fbpx

Szélesebb palettával a repcekárosítók ellen

Írta: Szerkesztőség - 2018 október 31.

Élet a neonikotinoidokon túl

Arról, hogy a technológiában ki és mikor használja a piretroidokat, a klórpirifoszt vagy ezek kombinációját, a vélemények, szokások megoszlanak, és az adott évjárat is befolyásolja a döntést. Tudjuk, hogy a klórpirifosz hatóanyagot egy vegetációban egyszer lehet használni, ráadásul AKG-ban csak ősszel. Tény, ahhoz, hogy a klórpirifosz hatóanyag a levél viaszrétegébe beépülve tartamhatást érjen el, levélfelületnek is lennie kell. Viszont az is tény, hogy erős gázosodó hatásának köszönhetően a talajrögök között megbújó kártevőket jobban el tudjuk érni vele. A klórpirifosz hatékonyságát növelhetjük, ha a mikrokapszulázott formulációt választjuk. A Pyrinex Supreme-et azért kedvelik sokan, mert egy kannában ötvöződnek a két hatóanyag előnyös tulajdonságai, a gyors, taglózó hatású, kontakt és gyomorméreg piretroid és a gázosodó, tartamhatású klórpirifosz.

Mystic 250 EW – regulátor és gombaölő szer egyben

A repce 4–6 leveles fejlettségénél kipermetezett növekedésszabályozó készítmények hatására nemcsak a télállóság javul, hanem tavasszal több oldalhajtás is képződik. Az oldalhajtások számának növekedésével növekszik a becőszám, így a termés mennyisége emelkedik.

A Mystic 250 EW-t magas koncentráció és jó felszívódás jellemzi. Megbízható, ugyanakkor költségtakarékos megoldás a repce növekedésszabályozására és gombabetegségei ellen történő együttes védekezésre. Az őszi Mystic 250 EW-kezelés alkalmas a repce kifagyásának csökkentésére, a szárba indulás késleltetésére, a gyökérnyakvastagság, illetve a gyökér-lomb arány növelésére. Hatására az oldalhajtások száma akár 25-30%-kal növekedhet. Az ebből adódó terméstöbblet elérheti a 10-20%-ot is. A tavaszi kezelés tovább erősíti a repce gyökérzetét, csökkenti a növénymagasságot és a megdőlést, növeli a szárszilárdságot, valamint serkenti az oldalhajtások képződését. A regulátorhatás mellett mindkét esetben számíthatunk a Mystic 250 EW megbízható gombaölő hatására. Ezzel a levélen, a száron és a becőn károsító gombabetegségek által okozott gazdasági kárt háríthatjuk el eredményesen.

Gyomirtás szuperszelektív egyszikűirtókkal

A korábbinál alacsonyabb vetőmagnorma, a ritkább térállás, a tápanyag-utánpótlás intenzívebbé válása és a hibridekben rejlő magasabb terméspotenciál egyértelműen az őszi gyomirtás mellett szól. A változékony kora őszi időjárás viszont a repce kelése után alkalmazható készítmények javára tolja el a mérleget. Ezekkel képesek vagyunk a legnagyobb termésveszteséget okozó gyomokat kiiktatni. Legnagyobb előnyük, hogy a hatás kialakulásához nincs szükségük bemosó csapadékra, a már kikelt gyomfajok ismeretében tudjuk megválasztani a legmegfelelőbb gyomirtó szert, továbbá a kezelés akkor végezhető, amikor a repce már biztonsággal kikelt.

A gyomirtás során a dózist minden esetben a gyomnövényekhez igazítva, azok fenológiai állapotát figyelembe véve kell meghatároznunk. A készítményt a magról kelő gyomnövények 3–5 leveles fenológiai állapotában, 0,8–1,2 l/ha dózisban, az évelő egyszikűek közül a rizómás fenyércirok ellen 1,8–2,0 l/ha, tarackbúza ellen pedig 2,5 l/ha-os dózisban, a gyomnövények intenzív növekedési időszakában, azok 20–30 cm-es fejlettségi állapotában ajánlott kijuttatni.

Gaál Orsolya – Farkas Árpád
Nufarm Hungária Kft.
http://www.nufarm.com/HU/Kezdolap

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!