fbpx

A deflektor kötelező!

Írta: - 2016 február 25.

Ez év elejétől kötelező a pneumatikus szívólevegős vetőgépek deflektorral való felszerelése, amelyeket a gazdák zömében a kukorica és a napraforgó vetésére használnak.

Módosult a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet, amely 2016. január 1-től a pneumatikus szívólevegős vetőgépek esetében ír elő változtatást, amelyről az alábbiakban tájékoztatjuk Önöket. A jogszabály vonatkozó része pontosan így szól:

„9. § (5) A csávázott vetőmagról ledörzsölődő port pneumatikus vetőgéppel történő vetés esetén, az elsodródás megakadályozása céljából megfelelő csővezetékkel, eszközzel (deflektorral) a talaj felszínére vagy a barázdába kell vezetni, abban az esetben, ha azt a csávázószer engedélyokirata előírja.”

Mint minden növényvédelmi eljárás esetén, a csávázott vetőmagok vetése során is jelentkezhetnek olyan környezetet károsító kockázati tényezők, amelyeket a helyes vetési gyakorlat alkalmazásával megelőzhetünk. Ilyen kockázatcsökkentő eljárás egyebek mellett a csávázott vetőmagok elkülönített helyen történő tárolása, vagy a vetéskor szétszóródott csávázott vetőmag összegyűjtése illetve földel történő betakarása.

A deflektor egyszerűen felszerelhető a vetőgépre

A deflektor egyszerűen felszerelhető a vetőgépre

A deflektor is ebbe a sorba tartozik, ugyanis ez egy olyan műszaki megoldás, amely a szívólevegős (kukorica és napraforgó vetőgépek nagy része ilyen típusú) vetőgépek turbinájából kilépő elhasznált levegőt és a levegőben lévő – magokról ledörzsölődő – szennyezett port levezeti talajba. Mérési vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy a deflektorok alkalmazásával a vetőmag tételben esetlegesen meglévő finom szálló por elsodródása 90%-al csökkenthető.

A rendelet módosítása minden kultúrára vonatkozik, és leghamarabb a tavasziak (kukorica és napraforgó) vetését már így kell megszervezni. Ezt a két növényt általában ilyen típusú vetőgéppel vetik el a gazdák, és az engedélyezett csávázószerek (gombaölő és rovarölő csávázószerek is) mindegyikének engedélyokirata előírja a deflektor alkalmazását.

A Bayer és a Syngenta valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Magyar Növényvédő Mérnőki és Növényorvosi Kamara, a Vetőmag Szövetség, valamint a Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetsége támogatásával 2016-ban folytatódik a deflektor akció!

Az akció keretében a Magyarországon legelterjedtebb vetőgép típusokra (Monosem, Kuhn, SPC, Kverneland, Gaspardo) az első 2.500 jelentkező számára ingyenesen tudunk deflektort biztosítani!

Deflektor rendelés: Permetezes.hu Kft, 2213 Monorierdő, Barátság u. 16.

Telefon: 29/419-690; 30/850-8999

vagy az alábbi linkre kattintva közvetlenül: http://permetezes.hu/termekek/deflektor/