fbpx

Növekszik a nemzeti támogatás felső határa

Írta: Csomor Zsolt - 2019 február 26.

A jelenlegi 15 ezerről 25 ezer euróra emeli a mezőgazdasági termelőknek maximálisan nyújtható nemzeti támogatás felső határát az Európai Bizottság.

támogatás

A brüsszeli testület pénteki bejelentése szerint az új uniós állami támogatási szabályok megnövelik a maximális összeget, amit a nemzeti hatóságok a bizottság előzetes jóváhagyása nélkül kiutalhatnak a termelőknek. Ez nagyobb hatékonyságot és rugalmasságot tesz lehetővé, különösképp válság idején és a hatóságok gyors reagálását igénylő helyzetekben.

A támogatás maximális összege az egyes gazdaságoknak 3 év alatt nyújtható 15 ezer euróról 20 ezer euróra emelkedik. Az esetleges versenytorzulások elkerülése érdekében minden egyes tagország számára meghatároztak egy maximális nemzeti összeget, amit nem léphet túl. Az egyes nemzeti felső összeghatárokat a szóban forgó 3 éves időszakra vonatkozóan az ország éves mezőgazdasági termelésének 1,25 százalékában határozzák meg (eddig ez 1 százalék volt).

Ha egy tagország a teljes nemzeti támogatási keretének legfeljebb 50 százalékát költi el egy adott mezőgazdasági ágazatban, akkor tovább növelheti az úgynevezett csekély összegű (de minimis) támogatást gazdaságonként 25 ezer euróra, a nemzeti maximumot pedig az éves termelés 1,5 százalékára. Ez a termelőnkénti felső határ 66 százalékos növelésének, valamint a nemzeti felső összeghatár 50 százalékos növelésének felel meg, olvasható az MTI hírében.

Azon országoknak, amelyek e legmagasabb felső határ mellett döntenek, nemzeti szinten kötelező központi nyilvántartást kell létrehozniuk. Ez lehetővé fogja tenni a támogatások nyilvántartását annak érdekében, hogy egyszerűbbé és hatékonyabbá váljon a csekély összegű támogatás nyújtása. A megemelt felső határok március 14-én lépnek hatályba, és visszamenőlegesen alkalmazhatók az összes feltételt teljesítő támogatásokra.