ORION: Bacillus thuringiensis és Photorhabdus luminescens (*) fajok szelektált és szellemitermék-védelemmel ellátott törzseit tartalmazza.

A NovaFerm® DUAL és a NovaFerm® SIRIUS első kísérleti alkalmazására 2019-ben került sor. A szőlő már az első évi vizsgálatokban egészségesebb és erőteljesebb növekedéssel reagált a kezelésekre. A csapadékszegény évben a stimuláló hatás látványosabb volt. A kezelések pozitív hatással voltak a bogyó méretére és a fürt szerkezetére is. A szőlőfürtök nagyobbak és lazábbak voltak, ezáltal állományszinten kevésbé voltak fogékonyak a rothadásos betegségekre. 2019-ben a készítmények stresszoldó hatása nagyon jónak bizonyult, és ezt a tapasztalatot kaptuk 2020-ban is, két szőlőfajtán végzett kísérletben. 2020-ban kísérletet végeztünk szürkebarát és chardonnay fajtákkal. A kísérletben felhasznált készítményeket, azok dózisait és a kijuttatási időpontokat az 1. táblázat tartalmazza.

A kísérletek kiértékelésekor a vizuális szemrevételezés és értékelés is nagyon fontos szempont volt. A kezelések pozitívan befolyásolták a szőlő növekedését, így a szőlőtőkére gyakorolt hatásuk világosan látható volt. A 2. táblázatban foglaltuk össze a vizuális értékelés tapasztalatait fajtánként. Minden kezelés pozitívan hatott a növény növekedésére, valahol nagyon erőteljes növekedéshez vezetett. A tőkék általános kondíciójára gyakorolt hatása kiemelkedő; különösen a gombabetegségek megjelenésének gyakoriságára volt pozitív hatással.

 

Táblázat Táblázat Táblázat

 

A morvaországi szőlőültetvényekben 2020-ban több helyen a cukortartalom növekedésének kedvező időjárási feltételek szeptemberben adódtak, viszont a cukorfelhalmozódás dinamikája csak lassú változást mutatott, a késői szüret sem jelentett hatékony megoldást a problémára. Az 1. grafikon mutatja a cukortartalom összehasonlítását mindkét fajta esetében. Különösen a szürkebarát cukortartalma ért el kiugró értéket a kezeletlen kontrollhoz képest. A cukortartalommal elért eredmények a magyar mezőgazdasági szakigazgatás által már korábban is visszaigazolt mérési adatok (2011, Eger). Emellett a kezelések pozitívan befolyásolták minden esetben a sav-cukor arányt, továbbá a borászati szempontból fontos asszimilálhatónitrogén-tartalmat is.

 

Grafikon
1. grafikon. Cukortartalom változása fajtánként

 

A 2. grafikonon a chardonnay fajta hozamértékeit foglaltuk össze.

 

Grafikon
2. grafikon. Chardonnay tőkénkénti termése a kontroll %-ában

 

A tőkénként adott termésmennyiségek fajtától függetlenül a kezelt területeken magasabbak voltak. A bogyók átlagos mérete is jól jelzi a szőlőtőke potenciális megnőtt termőképességét (3. grafikon).

 

Grafikon
3. grafikon. Átlagos bogyótömeg betakarítás után, a kontroll %-ában

 

Az eredmények azt mutatják, hogy a NovaFerm® készítményei eredményesen alkalmazhatóak a szőlőt ért stresszhatások csökkentésére. A készítmények hatása 2 éves kísérleti ismétlésben tartamosnak mutatkozik, a rendszeres kezelések száma kevesebb, mint a hagyományos lombtrágyák esetén. Ezeket akkor célszerű alkalmazni, amikor a stresszhatások jelentkeznek. A szőlő intenzív növekedéssel reagál a kezelésekre, ez meghatározza az alkalmazások számát is, mert a szőlő hajtásnövekedésének kiegyensúlyozottnak és harmonikusnak kell lennie. A túlzott hajtásnövekedés nagy mennyiségű (főleg nitrogén) tápanyagot használ fel. A NovaFerm® termékek használata nemcsak feltétlenül azonnal felvehető tápanyagok kijuttatását jelenti, hanem serkentik a szőlő természetes fiziológiai (enzimatikus és biokémiai) folyamatait. Elősegítik az optimális anyagcserét, aktiválják a fotoszintézist, segítik a víz és tápanyagok felvételét, ezzel csökkentik a stresszhelyzetre adott negatív válaszokat. Alkalmazásuk kiemelten ideális azokban az évjáratokban, amikor a szőlőt stressz éri az aszály és magas hőmérséklet miatt. Ilyen esetben a vegetáció alatt legalább 3 kijuttatása javasolt. Első alkalommal a virágzás után, mert ilyenkor gyakran előfordul aszály és magas hőmérséklet által okozott stressz, ezt a 2019-es kísérleteink megerősítették. 2020-ban kevesebb stresszhatás érte a szőlőt. A NovaFerm® készítmények pozitív hatással voltak a fotoszintézisre és a cukor és egyéb beltartalmilag is fontos mutatók természetes bioszintézisére is, amit jól mutat a kontrollhoz képest megnövekedett mustcukortartalom. Előnyére változott a sav-cukor arány, mely harmonikusabb borokban köszönt vissza. A NovaFerm® biológiai stimulátor stresszoldó termékei természetes és hatékony megoldást jelentenek arra, hogy a szőlőt érő negatív stresszhatásokat kiküszöböljük. Alkalmazásának alapvető feltétele a szőlőültetvény alapos ismerete. A termékcsalád tagjai nem konvencionális kémiai trágyák, amelyeket egy előre meghatározott séma szerint kellene felhasználni, hanem egy fontos és hatékony segítséget nyújtó készítmény.

 

NovaFerm logó

 

Köszönetnyilvánítás:

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a brnói Mendel Egyetem lednicei kutatóállomását vezető Dr. Pavel Pavluoṥek mérnök úrnak a többéves közös munkánkhoz nyújtott segítségért és a termékfejlesztéshez nyújtott rengeteg hasznos tanácsáért is.

 

Pavel Pavluoṥek1, Kovács János2, Harcsa Marietta3, Kiss Gábor4

1. Mendel Egyetem, Agrártudományi Kar, Szőlészeti Intézet, Csehország, kutatóállomás-vezető
2. AlterEco Sro, Szlovákia, ügyvezető igazgató
3. Nova Scienta Kft., Magyarország, növényorvos, szaktanácsadó
4. Nova Scienta Kft., Magyarország, szakmai igazgató

 

www.novascienta.com

Nova Scienta