fbpx

Mi fán terem az innovácó?

Írta: Szerkesztőség - 2013 január 30.

Zöldborsó kipréselt levéből készített kaviár, szuvidolt lazac és zöldborsólisztből készített piskóta (Elek Richárd)

A két terület egyre nehezebben érti meg egymást a hazai gyakorlatban. A kapcsolatot a termelés és a kutatás között az innováció teremti meg. Az innovációban a kutatási eredményekből pénz hozzáadásával megmutatjuk, hogy a kutatási eredmény felhasználásával, hogyan lehet pénzt, hasznot termelni. Ekkor állítjuk elő a terméket, becsomagoljuk, beszerezzük a szükséges engedélyeket, megszervezzük a gyártást, az eladást. Az innováció eredménye a termék, az engedélyek, a szabadalom, a prototípus, az üzleti terv és a titok, hogy hogyan lesz a befektetésből nyereség. Ez az a nyelv, amit már a befektetők is megértenek. Innováció nélkül a tudományos eredmények nem hasznosulhatnak, csak a fiókban porosodnak, vagy az iskolapadban maradnak.

Öt évvel ezelőtt a Debreceni Egyetem kezdeményezésére létrejött a Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszter, amely azóta is azon dolgozik, hogy hogyan teremtsen értéket az egyetemeken, kutatóhelyeken felhalmozott tudásból, ötletből, hogy hogyan hozzon létre használható termékeket a mezőgazdaság, az ipar és a fogyasztók számára. Alapelvként azt fogalmaztuk meg, hogy legyen egészséges, ami finom, állítsunk elő a tudomány és a hagyomány ötvözésével egészségvédő élelmiszereket!

Az eltelt pár év alatt a sok új termék mellett több, innovációt segítő rendszert is létrehoztunk. Az első egy bolt volt, amiben csak az innováció eredményeit, az új termékeket mutatjuk be és áruljuk. Ez lett az innováció boltja a Debreceni Egyetemen, az I-bolt. Itt teszteljük, hogy az ötletekből, szabadalmakból létrehozott termékek pl. a szilárd presszókávé, a kávékaviár, a zöldborsóital, szelénnel dúsított tejpor, a popcirok, a LizinC, a lila kukoricából készített lisztkeverék, speciális mézek, a hagyományos technológiákkal készített kézműves sajtok és kolbász mennyire ízlik a vásárlóknak. Kíváncsiak voltunk mindenkinek a véleményére, így szerda délutánonként minden héten meghívott kutatók, fejlesztők tartanak előadásokat a bolt előterében, az I-klubban.

Az innováció nem azonos a tudományos kutatással, hamarosan talán külön szakmává is válik. Az iparnak sok Edisonra, Teslára, Bíró Lászlóra, Bay Zoltánra azaz innovátorra, az emberiségnek és a világnak pedig sok-sok Newtonra, Einsteinre, Eötvös Lorándra, Szent-Györgyi Albertre azaz tudósra lesz szüksége.