fbpx

A 20 éves Kwizda ismét Szarvason

Írta: Szerkesztőség - 2014 július 14.

Egy születésnap margójára?

A 150 éve alapított osztrák tulajdonú Kwizda vállalatcsoport évek óta piacvezető Ausztriában, és fontos szerepet tölt be a környező országok ipari, kereskedelmi és mezőgazdasági életében. Magyarországi leányvállalata, az 1994-ben alapított Kwizda Agro Hungary Kft. a hazai agrárium egyik stabil beszállítója. Fő tevékenysége a szántóföldi és kertészeti kultúrák növényvédő szereinek kereskedelme, kínálatában gyom- és rovarirtó szerek, műtrágyák, mikrobiológiai készítmények szerepelnek. A 20. születésnap apropóján ebben a szezonban számos termékük akciós áron és kiszerelésben kapható.

A Kwizda Agro Hungary Magyarország egyik meghatározó növényvédőszer és műtrágya forgalmazójaként minden évben bemutatja termékkínálatát a Szarvasi Agrár Zrt. csabacsűdi telephelyén. Győri-Dani József békés megyei területi képviselő vezetésével ezúttal június 16-án láthattuk a legfrissebb eredményeket.

Rovarlárvák kártétele elleni védekezés és termésnövelés

Szinte mindenkinek szembe kell(ett) nézni a repcebolhának, a szántás nélküli technológiával egyre jobban terjedő bagolylepke lárvájának, a mocskos pajornak vagy a repcedarázs álhernyójának kártételével. A csávázószerek kivonásával viszont nem mindegy, hogy milyen rovarölő szerhez nyúlunk. Célszerű megnézni, hogy hosszú hatástartalommal rendelkezik-e, és fontos, hogy a szélsőséges időjárásokban is megállja-e a helyét. Ezeknek a feltételeknek megfelel a Dursban Delta nevű készítmény, melynek gázosodó hatóanyag tartalma fokozatosan tárul fel.

Nagyon szívós és rettentő kitartó kártevők a pattanó bogarak lárvái, az úgynevezett drótférgek. Sajnos ezek ellen rovarölő szerrel nem tudunk védekezni, viszont a Kwizda Agro új biológiai termékkel jelent meg a piacon, a PS Power-rel. A termékben lévő Pannon® Starter a növények kezdeti fejlődéshez szolgáltatja a szükséges tápanyagokat, elsősorban a foszfort. A Bora® WP „hatóanyagát” adó Beauveria bassiana gombafaj a szakirodalom szerint jelenlétével gátolja a különböző talajban élő rovarlárvák elszaporodását, így fejtve ki termésnövelő hatását. Felhasználható kukoricában, vetéssel egymenetben, mikro-granulátumszóró adapterrel közvetlenül a magárokba adagolva, 20 kg/ha dózisban.

Prevenció és starter hatás, vetéssel egy menetben

A talajból támadó gombabetegségek ellen is kifejlesztésre került egy új különleges starter, a PS Perfect. Hatásmechanizmusában a Trichoderma asperellum a talajban lévő gombák (pl. szklerotínia, fuzárium) számára olyan kedvezőtlen körülményeket alakít ki, amely a talaj mikrobiológiai egyensúlyának gyors helyreállását eredményezi. Elősegíti a növényzet gyökérzetének megerősödését, ezáltal a növény magasabb mennyiségű és minőségű termés kinevelésére képes. Felhasználása búzában és napraforgóban vetéssel egymenetben, mikro-granulátumszóró adapterrel közvetlenül a magárokba adagolva javasolt, búzában 30 kg/ha dózisban, napraforgóban pedig 20 kg/ha dózisban.

Már a vetésre készülve

A Limagrain-nel összefogásban a Kwizda egy három az egyben akciót is piacra dobott, melyben az LG Arsenal vetőmaghoz most nagy kedvezménnyel Repce Flex vagy Eco preemergens gyomirtó csomagot adnak fagy- és keléskár biztosítással egyetemben.

Ezen felül, megtalálható ajánlatukban a Route, mely egy új, levédett technológiával előállított, magas cink tartalmú, folyékony lombtrágya, búza, kukorica, olajrepce, fűfélék, burgonya és hüvelyes kultúrák begyökeresedésének elősegítésére, kondíció és sterssztűrőképesség növelésére, valamint a termésbiztonság és termésminőség javítására.

Van, aki túlélte: tapasztalatok sárgarozsda után

Az idei év legnagyobb, gyakorlatilag a gabonatermesztők közös ellensége minden bizonnyal a sárgarozsda volt. Akik viszont időben védekeztek az Eminent® 125 SL gombaölővel, fogékony fajták esetén pedig még további kezelésekkel, meg tudták menteni az állományukat. Ez a folyékony, felszívódó gombaölő szer az összes fontos betegség ellen hatékony. Vizes bázisú kímélő formulációja lehetővé teszi, hogy nyári melegben is perzselési veszély nélkül alkalmazhassuk, és lombtrágyákkal is gond nélkül kombinálható.

A rendezvényen a növényvédelemé volt a főszerep, de a gazdálkodáshoz szükséges szinte minden szakterület képviseltette magát, így a Kwizda Agro Hungary Kft. növényvédelmi technológiái mellett a házigazda Szarvasi Agrár Zrt. valamint a Nagyrét Farm Kft., a StaBák Agro Line Kft., a Kite zrt., a Limagrain, a Monsanto Hungária Kft. és a Betamag-Trade Kft. is bemutatkozott, fajtákkal, gépekkel, teljes technológiákkal.

A rendezvényen készült fotók IDE kattintva megtekinthetőek.