fbpx

„A gazdasági életben jelen kell lenni…”– beszélgetés a Jászsági Gazdanapok kapcsán

Írta: Sándor Ildikó - 2011 február 22.

Egyre gyakrabban hallunk különböző néven mezőgazdasági „népünnepélyekről”, szilvanap, méznap, rétesnap, burgonyafesztivál, stb. A nagy múlttal rendelkező vagy épp hagyományteremtő összejövetelek célja a települések ismertségének fellendítése, rövid és hosszú távú turisztikai és bevételi elképzelésekkel. Takács Andrással, a Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt. műszaki igazgatójával beszélgettem hagyományokról, szakmáról és a helyi rendezvény tapasztalatairól.

Vidékfejlesztési szempontból Ön mennyire tartja eredményesnek és szakmainak ezeket a rendezvényeket, a helyi gazdanap mióta és mennyire kap ebben szerepet?

–A Jászsági Gazdanapokat immár 14-ik alkalommal rendezzük meg. Egyre sikeresebb a rendezvény, évről évre több látogatót vonzanak a programok. A kezdetekben inkább szakmai rendezvény egyre inkább eltolódik a szórakoztató, közösségfejlesztő programok irányába. Úgy érzem, nagy szükség van erre és a hasonló rendezvényekre.

A rendezvényük a majális jellegen túl mezőgazdasági kiállítás is, melyen az idén olyan nagy nevek szerepeltek, mint az IKR zRt, az Axiál Kft, a KITE zRt, a Pap Agro Kft, az Amazonen-Werke Kft. Milyen tervekkel hívták meg a gépkereskedőket a rendezvényükre, hagyományokkal rendelkezett már a mezőgazdasági technika ilyen méretű jelenléte ezen a családi hangulatú eseményen?

–A kiállító gépkereskedők száma is bővül. Minden évben akad, aki esetleg elmarad, de új cégek jelennek meg helyettük. Néhányuk már a kezdetektől részt vesz a rendezvényünkön, nyilván nem véletlenül, hiszen a gazdasági életben jelen kell lenni, meg kell mutatni az új termékeket, gépeket, eszközöket. A Jászsági Gazdanapokra főleg a helyi és környékbeli gazdák látogatnak el, de találkoztunk már budapesti és debreceni vendégekkel is. A gépkiállítók örömmel jönnek, más a hangulata egy ilyen rendezvénynek, mint egy országos, budapesti kiállításnak. Konkrét üzlet most kevesebb köttetett, de jobb években bizony nagyon sok gépet a kiállításról vitt haza az új gazdája.

A Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt.-nek milyen szerep jutott a szervezésben, honnan jött az ötlet, hogy egy ekkora rendezvényt szervezzenek? Tervezik-e a jövőben, hogy kibővítik a résztvevők listáját, pl. a vetőmag, a növényvédő szerek kínálatával, és így a térség mezőgazdasági kiállítás szervezőjeként is szerepeljenek?

–A térségben több száz gazdálkodót integrálunk, mely több mint 15.000 hektár területet jelent. A termelésüket segítjük az input anyagokkal – vetőmag, növényvédőszer, műtrágya, gázolaj –, amit megfinanszírozunk és értékesítési szerződést kötünk. Ez mindkét fél számára előnyt jelent. Az említett anyagokat a kereskedelmi egységünkből, az Agrocentrum Áruházból biztosítjuk, amelynek a területén rendezzük meg a Jászsági Gazdanapokat. Így természetesen a vetőmag, műtrágya, növényvédőszer kereskedők is bemutatják a kínálatukat.

Mint mezőgazdasági vállalkozás, mennyire érzik a jelenlegi gazdasági helyzet hátrányait, miben látják a fejlődés vagy épp a fennmaradás esélyét?

–Cégünk tevékenysége nagyon szerteágazó, a növénytermesztés és állattenyésztés szinte teljes vertikumát átöleli. Termesztünk gabonát, repcét, napraforgót, takarmánynövényeket, az állattenyésztésben megtalálható a tejelő tehenészet, húsmarha tartás, sertéshízlalás és pulykanevelés, de a társcégeink révén kereskedelemmel és az élelmiszer feldolgozással is foglalkozunk. Nagyon nehéz a mezőgazdaság helyzete, az alacsony felvásárlási árak a költségek leszorítását követelik meg. Ugyanakkor bizakodóak vagyunk, a fejlesztésben látjuk a jövőt. A pályázatok segítségével fejlesztettük a gépparkot, egy új 360 férőhelyes tehénistállót építettünk, felújítjuk a szárítót és a növendékmarha telepet, valamint elkezdtünk építeni egy biogáz üzemet.

Összegzésképpen szeretném megerősíteni, hogy a mezőgazdaságban dolgozóknak össze kell fogni, egyéni gazdálkodóknak, nagyüzemeknek, kereskedőknek, felhasználóknak egyaránt. Mi a rendezvényünkkel szeretnénk elősegíteni, hogy összehozzuk a partnereket, mindamellett egy kellemes hétvégét biztosítani az idelátogatóknak.