fbpx

Kukorica poszt gyomirtás három készítmény egymást fokozó hatásával

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 04.

Napjainkban a kukorica-gyomirtás döntően postemergens kezelések formájában zajlik. Ennek elsődleges oka az általában száraz tavaszi időjárás, amely nem kedvez a csírázásgátló preemergens készítmények talajon keresztüli hatásának.

Az időjárástól való „függetlenség” mellett a gyomosodási viszonyok is indokolhatják az állomány kezelés választását, főleg az évelő egy- és kétszikű gyomok (fenyércirok, acat, szulákfélék) és a nagymagvú, elhúzódóan kelő T4-es gyomnövények jelenléte (selyemmályva, csattanó maszlag, parlagfű, szerbtövis). Szempont lehet e technológia választásánál, hogy az árvakelésű napraforgó gyomosító hatása is jelentős a vetésforgóban. A rendelkezésre álló sokféle hatóanyagból kiváló gyomirtó-kombinációk összeállítására van lehetőség, bár a hatóanyag nem minden, a viaszos levélzeten való felszívódáshoz elengedhetetlen a nagy hatékonyságú adjuváns használata is. A postemergens gyomirtás táblaszintű gyomismeretet, jó időzítést, nagyobb odafigyelést kíván, viszont lehet ökonomikus döntés mindezek ismeretében.

Elvárásaink egy ilyen kombinációhoz:

  • magról kelő egyszikű és kétszikű gyomok elleni nagyfokú hatékonyság (egyszikűek gyökérváltás előtti, a kétszikű gyomok 26 leveles állapotban);
  • évelő gyomok ideális fejlettségben: pl. acat tőlevélrózsa, fenyércirok 1520 cm-es fejlettség);
  • hatékony adjuváns támogatás a kiváló felszívódáshoz.

A Kwizda Agro CORNADO PLUS 5 ha-os kukorica-gyomirtási csomagját e szempontok alapján állítottuk össze. A csomag tartalma: 5 l Talisman 40 OD (40 g/l nikoszulfuron) + 3 l Overdose SE (6,25 g/l floraszulam + 300 g/l 2,4 D etil-heptil észter) + 1 l Gondor adjuváns. A három hatóanyag a kukorica 3-5 leveles korában végrehajtott kezeléssel, képes kiküszöbölni egy vegyes gyomosodás káros hatását, nagyhatékonyságú észterezett növényi olaj adjuváns tartalma pedig minden körülmények között segíti a hatóanyagok felszívódását. (3. kép: hatékonysági fotó)

Extrém száraz időjárás esetén az adjuváns használatán túl speciális lomb- vagy fejtrágyák együttes alkalmazása is segíthet (pl. Wuxal Cink 2 l/ha, vagy Azospeed 3-5 l/ha).

Részletes információért keresse a Kwizda Agro Hungary területi képviselőit, vagy látogasson el a www.kwizda.hu honlapra!