fbpx

A Dow és a DuPont közös vállalata

Írta: - 2017 december 20.

Fontos mérföldkőhöz érkeztek idén a Dow AgroSciences, a DuPont és a DuPont Pioneer cégcsoportok. Szeptember 1-jén kölcsönös részvénycserével, a The Dow Chemical Company és a DuPont egyesülésével létrejött anyacégünk, a DowDuPont vállalat, így ősztől egyesített erővel járulhatunk hozzá partnereink eredményes üzleti tevékenységéhez. Mit jelent mindez a partnereink számára? Főként még szélesebb vetőmag- és növényvédőszer-kínálatot. Mindezt pedig a mindennapi életünket javító, a mezőgazdaságot átformáló, fenntarthatóvá tevő új megoldásokkal, az eddiginél is hatékonyabb kutatás-fejlesztéssel. Az így kifejlesztett és a jövőben piacra kerülő új, innovatív termékeink megfelelnek az egyre szigorodó szabályozásnak, és – nem kevésbé fontos szempontként – növelik az agrártermelés termelékenységét és jövedelmezőségét, ezzel pedig a hazai gazdálkodók versenyképességét.

Erőink egyesítése bizakodással tölt el bennünket, és hogy optimizmusunk nem alaptalan, azt hamarosan partnereink is tapasztalhatják, hiszen terveink szerint pár éven belül 4-5 új hatóanyag, illetve ezek felhasználásával 10 új termék jelenik majd meg a magyar piacon. A kutatás-fejlesztés minden ágazatban rendkívül tőkeigényes, az agráriumban pedig különösen az. Az egyesülő cégcsoport mezőgazdasági üzletágai, a Dow AgroSciences és a DuPont, DuPont Pioneer kutatási programjai azonban kiválóan kiegészítik egymást, így az új közös vállalat a termelők legösszetettebb problémáira is innovatív megoldások széles körét tudja majd kínálni.

Ma egy hatóanyag kifejlesztéséhez 160 ezer molekulát kell tesztelni, a termék fejlesztése, bevezetése és engedélyeztetése pedig átlagosan 286 millió dollárba kerül, ráadásul ez a folyamat az EU szigorú szabályzása mellett 10-11 évet ölel fel. A növekvő költségekre a fúziók, vállalati összeolvadások jelenthetik a megoldást, ezért döntöttünk mi is az erőink egyesítése mellett. A Pioneer és a Dow közös nemesítési programjának a már eddig is kiváló eredmények sorát felvonultató szegedi növénynemesítő állomásunk ad majd helyet. A Szolnokon lévő biológiai kutatóállomásunk kereken 30 éve kezdte el működését, és máig az egyetlenek vagyunk a közép- és kelet-európai régióban, amely növényvédőszer-fejlesztéssel foglalkozó szabadföldi kutatóállomással rendelkezik.

Izgalmasnak ígérkezik a következő három évtized is, hiszen az évszázad közepére meg kell duplázni a globális élelmiszer-termelést ahhoz, hogy Földünk – akkor már 9 milliárdot számláló – lakossága megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz jusson. Ehhez viszont a szántóföldek korlátozott mennyisége miatt az innovációt kell segítségül hívni, vagyis a jövőben még jobban felértékelődnek a magyarországihoz hasonló kutatóállomások. Újonnan alakult cégünk idehaza a növényvédőszer-fejlesztéstől és -kereskedelemtől a vetőmag-nemesítésig és -kereskedelemig minden szegmensben jelen van, bevételeink tekintélyes hányada az elmúlt
10 évben bevezetett új termékekből származik. A mezőgazdasági termelés ugyanis állandó versenyfutás az idővel. A növények akkor fejlődnek szépen, ha az időjárás viszontagságaival, a gyomokkal, a kórokozókkal és a kártevőkkel vívott versenyben végig mi haladunk az élen. Egyesülő cégcsoportunk mezőgazdasági üzletágainak eddigi teljesítménye, együttes ereje és a folyamatos termékfejlesztések jelentik a garanciát arra, hogy mindig a legelőnyösebb megoldást kínáljuk a gazdálkodóknak a változó környezethez való alkalmazkodásban.

A DuPont Pioneer minden termékcsoport esetében nagyot lépett előre 2017-ben. Kukoricaforgalmunk felét az Optimum® AQUAmax® hibridek tették ki, megkoronázva a bevezetésük kapcsán elvégzett, többéves, kitartó munkát. A VSZT–GOSZ posztregisztrációs kísérletek során a 300-400-500-as csoportban ezek a Pioneer-hibridek adták a legnagyobb termést.

A napraforgó-ajánlatunk döntő többségét alkotó herbicid-toleráns hibridekre szintén egyre szélesebb körben van igény. A biztonságos és hatékony gyomirtási technológia a versenyképes termést produkáló hibridportfólióval közösen vonzó ajánlatot jelent, nem véletlen tehát, hogy idehaza már második éve a P64LE25 hibridünk a legkeresettebb napraforgó.

A Pioneer-repcék forgalmazását 2006-ban indítottuk el Magyarországon. Egy évtized alatt hibridjeink a legkeresettebbek közé kerültek, a mindenki által ismert MAXIMUS® hibridek fogalommá váltak a magyar agrártársadalomban. Részben ennek köszönhető, hogy 2017-ben kiemelkedően nagy mennyiséget vásároltak a termelők a piacra éppen csak bevezetett PT271 nevű új hibridünkből.

A 2018-as szezonban, a megerősödött vállalati háttér mellett kollégáink mindhárom általunk forgalmazott növényfaj-vetőmagjai esetében újdonságokkal szolgálhatnak. Kukoricaajánlatunkat egy olyan hibriddel, a P9415-tel tudjuk bővíteni, amely talán az egyik legjelentősebb éréscsoportban, a FAO 300 közepén helyezkedik el. A napraforgó esetében – talán érthető módon – az ExpressSun® ajánlatunkat bővítjük, mégpedig a magas olajsavtartalmú szegmensben. Az új repcehibridünk pedig mi más lehetne, mint egy új generációs MAXIMUS®.

2018-ban egy teljesen új hatóanyag-tartalmú, egyedi hatásmechanizmusú repce őszi posztemergens gyomirtóval jelentkezünk. Ez a piacon található egyetlen olyan posztemergens gyomirtószer, ami ősszel a legnagyobb mértékben problémát okozó, kétszikű gyomnövényeket is elpusztítja a repcében.

A Dow AgroSciences által kifejlesztett új őszi posztemergens gyomirtószer a kétszikű gyomokat az eddig ismert szerekhez képest összehasonlíthatatlanul jobb hatékonysággal iktatja ki ősszel. Az Arylex (engedélyezés alatt) valóban lehetővé teszi a célzott gyomirtási stratégia alkalmazását az őszi káposztarepcében. A repcetermesztők megvárhatják, hogy a repcéjük biztonsággal kikeljen, mielőtt gyomirtóval kezelnék az adott területet, és biztosak lehetnek abban, hogy az őszi egyszeri posztemergens kezelés rugalmasabbnak és költséghatékonyabbnak bizonyul majd.

Hisszük, hogy céljaink megvalósítása csak partnereink megelégedettségén keresztül és a bennünket körülvevő világ folyamatosan növekvő igényeinek figyelembevételével válik lehetővé. Termelőügyfeleink sikere iránti elkötelezettségünk az új közös vállalat felépítésének folyamata alatt is változatlan. Amennyiben információkra, növényvédelmi szaktanácsra lenne szüksége, továbbra is keresse kollégáinkat! Örömmel segítünk Önnek!

Borsos László
ügyvezető igazgató