fbpx

A gyommentes kukorica titka

Írta: Szerkesztőség - 2016 december 07.

A Principal® Plus Gold öt hatóanyaga biztosítja a felhasználó számára a széles hatásspektrumot és hatástartamot, mely a kultúrnövény 7 leveles koráig kijuttatható. A gyomirtó szer csomagban egyedülállóan két szulfonil karbamid támogatja az egyszikűirtó hatást, nevezetesen a rimszulfuron és a nikoszulfuron.

 

A fenti szulfonilkarbamidokkal szemben a kukorica szelektívnek tekinthető. A növények szelektivitása attól függ, hogy milyen gyors a herbicid metabolizmusa. Míg a szelektív kultúrnövényen az aktív szulfonilkarbamid hatóanyag felezési ideje 1,5–2,0 óra, addig ez az érzékeny növényekben 48–50 óra. Érdekes adatként szolgálhat, hogy a kukorica 20 órán belül lebontja pl. a nikoszulfuront, viszont ugyanazon idő alatt a fenyércirokban változatlan marad a herbicid mennyisége.

 

Gyommentes kukorica
Principal® Plus Gold gyomirtó szerrel kezelt kukoricaállomány – Szigetcsép 2016.06.09

Az érzékeny gyomokban a transpiráció, a légzés, és az anyagcsere a kezelést követő néhány órán belül leáll, de a jellemző tünetek a kezelést követő 3-10. napon válnak láthatóvá a gyomok növekedési körülményeitől függően.

 

Gyommentes kukorica
Principal® Plus Gold gyomirtó szerrel kezelt kukoricaállomány – Balatonkeresztúr 2016.06.08

 

A Principal® Plus Gold erőssége még a hozzáadott dikamba, mely elsősorban a leveleken fejti ki a hatását. A hatóanyag a növényben mind a gyökér, mind a hajtáscsúcs irányába transzlokálódik.

A meleg, párás időjárás elősegíti a hatáskifejtést, míg a hideg és száraz körülmények késleltethetik a tünetek megjelenését. Érdekes lehet ez abból a szempontból is, hogy melyik napszakban kívánunk permetezni, mivel a kultúrnövények 28 °C feletti hőmérsékleti tartománynál különösen érzékennyé válhatnak, leveleiken torzulások figyelhetők meg, így nem javasolt a gyomirtó szer kijuttatása a túlzottan meleg napszakokban.

A napszak fontossága érzékelhető a permetlé mennyiségénél is, mivel a kora hajnali órákban a 150 liter lémennyiség is elegendőnek bizonyulhat, míg a késő délelőtti, illetve délutáni órákban a 290 liter is kevés lehet az ideális fedettség eléréséhez. (Feltételezve ez esetben is a megfelelő technikai hátteret, fúvókákat, stb)

A Principal® Plus Gold kereskedelmi csomag tartalmazza még a Successor T gyomirtó szert is, mely a kukorica gyomirtási technológiájában közismert kombinációs partner, petoxamid hatóanyaga magról kelő egy- és több kétszikű gyomnövény csírázását gátló készítmény, azaz a kelő, csírázó magvakat károsítja. Terbutilazin hatóanyaga a magról kelő kétszikűek ellen egy gyors, levélen keresztüli hatékonyságot eredményez.

 

Gyommentes kukorica
Principal® Plus Gold gyomirtó szerrel kezelt kukoricaállomány – Barcs 2016.06.03

 

Az öt hatóanyagból álló kombináció hatásspektruma gyomnövények tekintetében kellő lefedettséget eredményez, mégpedig:

magról kelő (kakaslábfű, muhar, vadköles és egyéb köles félék) és évelő (fenyércirok, tarackbúza) egyszikű gyomfajok, valamint magról kelő (selyemmályva, libatop, disznóparéj, csattanó maszlag, szerbtövis) és évelő (mezei acat és apró szulák) kétszikű gyomnövények.

Fontos tudni, hogy a Principal® Plus Gold a köles, muhar és kakaslábfű problémákat egyaránt jó hatékonysággal oldja meg az elhúzódó kelések ellenére is.

Az elmúlt évek váltakozó csapadékviszonyait tekintve megállapítható, hogy készítmény hatékonysága nem függ a bemosó csapadék mennyiségétől. Ugyanolyan jól megállta a helyét a szárazabb esztendőkben, mint a 2014 évi csapadékos időjárás esetén.

Egy permetezéssel elvégezhető a kukorica sikeres gyomirtása, így csapadékos és száraz évben is megbízható eredményt ad.

A permetléhez adott nitrogén műtrágya fokozza a Principal® Plus és kombinációi hatékonyságát számos gyomnövényen, és elősegíti a permetlé levelekbe történő behatolását, különösen kedvezőtlen, száraz időjárási viszonyok mellett. Érdemes azonban tájékozódnunk a különböző készítmények és a Principal® Plus Gold keverhetőségét illetően.

A fentiekből látható, hogy a DuPont Principal® Plus Gold kukorica gyomirtó szer rugalmas felhasználhatóságával, széles hatásspektrumával rendkívül jól alkalmazkodik a felhasználó egyedi igényeihez. Kellő gondossággal és szakértelemmel alkalmazva minden termelő számára megoldást nyújthat a kukorica gyomirtásában. Mindezek mellett kérdéses esetekben érdemes kijuttatás előtt felkeresni növényorvosát, területi képviselőjét vagy szaktanácsadóját!

Sáradi Krisztina, szaktanácsadó

A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!