fbpx

Havi Mezőgazdasági Árelemző

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 06.
Műtrágya összetétel 2012. június 2013. április 2013. május
AN Ammónium Nitrát, big-bag 86000 Ft/t 95000 Ft/t 83000 Ft/t
CAN Cálcium Ammónium Nitrát, big-bag 76000 Ft/t 87000 Ft/t 78000 Ft/t
MAP Mono Ammónium Nitrát, ömlesztett, FCA Záhony 165000 Ft/t 151500 Ft/t 146500 Ft/t
MOP Kálisó, ömlesztett, FCA Záhony 117000 Ft/t 108500 Ft/t 105000 Ft/t
NPK 3×15 ömlesztett 123000 Ft/t 130000 Ft/t 115000 Ft/t

 

A foszfor, illetve a kálisó piacán nincs nagy mozgás, mindenki kivár.

A két szezon közötti időszakban már a gyártók az őszi szezonra készülnek, ütemeznek.

Az árak egyelőre változatlanok dollár, illetve euró alapokon.

A mono ammónium foszfát (MAP) ára vámkezelve, gépkocsira rakva továbbra is 620-630 dolláros áron mozog.

A végfelhasználók ennél feltehetően kissé drágábban jutnak a kisebb tételekhez hozzá.

Az e havi forint alapú árcsökkenés elsősorban a hazai fizetőeszköz hónap folyamán tapasztalható stabilizásodásának, enyhe erősödésének volt köszönhető.

Hasonló a helyzet a kálisó szintjén is.

A granulált kálisó 350-360 eurós szinteken mozgott, lényegében változatlan eurós árakon.

Itt is a forint ármozgásának köszönhető az olcsóbb ár.

 

Termény:

 

Gabona: kukorica

 

Az USDA május folyamán publikálta első ízben a 2013/14-es szezonra vonatkozó kínálat-keresleti számításait.

Ennek alapján a világ gabona kibocsátása 2,434 milliárd tonna lesz, beleértve a búzát, árpát, zabot, rozst, kukoricát, rizst, cirkot és kölest.

Ez a 2012/13-as átmenő készlettel kiegészülve, ami közel 240 millió tonna árut jelent, összesen 2,874 milliárd tonna kínálatot jelent a következő évre, ami 5,48% -os növekedést jelent.

A várható zárókészlet nagysága meghaladja majd a 480 millió tonnát, ami pedig 9% feletti emelkedést jelent majd ami kedvező eredmény lenne a világ gabona ellátásbiztonsága szempontjából.

Természetesen ezek még nem tény adatok, mindössze matematikai, illetve kereskedelmi számítások.

A kukorica pontos vetésterületéről egyelőre még nem a valós adatokat tartalmazzák, nem is beszélve a déli félteke fél évvel később ültetésre kerülő adatai szempontjából.

Persze nem logika nélküliek az adatok, hiszen a több évtizedes tapasztalatokat használják fel, átlagos időjárással kalkulálva.

Azaz egy újabb extrém rossz idő ezeket a számokat alááshatja, illetve egy igen kedvező időjárás az átlagtermést növelve segíthet rekord mennyiséget termelni.

Egyébként az idei évi búza termés már így is rekord szinten áll a maga több mint 700 millió tonnás hozamával.

Igaz az összes kínálat kevesebb lesz mint a két évvel ezelőtti szezonban, hiszen az idei átmenő készletek nagyságával kiegészülve nem éri el az akkori közel 900 millió tonnás kínálatot, de így is magasabb lesz a tavalyi évinél, amit 3%-kal meghalad majd.

 

Az idei év nagy vesztese az USA lesz, ahol több mint 5 millió tonnával csökkenni fog a termés nagysága a tavalyi évhez képest.

Az Európai Unióban azonban növekedés prognosztizálható és a várható zárókészlet nagysága a mostani 9,82 millió tonnáról 14,35 millióra növekszik majd.

A világ zárókészlete szintén növekményt mutat a mostani számítások alapján és várhatóan 6 millió tonnával magasabb 186,38 millió tonnás eredményt hoz.

Amennyiben azonban megvizsgáljuk, hogy az év végi átmenő készletek nagyságát elosztjuk az adott év termésnagyságával, akkor elmondható, hogy a világ búza készletei várhatóan tovább csökkennek majd az idei évben is.

Hiszen amíg a 2011/12-es szezonban ez a mutató 28,61% volt, a tavalyi 2012/13-as szezonban pedig 27,48%, addig a következő szezonban, annak ellenére hogy rekord szintű 701 millió tonna feletti lesz a várható termés nagysága.

Ez a mutató már csak 26,58% lesz. A világ búza felhasználása ugyanis nagyobb mértékben növekszik, mint a termelés.

A Párizsi Árutőzsdén a malmi búza kötései lekövették várható nagyobb termés előrejelzést, illetve a várható magasabb európai adatokat (lásd 2-es ábra).

 

 

2-es ábra: A novemberi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

2-es ábra: A novemberi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén.

Forrás: barchart.com

Így a cikk leadásának időpontjáig az új termésű búza ára az idei mélypontjára süllyedt.

Az időjáráson van most a világ szeme, amennyiben kedvezőbb híreket lehet hallani az északi földteke termőterületeiről, akkor nem lehet majd elcsodálkozni azon, hogy a kötések hamarosan a 200 eurós szint alá kerülnek.

Azt, hogy mi lesz az idei, nyugat európai célár még nehéz lenne megjósolni, de minél alacsonyabb, annál alacsonyabb hazai árakat jelent majd a hazai termelők szempontjából.

Idehaza az ó termésű búzák ára egy kisebb emelkedés után, köszönhetően a forint ármozgásának is, május vége felé 67.000 forinton mozgott a dunai kikötőkben.

Ennél lehetett persze magasabb és alacsonyabb kötésekről is hallani az ország különböző pontjain.

A hó közepe tájékán hazánk nyugati végein 70 ezer forint feletti telephelyi árakról is lehetett hallani jó minőségű búza tekintetében.

Ahogy az új termés közelít, várhatóan egyre jobban kiveszik a lendület majd a búza árakból és az új, illetve ótermésű kalászosok árai összeérnek.

Az új termésű búza ára a kikötőkben 54 ezer forinton mozog, de nem sok kötésről lehet hallani, az eladók inkább kivárnak.

Az árpa ára 50 ezer forint hasonló paritáson.

 

A piaci résztvevők egyelőre kivárnak, illetve az árelképzelések még nem forrtak egybe a nagyobb üzletekhez.

A termelők szeretnék a magasabb árakat megtartani, míg a kereskedők végfelhasználók szerint a telephelyi árak várhatóan 50.000 forint alá esnek majd, ami 48-50 ezret jelenthet az ország nyugati végében és 45-48-at az ország keleti felében.

 

Termény (országos átlag) 2012. június 2013. április 2013. május
Búza 51000 Ft/t 66500 Ft/t 67000 Ft/t
Árpa 50000 Ft/t 62000 Ft/t 63000 Ft/t
Kukorica 53000 Ft/t 59000 Ft/t 61000 Ft/t
Napraforgó 121000 Ft/t 121000 Ft/t 118000 Ft/t
Repce 127000 Ft/t 123000 Ft/t 118000 Ft/t

 

A búzához hasonlóan az USDA a kukorica termés várható nagyságát szintén kiszámította, igaz amíg a búzának a termésterületénél már konkrét tényadatokra támaszkodhatott, addig a kukorica esetében még a vetés közepén járt mind az USA, mind az északi félteke egyéb termelő országai, azaz csupán előzetes becslésekre hivatkozhatott.

Itt az időjárás nagy mértékben befolyásolni tudja majd a végső számokat, hiszen egy tovább elhúzódó hideg amerikai idő csökkentheti a termőterület nagyságát.

Ami pedig a világ ellátása szempontjából igen fontos tényező, hiszen az elmúlt évtizedekben az USA adta a globális kukorica export jelentős, akár 60%-ot is meghaladó részét.

A számok tekintetében szintén növekedésre számít mindenki az idei igen kedvezőtlen időjárás miatt kialakult termésmennyiségek után.

A világ zárókészletének várható nagyságát 154,63 millió tonnában prognosztizálták, ami több mint 23%-os emelkedést jelent az idei 125,43 millió tonnához viszonyítva.

 

Az átmenő készlet legnagyobb változását az USA-ban várják, ahol 19,29 millió tonnáról 50,91 millióra növekedhet majd a nagyság.

Az EU-ban nem számoltak ilyen mértékű változásokkal, noha a termelés több mint 8 millió tonnával növekedhet, a fogyasztás mértéke is erősödik majd, így a szezon végi készletek csupán fél millió tonnával növekedhetnek.

Noha Kínáról nem sokat tudni, illetve az ottani adatok tulajdonképpen találgatások szintjén vannak, de ott készletcsökkenéssel számolt az amerikai hivatal.

Általánosságban elmondható, hogy az exportáló régiókban emelkedik majd a készletnagyság, míg az importáló régiókban, Ázsiában, csökken majd.

A Chicago-i Árutőzsdén májusban oldalazott a kukorica árszintje, igaz a hó vége felé inkább a csökkenés irányába mozdult (1-es ábra).

 

1-es ábra: A júliusi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

 

1-es ábra: A júliusi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

A hazai árszintek május elején emelkedéssel nyitottak, de a hó vége felé a dunai kikötői árak a 61.000 forintig is visszaestek.

Ennek egyik oka szintén a forint erősödése volt.

Az új termésű kukoricákat a dunai FOB piacon 162 eurós szinteken keresik.

Egyelőre nincs nagy mozgás, inkább a vevők keresgélnek, nagy tételű eladások nem történnek.

 

Takarmány:

Az irányadó Chicago-i Árutőzsdén a szója, illetve a szójadara árai május második felére hirtelen a magasba szökkentek. (3-as ábra).

 

3-as ábra: A júliusi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

 

 

3-as ábra: A júliusi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

Ennek fő oka az Egyesült Államok területén számított készletnagyságok voltak.

Annak ellenére, hogy a dél-amerikai államok területén rekord szintű termések vannak, az USA-ban a készletek alacsonyak.

Ez tulajdonképpen várható volt a tavalyi évi eredmények alapján, hiszen mind a tavaly tavaszi argentin, illetve brazil termések nagysága alul maradt a várakozásokon, és nem tudta kielégíteni a kereslet nagyságát, mind az ez után bekövetkezett észak-amerikai szárazság is problémákat okozott a termésnek és igen alacsony átlagokat produkált.

Az idei kitűnő dél-amerikai termés hatására ugyan leestek az árak, de ez mostanra kiderült, hogy túl korainak számított az USA-ban.

Az USDA előzetes számításai szerint az idei szezont nagyon alacsony készlettel, mindössze 3,39 millió tonna szójababbal zárja majd az Egyesült Államok, az új termésének betakarítása pedig még a távlatokban van.

A Chicago-i Árutőzsde legtöbbször az amerikai helyzetképet tükrözi, így ezek a magasba szökkenő árak nem biztos, hogy teljes egészében megjelennek majd a világ egyéb piacain is.

 

Az egyéb területek árai a bázisokban korrigálnak majd.

Mi is az a bázis? Bázisnak hívjuk a fizikai piac, illetve az árutőzsdei piac közötti különbséget, azaz a két ár között kialakult árkülönbözetet.

Ez lehet negatív, illetve pozitív is.

Amennyiben a bázis pozitív, úgy a fizikai piacon az árak magasabbak, mint az árutőzsdén.

Amennyiben negatív, úgy ezek az árak alacsonyabbak. Dél-Amerika általában negatív bázissal rendelkezik.

Volt már arra példa az elmúlt években, hogy a brazil kikötői árak -100-as szintű bázissal rendelkeztek a Chicago-i Árutőzsdéhez viszonyítva.

Persze nem ez a jellemző szint, de úgy gondolom, számíthatunk arra, hogy a fizikai piac nem fogja hasonló mértékben lereagálni az amerikai árutőzsdei szinteket, amennyiben az időjárás jó irányban halad majd az elkövetkező hetekben.

 

Takarmány 2012. június 2013. április 2013. május
Szójadara 46%-os, brazil, Gépkocsira rakva dunai kikötőben 130000 Ft/t 140000 Ft/t 127500 Ft/t
Napraforgódara Országos átlag 61000 Ft/t 83000 Ft/t 83000 Ft/t
Repcedara Országos átlag 69000 Ft/t 93000 Ft/t 93000 Ft/t
MCP EUR, leszállítva 550 EUR/t 515 EUR/t 515 EUR/t

 

Májusban a szójadara átlagos árai június hónapra 560 dollár felett mozogtak.

A következő hónapok mind alacsonyabban köthetőek, ami úgynevezett inverz piacot jelent.

Ez azért alakul ki, mert szinte minden piaci résztvevő csökkenő árszintekkel kalkulál, illetve azokra számít, ezért vásárlásait az utolsó pillanatokra hagyja.

Azonban miután mindenki ezt teszi, az utolsó pillanatokban megrohanják az eladókat, akik nem győzik az árut kiszolgálni, így egy bizonyos szintű mesterséges hiány keletkezik a piacon.

Hazánkban is megmutatkozik ez, hiszen a nagyobb importőrök már csupán júniusra tudtak értékesíteni a hónap folyamán.

Ezen a hazai inverz piacon ezért a július és júniusi árak között 30 dollár különbség is van, míg augusztus-szeptemberre további 7-8 dollár csökkenéssel lehet kalkulálni.

Az amerikai új termés időszakára, december végéig a szójadara ára pedig már az 500 dolláros szinten mozgott.

 

A hazai fehérjeforrások közül a napraforgódara árában az ó, illetve új termések között 60 eurós különbség is van.

Egyébként itt is megfigyelhető ez az úgynevezett inverz jelenség, mert amíg május-június 277 euró körül mozgott, addig július – augusztust már 260 euróért is lehetett kötni.

A szeptembertől decemberig terjedő időszak árszintje pedig 200 euró volt.

A repcedara ára május júniusra átlagosan a 310-315 eurós sávban helyezkedett, július – augusztusra pedig 240 euróra csökkent, majd augusztus második felétől decemberig már 235 eurós kötésekről is lehetett hallani.

Júniustól új alapanyag jelenik meg a fehérje fronton a hal ágazatban, hiszen 2013. június 1-től újból lehet a húsliszteket használni a haltakarmányokban.

Persze a feltételek továbbra is szigorúak, és nem marha alapú húslisztet továbbra sem lehet használni, de ez egy kisebb nyitásnak felel meg.

Bízzunk benne, hogy az EU hamarosan felülbírálja politikáját a teljes takarmányipart érintően, hiszen Európán kívül nyugodtan lehet húslisztet használni.

Az Unió hippokratizmusa az a dologban, hogy amíg nem engedi meg a határokon belül a használatot, ezáltal a versenyhelyzetet csökkentve, hiszen a takarmányok csak a drágább fehérjeforrásokhoz juthatnak, addig továbbra is áramlik Európába a hús import a világ egyéb tájairól.

Nem elég, hogy Európa fehérje hiányban szenved, még nagyobb akadályokat gördítünk a saját gazdaságunk elé.

Amennyiben pedig elemezzük a húsfogyasztást, illetve a marhahúsfogyasztást, akkor köztudott, hogy az éttermekben, az emberek nem átsülve fogyasztják a marhahúst, hanem az esetek nagy részében enyhén átsülve, illetve nyersen.

Ennek ellenére a szabályosan, ellenőrzötten feldolgozott állati eredetű fehérjét nem lehet a takarmányokban etetni a BSE fertőzés eshetőségére hivatkozva.

 

 

Takarmány: talicska

Végtermék:

Kínában feloldották a legmagasabb szintű készültséget a H7N9-es vírussal kapcsolatban.

Április elején jelentkezett először a betegség, amibe 35 ember halt bele.

Ezek a hivatalos kínai adatok, amiket a világ egyes tájain kétségekkel szoktak fogadni.

A jó hírek hallatán újból emelkedésnek indultak a baromfi hús, illetve tojás árak.

Az előzetes kalkulációk alapján, június elején elérhetik a kitörés előtti szinteket.

Egyelőre azonban továbbra is lezárva tartják a régiót, illetve -elsősorban a nagyvárosokban- az élő baromfi piacok végleges bezárását fontolgatják.

A hazai baromfi piacra visszatérve újabb hazai feldolgozó jelentette be, hogy lehúzza a rolót.

Most a közel másfél éve nyitott Zalai Baromfifeldolgozó üzem jelentette be.

A végelszámolót április 22-én a tulajdonosi taggyűlés bízta meg a felszámolási feladattal, hiszen 2,6 milliárd forinttartozással szemben mindössze 1 milliárdos vagyonnal rendelkezik.

A dolgozók bérét a bérgarancia terhére szándékoznak majd kifizetni.

 

Végtermék 2012. június 2013. április
Csirke Vágóbaromfi havi termelői ár 261 Ft/kg 301 Ft/kg
Pulyka Vágóbaromfi havi termelői ár 371 Ft/kg 389 Ft/kg
Kacsa Vágóbaromfi havi termelői ár 308 Ft/kg 368 Ft/kg
Sertés Termelői ár hasított meleghúsban 470 Ft/kg 488 Ft/kg
Bárány Az élőbárány termelői ára 770 Ft/kg 784 Ft/kg
Szarvasmarha Vágótehén ára hasított meleghúsban 714 Ft/kg 688 Ft/kg
Vágóüsző ára hasított meleghúsban 729 Ft/kg 694 Ft/kg
Fiatal bika ára hasított meleghúsban 766 Ft/kg 752 Ft/kg
Tej Nyerstej havi termelői átlagára 81,33 Ft/l 92,31 Ft/l
Tojás 21,48 Ft/db 20,78 Ft/db

 

Hamarosan támogatásban részesülhetnek a volt Hajdú-Bét ügy kapcsán károsult gazdák.

Noha éveket késve, de a tárca ki szeretne dolgozni egy megnyugtató megoldást az ügy károsultjai részére.

Ennek a fő indítéka a kormány április végi ülése volt, ahol újból előtérbe került a téma.

Amennyiben reálisan nézzük feltehetően politikai színezete van inkább a dolognak, hiszen Bajnai Gordon térnyerését igyekeznek meggátolni, de a károsultak szempontjából szinte érdektelen, hogy miért is került most megint terítékre az ügy és miért pont most akarják őket kárpótolni.

A lényeg, hogy végre megtörténik a dolog.

Egyébként a Hajdú-Bét beszállítóinak kára meghaladta a 10 milliárd forintot, amiből a kis- és középvállalkozók 1,3 milliárd, míg a kistermelők közel 200 millió forintot buktak.

Ez a csőd nagyjából 500 család életében jelentett problémát annak idején, illetve mint köztudott párnak sajnos igen súlyos tragédiát.

Továbbra is be lehet még nyújtani a támogatási kérelmeket, annak ellenére, hogy a hivatalos határidő május 15-én lejárt.

Minden ez után érkezett kérelem kifizetésének összege munkanaponként 1%-kal csökken.

A szabályzat szerint a végső határidő 2013. június 9., azonban mivel ez vasárnapra esik, így értelemszerűen a következő munkanap, azaz június 10.

Az ezután érkező kérelmeket már nem tudják elfogadni.

 

Valuta:

Mint az utóbbi hónapokban szinte minden alkalommal, most is a jegybanki alapkamatról szóló hírrel lehet kezdeni a valutáról szóló rész tárgyalását.

A Magyar Nemzeti Bank a jegybanki alapkamatot április 24-én további 25 bázisponttal 475 bázispontra csökkentette, azaz 4,75%-os szintre állította be.

Egyes vélemények szerint a cél év végéig most már a 3,5%-os szint elérése, amelynek eléréséhez a mostani inflációs és egyéb adatok tükrében lehetőség is lesz.

 

 

4-es ábra: Az EUR/HUF árfolyam alakulása, forrás: yahoo.com

 

4-es ábra: Az EUR/HUF árfolyam alakulása, forrás: yahoo.com

A forint szintje az elmúlt hónapban tovább erősödött, mint azt a 4-es ábra is mutatja, több havi csúcsra ért.

A cikk leadásának időpontjában a 290-es szintet ostromolja a forint, amennyiben ezt huzamosan át tudja törni, illetve 289,5 alá kerül, akkor feltehetően újabb lendületet tud majd venni és ez alatt a szint alatt maradhat, feltehetően a 285-290-es szinteken mozog majd a következő hetekben.

Amennyiben azonban nem sikerül ez a szinttörés, akkor újból a 295-297-es szintig is visszaeshet a forint, mielőtt talán új támadásba indul.

Érdemes megjegyezni, hogy újból 5 billió (azaz 5000 milliárd) forint felett van a külföldi befektetők forint alapú állampapír állománya.

Ez egyrészről segítette a forint iránti keresletet, másrészről viszont hozamesést okozott.

 

Valuta 2012. június 2013. április
EUR/HUF 293,71 298,77
USD/HUF 234,39 229,53

 

Május hónapban a dollár erősödésnek indult az euró ellenében. Egészen az 1,285-ös szintekig szárnyalt.

Április végén még 1,315-ös szinten volt a dollár euró árfolyama.

Így a forint dollár árfolyama 226-os szinten mozgott a cikk leadásának időpontjában.

Az elkövetkező időszakra dollár fronton, ezután a nagy mértékű erősödés után, várható egy korrekció az euró ellenében.