fbpx

A Colombus kukoricában KITE tapasztalatok az elmúlt években

Írta: Szerkesztőség - 2011 július 08.

A Colombus* EC nevű kalászos gyomirtó szer 2010 februárjában megkapta a felhasználási engedélyt szemes kukorica gyomirtására.

A készítménnyel kísérleti körülmények között 2006 óta foglalkozunk. Alapvetően az Alföldön található, nehezen irtható magról kelő és évelő kétszikű gyomnövények elleni hatékonyságát vizsgáltuk. Minden évben 10-12 helyen, átlagban 4-6 parcellán állítottuk kísérletbe a készítményt; 4 év alatt összesen közel 200 parcellán. Így módunk nyílt arra, hogy a Colombus-t különféle időjárási körülmények között, számos kombinációs partnerrel és dózisban megvizsgáljuk.

A kukoricában előforduló legfontosabb egyéves kétszikű gyomnövények a parlagfű, a szerbtövis fajok, a csattanó maszlag, a selyemmályva, a vadkender, a keserűfű fajok, az árvakelésű napraforgó (IMI és SU toleráns is). Az évelők közül a mezei acat, az apró szulák, a sövényszulák, a vidrakeserűfű, a fekete üröm, a hamvas szeder, a mogyorós lednek, a csorbóka fajok. Ezen gyomok ellen a rendelkezésre álló készítmények döntően a hormon hatóanyagot tartalmazó csoportba tartoznak. Hatékonyságuk általában 90-95% között mozog, de pl. a szulák fajok, a vidrakeserűfű, a szeder fajok ellen a hatás ennél jóval gyengébb. Ugyanakkor a hormon hatóanyagok hatásspektruma viszonylag szűk és a kései alkalmazásuk komoly fitotoxicitást okoz. Tapasztalatunk szerint a Colombus használatával ezek a hátrányok kiküszöbölhetőek.

Vizsgálatainkban a Colombus dózisa az 1,0 l/ha dózistól a 1,5 l/ha dózisig változott (1-2. ábra). A magról kelő gyomok ellen általában az 1,0 l/ha dózis elegendőnek bizonyult. A szer kiválóan írtja a gyomok 6-8 leveles stádiumáig (az optimális fejlettség a 2-4 levél) a parlagfüvet, a szerbtövis fajokat, az árvakelésű napraforgót. 4-6 levélig a selyemmályva, a csattanó maszlag, a vadkender és a keserűfű fajok sem jelentenek problémát. Az évelő gyomok közül 1,0 l/ha dózisban kiválóan írtja a sövényszulákot és a mogyorós ledneket. Ha kevés egyedszámban van jelen a mezei acat, az apró szulák, a hamvas szeder és a vidrakeserűfű, akkor szintén elegendő az 1,0 l/ha. Ha ez utóbbi gyomokból több van vagy nagyobb fejlettségűek, akkor szükség lehet az 1,25-1,5 l/ha dózis alkalmazására. Így olyan gyomirtó hatást tapasztalhatunk, amellyel más gyomirtó szerek nem rendelkeznek. A készítmény hatóanyagai ráadásul felszívódnak a gyökerekbe, ezért azoknak a pusztulását is okozza. A Colombust ezenkívül rugalmasabban lehet felhasználni kukoricában, mivel 1 és 7 leveles kukoricaállapot között bármikor felhasználható.

Egyszikűirtó készítményekkel kombinációban alkalmazva a Colombus ajánlott dózisa szintén 1,0 l/ha.

Bízunk abban, hogy aki idén kipróbálja a Colombust a kukorica gyomirtásában a nehezen irtható kétszikű gyomok ellen, az nem fog csalódni a készítményben.

Papp Zoltán

KITE Zrt.

A fent leírtak tájékoztató jellegűek.

Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termékeken található címke utasításait!

* a Dow AgroSciences LLC bejegyzett védjegye