fbpx

Növényvédelmi Tudományos Napok a Magyar Tudományos Akadémián

Írta: Szerkesztőség - 2013 február 20.

Budapest, 2013. február 19., kedd (MTI) – Az őshonos haszonállatok, valamint a sertéságazat helyzetét tekintették át szakmai fórumon kedden a Vidékfejlesztési Minisztériumban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vezetésével.

 

 

A megbeszélést követően Szieberth István, a miniszter szakmai tanácsadója az MTI-nek elmondta: a két miniszteri tanácsadó testület – a Haszonállatok Génerőforrás Bizottság és a Sertés Stratégia Tanácsadó Munkacsoport – tagjai értékelték a múlt évi tevékenységüket, valamint áttekintették az aktuális helyzetet.

Szieberth István jelezte: a vidékfejlesztési tárca vezetője elégedett volt a testületek munkájával.

A két testület munkáját koordináló vezető rámutatott arra, hogy a magas takarmányárak nemcsak a sertéstartókat, hanem az őshonos állatfajtákkal – például a szürkemarhákkal és a mangalicákkal – foglalkozó állattartókat is sújtják.

A szakértők az egyik fontos kritériumnak nevezték, hogy az őshonos állattartás során ne keletkezzen veszteség, ezek tartásánál ugyanis a génmegőrzés is alapvető feladat.

Szieberth István kiemelte: a sertéstartásban Magyarországnak nem a dán és a holland tömegáruval, tömegtermeléssel kell versenyeznie, hanem meg kell teremteni a piacon elismert magyar minőséget.

Ennek egyik igen fontos eleme, hogy legyen Magyarországon elegendő szaporítótelep, ahonnan egységes minőségű alapanyaghoz juthatnak a termelők.

A szakmai tanácsadó hangsúlyozta: a sertéstartásnak a vidék húzóágazatává kell válnia a tervezett mintegy 3 milliós sertésszámnövelés következtében, a feltételek ehhez adottak.

A sertésstratégia megvalósítása munkahelyteremtéssel is jár, és növeli a vidék megtartó képességét – emelte ki.

A szakember hozzátette: az őshonos állattartás lényegében egy márka, azaz zászlóshajó, amellyel Magyarország minőségi árut tud produkálni.

Ezekre a termékekre is megvan a piaci igény – jelezte.

 

MTI 2013. február 19.