fbpx

Idén is igényelhető de minimis támogatás méhészeti járművekre

Írta: Csomor Zsolt - 2019 február 08.

Megjelent a Magyar Államkincstár 5/2019. (II. 1.) számú közleménye a méhészeti járművekre 2019. évben igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű támogatásról, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján.

méz

A támogatás jogszabályi alapja a méhészeti járművekre igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásról szóló 4/2014. (I. 27.) VM rendelet. A támogatás igénybevételére az a méhész jogosult, akinek a tárgyévben elvégzett monitoring vizsgálata alapján legalább 80 méhcsalád volt a tulajdonában, és a vizsgálat adatait a kérelmező kötelezettsége szerint bejelentette a Tenyészet Információs Rendszerbe (TIR).

A hozzájárulás mértéke a kérelmező üzemeltetésében lévő méhészeti eszközhordozó járműre, illetve vándor méhesházra a támogatási kérelem benyújtásának évét megelőző naptári évben, azaz a 2018. évben igazoltan megfizetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási, illetve gépjárműadó költsége, továbbá OBU fedélzeti rendszer vásárlása esetén méhészeti eszközhordozó járművenként 5 évente az OBU fedélzeti rendszer nettó ára, de legfeljebb 40 ezer forint.

A támogatás összege a kérelmező és a vele egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozás(ok) részére rendelkezésre álló szabad csekély összegű támogatási keret figyelembevételével kerül meghatározásra.

A kérelmeket postai úton 2019. február 15. és 2019. április 15. között kell benyújtani az N0816 számú „Támogatási kérelem” nyomtatványon a Kincstár Piaci és Nemzeti Támogatások Főosztályához. A kapcsolódó közlemény és mellékletei a linkekre kattintva érhetőek el.