fbpx

A magágykészítés újabb korszerű gépei

Írta: Szerkesztőség - 2016 február 24.

Bednar: őrzi a nedvességet

A cseh Bednar FMT talajművelő gyártmányai között 5-féle Swifter sorozatú magágykészítő gép található meg, közülük a 8,2-10,2 és 12,2 m munkaszélességű Swifter SE 8000, 10000 és 12000 típusok a nagy munkaszélességű változatok közé tartoznak. A vontatott, akár 8 talajművelési munkaműveletet egy menetben elvégző gépek legnagyobb előnye a különböző idejű (kora tavaszi/nyárvégi-őszi) talaj-előkészítési célú munkákban való sokoldalú alkalmazhatóság. A tavaszi vetőágy-készítésre – a téli nedvességet megőrző – 4 sorban elrendezett rugóskapás vagy a szintén 4 sorban elhelyezett SB-kapás művelő szerszámokkal felszerelt változatok használhatók, míg a 2 sorban elhelyezett lúdtalpkapás munkaszekció az aratás utáni ápolási munkákban és az őszi talaj-előkészítések esetén alkalmazható. A Swifter gépek további munkaeszközei lehetnek még: a mellső, hidraulikusan beállítható Crushbar simító lemez; a mellső rögaprító pálcás-léces hengerborona; a hátsó simító léc, illetve a – kétsoros (0370 mm) pálcás vagy Crosskill gyűrűs (0350/440 mm) elemekkel rendelkező, 194 kg/m fajlagos vonalterhelésű – hátsó rögtörő hengerborona sorok. Ezek mögé választható egy 270 mm-es átmérőjű Finish henger, ami tökéletesen egyenletes és porhanyós talajfelszínt hagy maga után. A gépekre – opcionálisan – a mellső hengerborona utáni és/vagy a hátsó hengerek előtti simítólap, traktor nyomlazítók, hidraulikus mélységszabályozó stb. is szerelhető.

1. kép: Bednar Swifter SE magágykészítő

1. kép: Bednar Swifter SE magágykészítő

Dal-Bo: hatékony precizitás

A dán Dal-Bo A/S cég, vontatott – 9,3 és 12,4 m munkaszélességű – Rollomaximum XL típusú magágykészítő gépei a nagyobb hatékonyságú, precíziós vetőágy készítésre fejlesztették. A két tagból kialakított, hidraulikusan felcsukható és a vonórúd mellé előre behajtható szárnyrészekből álló, szállításkor egytengelyes futóművén vontatható gépek korszerű talajművelő részegységekből épülnek fel. A Rollomaximum gépek mellső részén laprugós Crackerboard simító rugósor található, amelynek munkamélysége hidraulikusan, a simítólap szögállása („dőlésszöge”) csavarorsós mechanizmussal állítható be. A simítórugók után a nehéz (0480 és 0540 mm) Crosskill hengergyűrűs elemekből álló hengersor aprítja, töri össze a felszíni talajrögöket. A talajlazítást a 4 sorban elrendezett (soronként 300 mm osztású, 80 mm vonástávolságú) rugós szárú kultivátor kapasorok végzik el, amelyek nagy átömlő keresztmetszete – még az erősen szármaradványos területeken is – eltömődés mentes üzemeltetést biztosít. A kapasorok és a hátsó (0450/500 mm) Crosskill hengersor között rugós simítórúd helyezkedik el. A simítórúd egyenletesre szintezi a fellazított talajfelszínt, amelyet a hátsó Crosskill hengergyűrűs elemek tömörítnek vissza. A hidraulikus súlyelosztású hengertagok egyenletes talajterhelést, ezáltal a teljes munkaszélességben egyenletes talaj visszatömörítést eredményeznek.

2. kép: Dal-Bo Rollomaximum XL 930 vontatott magágykészítő

2. kép: Dal-Bo Rollomaximum XL 930 vontatott magágykészítő

Kongskilde: kombinálhatóan igazodik

A szintén dán Kongskilde cég – még három évtizede, új rendszerű, a talajfelszínt tökéletesen „kopírozni” tudó, munkamélység szabályozós – Germinator termékcsaládjával Európában elsőként próbált a lehető legjobban igazodni a magágykészítés agrotechnikailag megkívánt követelményeihez. A cég az elmúlt évben hozta piacra legújabb sorozatát, a félig függesztett Germinator Pro 5400, 6200 és 7900 típusjelű precíziós magágykészítő gépeket, amelyek művelőeszköz felszereltségükben a kor technikai színvonalához és a 140-300 LE teljesítményű erőgépek vonóerejéhez igazodnak. A Germinator gépek 6 munkazónára bontva végzik el az optimális magágy elkészítését: a traktor keréknyomokat – rugó előfeszítésű – VTH nyomlazító kések lazítják vissza; majd a mellső, hidraulikus mélységszabályozású Flexboard simítólap szünteti meg az alapművelés okozta talajegyenetlenségeket, és a talaj felszínét egy (0320 mm-es) csőpálcás hengersor előtömöríti. A negyedik munkazónában – a hidraulikus felfüggesztésű, 1,2/1,4/1,6 m szélességű szekciókra bontott – 5 sorban elrendezett (6 cm vonástávolságú), rugós szárú Vibro Super G szerszámok fellazítják a felső talajréteget, amelyet a hátsó simítólap egyenget el. A felszín vissza-tömörítésére és a talaj lezárására ötféle (különböző átmérőjű és palástprofilú) hengerkombináció közül lehet a legmegfelelőbbet kiválasztani.

2. kép: Dal-Bo Rollomaximum XL 930 vontatott magágykészítő

3. kép Kongskilde Germinator Pro 6200 precíziós magágykészítő

Besson: durva talajokhoz is

A francia Gregoire Besson a Precilitor típusjelű magágykészítő gépek széles választékát kínálja, amelyek művelő eszköz-összeállítása a különböző növényfajokhoz és talajtípusokhoz „igazodik”. A Precilitor SD, DT és HD típusjelű gépek a ~90-200 LE teljesítményű erőgépekhez, 3,0…6,0 m közötti munkaszélességekben, merev vázzal és hidraulikusan felhajtható szárnyrészekkel (2,5-2,8 m szállítási szélességekkel), függesztett/félig függesztett kivitelekben is készülhetnek. A 3-6 m munkaszélességű Precilitor SD gépek 2-12 cm mélységű intenzív, „finom” magágyat készíthetnek, alkalmazásuk elsősorban a cukorrépa, len és cikória vetése „elé” javasolt. A hagyományos, forgatásos alapművelések után, a 8-20 cm mélységű magágyat készítő, 3 vagy 4 m-es (Standard) Precilitor DT változatok a széles sortávolságú kapásnövények (kukorica, napraforgó, burgonya és babfélék) vetőágyainak készítésére ajánlottak. A forgatás nélkül, „durván” előkészített és esetleg kőszennyeződéses talajokhoz a -3-5 m szélességű – Precilitor HD típusok alkalmazása a célszerűbb.

A gépek eszköz-összeállításából kiemelhetők: a mellső (merev/rugós szárú) lazítókések, a 2-4 sorban elrendezett rugós szárú boronafogak, a talajlezáró Crosskill gyűrűs vagy fűrészfog profilú hengertagok.

 4. kép: Gregoire Precilitor DT

4. kép: Gregoire Precilitor DT

Steketee: hidraulikus mélységszabályzó

A holland mezőgépgyártó Steketee BV talajművelő gépei között, a SuperSprint S sorozatban 3-9 m munkaszélességű (függesztett és félig függesztett) magágykészítő gépek vannak. Ezek a gépek a széles sortávolságú kapásnövények (burgonya, cukorrépa, kukorica stb.) tavaszi magágykészítési munkáiban vagy az őszi vetésű növények (pl. őszi kalászosok, repce) talaj-előkészítésekor is eredményesen használhatók. A gépek érdekességei az első sorban elhelyezett (merev szárú, ~380 mm osztástávolságú, beállítható mélységben lazító) kultivátor kapák, valamint az azokat követő nagy (Ø500 mm) átmérőjű rögtörő hengerborona tagok. A mellső hengerborona tagok után és a hátsó talajlezáró hengerek előtt egy-egy rugóterhelésű simítólap is megtalálható, amelyek opcióban akár hidraulikus mélység szabályozásúak is lehetnek. A precíziós szintezést megvalósító hengerboronák között – keretszerkezetbe foglaltan, 4 vagy 5 sorban – a rugós szárú egyenes boronafogak (hidraulikus beállíthatósággal) 2-15 cm mélységben végezhetik a teljes felület átművelését. A talaj visszatömörítésére és lezárására – tandem elrendezésű – pálcás-léces hengerborona tagokat alkalmaznak.

 5. kép: Steketee Supersprint S 4500

5. kép: Steketee Supersprint S 4500

Zagroda: fésűs simítólap

A lengyel, krakkói mezőgépgyártó Zagroda sp. az eddigi kisebb (2,8-5,6 m széles) magágykészítői után, kifejlesztette az új 8510, 8511 és 8512 típusjeleket viselő sorozatát, amely már félig függesztett, 6-7 és 8 m munkaszélességű magágykészítő gépeket jelent. Az új gépek elől fésűs simítólappal rendelkeznek, középen öt sorban rugós szárú kultivátorkapák helyezkednek el, a talaj visszatömörítéséről és lezárásáról (Ø400 mm-es) csőpálcás hengerborona tagok, a felszín elegyengetéséről (12 mm átmérőjű) rugós szárú boronafogak gondoskodnak. A rugós szárú kultivátorkapák vonástávolsága 10,5 cm, munkamélységük, max. 15 cm-ig hidraulikusan állítható be. Valamennyi félig függesztett gép a központi futóművön nyugszik, munka közben a szélső – szállításkor hidraulikusan felhajtható – szárnyrészeket járókerekek támasztják alá. Üzemeltetésükhöz 88-147 kW teljesítményű erőgépek szükségesek.

6. kép: Zagroda SC 8510 magágykészítő gép

6. kép: Zagroda SC 8510 magágykészítő gép

Az ismertetett gépek fontosabb műszaki jellemzői az 1. táblázatban kerültek összefoglalásra.

1. táblázat: Magágykészítő gépek főbb műszaki jellemzői és művelőeszköz felszereltségük

Gyártó cég (ország) Géptípus Munka-

szélesség (m)

Traktor

kapcsolat*

Teljesítmény

igény (kW)

Gépváltozatok

száma (db)

Művelőeszköz felszereltség**
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.
Bednar (CZ) Swifter SE 8,2-12,2 v. 162-257 3 x x 4x x x
Dal-Bo (DK) Rollomaximum XL 9,3-12,4 v. 202-257 2 x x 4x x x
Gregoire Besson (F) Precilitor DT, HD, SB 3,0-6,0 f., f.f. 85-132 4 x 4x x x
Kongskilde (DK) Germinator Pro 5,4-7,9 f.f. 103-221 3 x x 5x x x x
Steketee (NL) SuperSprint S 3,0-9,0 f., f.f. 85-221 7 x x 4x x x
Zagroda (PL) SC-8510/8511/8512 6,0-8,0 f.f. 88-147 6 x 5x x x

Megjegyzés: Forrás: internet gyártmányismertetők

* Rövidítések: f. = függesztett; f.f. = félig függesztett; v. = vontatott

** Művelőeszközök jelölése: 1. = mellső simítólap(ka) vagy lazítókés; 2. = mellső rögtörő hengerborona; 3. = kultivátor kapasorok és számuk;

4. = hátsó simító lemez; 5. = hátsó hengerborona; 6. = hátsó hengerboronák (tandem); 7. = rugós boronafogak

Dr. Fűzy József