fbpx

Nem kukoricáznak: export regisztrációs kötelezettség

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 22.

A hazai kukoricatermésből exportra várhatóan a szokásosnál kevesebb jut. A kialakult helyzet kezelése és a hazai állattartók takarmányozási igényeinek biztosítása érdekében készek vagyunk bevezetni a takarmányozáshoz szükséges alapvető termények exportjának előzetes kiviteli regisztrációját előíró szabályozást – mondta Nagy István agrárminiszter tájékoztatójában.

 

magyar kukorica
A rendkívüli év ellenére lesz itthon elég kukorica
(Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Elegendő a takarmánynak való kukoricánk

Az idei rendkívüli aszályos nyári időjárás, a jelentős terméskiesés és a feszített piaci helyzet ellenére a hazai igények kielégítésére elegendő takarmánykukoricával rendelkezik Magyarország – nyújt fontos információt a hazai piacnak és a mezőgazdaság érintett szegmenseinek a tárcavezető.

A kukorica betakarítása még tart, az aszály által leginkább sújtott déli megyékben már végeztek a munkákkal. A kedvezőbb helyzetben lévő északi megyékben a következő hetekben várható a betakarítás felfutása.

A takarmány-felhasználó ágazatok számára fontos információ, hogy az idei aszály súlyos mértékben szinte csak Magyarországot – és kisebb mértékben Romániát – érintette. A környező országokban, az Európai Unióban és világszinten is kedvezőbb kukorica terméseredmények várhatók, ezért a kieső termésmennyiség pótlására van lehetőség.

 

Prioritásban a hazai állatartók igényei

A hazai termésből exportra várhatóan a szokásosnál kevesebb áru jut. A kialakult helyzet kezelése és a hazai állattartók takarmányozási igényeinek biztosítása érdekében a kormány kész bevezetni a szükséges intézkedést. Ez előzetes kiviteli regisztrációt írna elő, ezzel szabályozná a takarmányozáshoz szükséges alapvető termények exportját.

Az előkészítő munka alapján a regisztrációs kötelezettség egyik feltétele az EKÁER rendszer mielőbbi bevezetése lehet az érintett termékkörre. Az állattartók támogatási eszközökkel széleskörű segítséget kapnak a kormányzattól, de ez önmagában nem oldja meg a kihívásokat teljeskörűen. Ezért, a piaci helyzet normalizálása érdekében, további eszközök alkalmazását is szükségnek tartja a miniszter.

 

Forrás: AM, Sajtóközlemény