fbpx

LEMKEN Koralin hibrid kultivátorok, egy zöldebb jövőt garantálnak!

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 szeptember 10.

Új koncepció a talajművelésben: hibrid kultivátor, ugyanis egy gépen belül megtalálhatóak a tárcsás művelőelemek, illetve a szántóföldi kultivátorokon ismert kapák is.

 

Hibrid kultivátor, LEMKENNagy múltú, sikeres mezőgazdasági gépgyártó (Fotó: LEMKEN)

 

A LEMKEN 240 éves múltra visszatekintő sikeres mezőgazdasági gépgyártó

Sikeres, hiszen mindig az előre mutató, innovatív gépekben fejlesztésében gondolkodott. Ezzel olyan új megoldásokat fejlesztett ki melyek ma már a talajművelés sztenderdjeiként emlegetünk. A mezőgazdaságnak a talajművelés egy folyamatosan fejlődő eleme, mely folyamatosan új kihívásokkal állítja szembe a gazdálkodókat.

Az extrém időjárás, különösen a hosszan tartó száraz, csapadék szegény időszakok új fenntartható talajművelési gyakorlatot követelnek meg a gazdálkodóktól. A talajvíz megőrzése napjaink egyik legmeghatározóbb feladatává vállt.

Továbbá a vetésforgóban alkalmazott növényfajok számának lecsökkenése (gyakran 2-3 növényről beszélünk) magában hordozza a kockázatot, hogy a veszélyes gyomokban rezisztencia alakul ki a gyomirtó szerekkel szemben, tehát egyetlen megoldásként a mechanikus gyomirtás marad a kezünkben. A Glyfozát hatóanyag kivonása is folyamatos, több nyugat európai országban már tiltott a használata. Ez sem segíti a gyomokkal szembeni harcot a jövőt illetően.

 

Hibrid kultivátor, LEMKENAz új fenntartható talajművelési gyakorlatot támogató mezőgazdasági gép (Fotó: LEMKEN)

 

Új koncepció

Ezen folyamatokat felismerve egy teljesen új koncepciót dolgozott ki a LEMKEN. Ennek a koncepciónak a neve a Hybrid kultivátor nevet adták.

Hibrid, hiszen egy gépen belül kombináltan megtalálhatóak a tárcsás művelőelemek, illetve a szántóföldi kultivátorokon ismert kapák is. Ennek természetesen nagy jelentősége van. A tárcsák függőlegesen elvágják a talaj felső részét, és a kapáknak tiszta talajfelszínt hagynak, az eltömődés mentes munkavégzés miatt. Minden kapa előtt 3 darab gömbsüveg tárcsalap fut így akár nagy tömegű szármaradvány esetében is garantálható a megfelelő munkavégzés.

Mind a tárcsasor, mind a kapák kiosztása teljesen szimmetrikus, így oldalra húzás mentesen fog a kultivátor a traktor után futni. A tárcsalapok laprugó karokkal rögzítettek, így a túlterhelés elleni védelmük megoldott. A kapák esetében 38 cm széles művelő elemekről beszélhetünk, amelyek vízszintes pozíciója a sekély munkavégzést erősíti.

 

De mit jelent a sekély művelés?

A Koralin 9 munkagép egy ultra-sekély kultivátor hiszen a munkamélysége 0-10 cm közötti. Ami egy tökéletes tarlóhántó, tarló ápoló, és magágykészítő géppé teszi a Koralin-t. A munkamélység függetlenül mind a tárcsák mind a kapák esetében külön-külön állíthatóak. A tárcsa sor minden esetben sekélyebben munkamélységben jár, mint a kapák.

A kapák után található egy egyengető pálca sor, majd a gép utolsó elemként a lezáró elemek. A lezáró elemek széles választéka áll rendelkezésre. Hiszen megtalálhatóak a hengerek mellett a pálcás boronák (akár 4 soros, hidraulikusan állítható kivitelben) is. A henger tömörítő nyomása szabadon, és külön állítható. Ezáltal mindig az adott talajkörülményhez leginkább igazodó visszatömörítést tudjuk elérni.

 

Hibrid kultivátor, LEMKENAz új gépsor szerkezeti elemei (Fotó: LEMKEN)

 

A Koralin gerincét egy erős térvázszerkezet adja

A vázba integrált a futómű, így a gép kialakítása kompakt, kis fordulási sugarú munkavégzést garantál. A három darab mellső, és két hátsó mélységtartó kerék segítségével az egyenetlen talajokon is tökéletes a gép talajkövetése. Ez a sekély művelés esetében is állandó munkamélység tartást garantál.

A technológiai ajánlásunk szerint a betakarítást követően a tarlót sekélyen, 3-4 cm mélységben átdolgozva tesszük meg az első lépést. Ekkor a talajkapillárisait átvágva a kipárolgás mértéke jelentősen csökken. Az elszórt gyom-, és kultúrnövények magvait pedig ideális körülmények közé kerülve késztetjük a csírázásra. A talajfelszínen a szár, és tarló maradványok fennmaradnak a sekély munkamélység miatt, melyek árnyékoló hatása miatt is segítenek a talaj nedvesség tartalmát megóvni, illetve ha minimális csapadákot kapunk akkor annak hasznosulása is fokozottabbá válik.

 

A Koralin felszerelhető aprómag vető egységgel is

Ennek köszönhetően a zöldtrágya növények vetése a tarlóhántással egy menetben elvégezhető. A második művelet ütemezése a vetésforgó és az alkalmazott technológia szerint történik. A kigyomosodott tarlón már egy mélyebb munkamélységgel végezzük el.

A Koralin, egy nagy munkasebességre képes eszköz. Minimálisan 12-15 km/h munkatempót igényel. A jelenleg elérhető munkaszélességek 6,6 illetve 8,4 méter. Így a területteljesítménye jelentősen nagyobb, összehasonlítva a rövidtárcsákkal, gruberekkel.

További előnyként kell megemlíteni a rendkívül alacsony fajlagos üzemanyag felhasználást, hiszen a Koralin e tekintetben is példás értékekkel bír.

 

Hibrid kultivátor, LEMKENA működési elv, és a munkamélység (Kép: LEMKEN)

 

Mi a végeredmény?

Egy olyan új típusú munkagép a Koralin ami, alacsony költségekkel, nagy területteljesítménnyel bír. A talajjal szemben kíméletes művelést biztosít. Hiszen csak olyan mélyen dolgozunk vele amennyire szükséges. A szármaradványokat a felszínen hagyva, védi a talajt a káros erózióktól, illetve a kiszáradástól is.

 

LEMKEN Koralin 9 hibrid kultivátor (Videó: LEMKEN)

 

Több információért, kérem keresse a LEMKEN Hungária Kft. munkatársait:

  • Szrnka Péter (+36/30-852-5787), Kelet-Magyarország;
  • Póczik Balázs (+36/30748-5380), Nyugat-Magyarország.

 

Lemken