fbpx

A koronavírus megette a magyar sertésexport ötödét

Írta: - 2020 augusztus 12.

A magyar kivitelnek jobban fájt a járvány, mint Európa egészének.

2020 első öt hónapjában az Európai Unió meg sem érezte a koronavírust: 8 százalékkal több, 2,4 millió tonna (friss, fagyasztott és feldolgozott) sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon, mint egy évvel korábban. Az export 55 százaléka Kínába irányult, ahol még mindig az afrikai sertéspestis állománypusztító hatásával küzdenek. Ide az egy évvel korábbinál 75 százalékkal (!) több, 1,35 millió tonna uniós sertéshús került a vizsgált időszakban. További nagy célpiacot jelentett az Egyesült Királyság, illetve Japán. Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,52 euró/kilogramm hasított hidegsúly volt 2020 júliusában, 13 százalékkal csökkent egy év alatt – derül ki a NAIK AKI piaci jelentéséből.

 

 

Végül a koronavírus győzött

2020 31. hetében azonban már az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vágóhidak sertésárai 14 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző évhez mérten. Hogy értsük: Kínában az afrikai sertéspestis miatti termeléskiesést a baromfihús előállításának fokozásával igyekeznek pótolni – sikeresen. Tehát már kisebb az ország importigénye. Másrészt a koronavírus miatt leállt a legnagyobb németországi sertésvágóhíd, a Tönnies, ami túlkínálatot okozott a leadandó sertések és a hizlalásra váró malacok oldalán is.

A malacárakon kiválóan lekövethető ez a folyamat: az év első felében a malackibocsátás alig győzi kielégíteni a keresletet, majd a 17. héten – amikor a koronavírus miatt március 19.-én szinte egész Európa leáll – bezuhannak az árak. A helyzeten tovább rontott a Tönnies június 17-i bezárása, hiszen a vállalat a német piac ötödét szolgálja ki sertésáruval.

 

 

Hosszabb távon az árak csökkenésére lehet számítani Európában. 2029-re az Európai Unió sertéshústermelése 2 százalékkal 22,6 millió tonnára mérséklődhet a 2017–2019 közötti időszak átlagához viszonyítva, az export pedig ennél is nagyobb ütemben, 7 százalékkal zsugorodik majd az előrejelzések szerint.

 

Ötödével esett a magyar kivitel

A németországi szerződéses ár és a Tönnies felvásárlási ára 1,47 euró/kilogramm hasított súly volt a 31. héten. Mivel a Tönnis áraihoz igazodik a magyar termelés is (szinte forintra pontosan), a magyar árakon is tükröződtek a fenti folyamatok azzal a különbséggel, hogy mi elsősorban élő sertést exportálunk Romániába és Horvátországba. A koronavírus az ide irányuló kivitelt akasztotta meg.

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 19 százalékkal 12,5 ezer tonnára csökkent 2020 január–májusában az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. A legtöbb sertéshúst Romániába, Horvátországba és Olaszországba szállítottuk. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 4,5 százalékkal (55 ezer tonnára) csökkent, míg értéke 22 százalékkal nőtt 2020 első öt hónapjában a 2019. január–májusihoz képest. A sertéshúsimport volumene 12 százalékkal kevesebb, 61,7 ezer tonna volt, ugyanakkor értéke 25 százalékkal növekedett. A sertéshús döntően Németországból származott.

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 509 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2020 júliusában, ami 11,5 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest.