fbpx

Mezőgazdasági tevékenységet végzők számára is ajánlott a KATA adózás

Írta: Csomor Zsolt - 2019 január 22.

315 ezernél is több vállalkozó választotta eddig a katát, Magyarország legegyszerűbb és legnépszerűbb adózási formáját: ez a mezőgazdasági tevékenységet végzők számára is ajánlott.

adózás

A kisvállalkozók az eddigi kedvezmények mellett újabb köztehercsökkentéssel számolhatnak idén, hiszen január 1-től 8-ról 12 millió forintra emelkedik az alanyi áfamentesség választásának értékhatára, jelentette be sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter. Elmondta, hogy a napokban minden katás vállalkozó elektronikus formában tájékoztató levelet kap a kedvező változásokról az adóhivataltól.

A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy a kormány több speciális adózási formát kínál a vállalkozásoknak, amelyek – az adócsökkentés politikájának köszönhetően – egyre kedvezőbbé válnak. Az alanyi adómentes vállalkozásnak – főszabály szerint – nem kell áfát felszámítania és fizetnie, valamint áfa-bevallást sem kell benyújtania a 12 milliós értékhatárig.

A katát választhatják mezőgazdasági tevékenységet végző őstermelők, egyéni vállalkozók, egyéni cégek, kizárólag magánszemély tagokból álló betéti társaságok is.