fbpx

Elsején hatályba lép az új állattenyésztési szabályozás rendelete

Írta: Csomor Zsolt - 2018 október 30.


Az Európai Unióban 2016-ban megújult az állattenyésztési szabályozás: az erre vonatkozó EU-rendelet és a hozzá kapcsolódó bizottsági rendeletek 2018. november 1-én hatályba lépnek, olvasható a NAK hírei között. Az előírásokat a tagállamoknak összhangba kell hozniuk a saját törvényeikkel, ezért még ebben az évben az Országgyűlés elé kerül az új állattenyésztési törvény, mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára. az országos húsmarha-tenyésztési tanácskozáson.

A legfontosabb változások

A tenyésztőszervezetek elismerésekor maga a szervezet elismerése, és az általa végrehajtott tenyésztési program elfogadása elkülönül egymástól, két külön közigazgatási eljárás lesz. A törzskönyvek felépítését, valamint a tenyészállatok törzskönyvbe, illetve annak fő- és melléktörzskönyvi részébe történő bejegyzésének szabályait, valamint a tenyésztőszervezet kötelezettségeit az EU-rendelet részletesen szabályozza: a tenyésztési programoknak e tekintetben sokkal szűkebb mozgásteret biztosít.

Tarpataki Tamás kihangsúlyozta, hogy az EU-s jog csak a szarvasmarha, bivaly, zebu, juh, kecske, ló, szamár és sertés fajok fajtáinak tenyésztését szabályozza, ezért az „egyéb”, közösségi jog által nem szabályozott állatfajtákra – például a baromfira – teljes nemzeti szabályozást szükséges kialakítani, amely nem ütközhet az EU egyéb, főként a versenyjogi szabályaival.

Összeállította: Csomor Zsolt